Kryssningsfartyg tar jihadister till ISIS

ISLAM. Flygets säkerhetskontroller har blivit svårforcerade. Därför väljer blivande jihadister att ta sjövägen till Syrien och Irak. Interpol varnar för ett växande problem och kräver att även rederierna skärper övervakningen.

2014-11-07_1715

Enligt färska siffror från FN har uppskattningsvis 15 000 utländska jihadister från sammanlagt 80 länder åkt till Syrien och Irak för att förena sig med Islamiska staten, IS, eller andra extremistgrupper, där.

De flesta har tagit sig till krigszonerna med flyg och turkiska myndigheter uppger att de, under de senaste månaderna, har deporterat hundratals utländska jihadister efter att de har stoppats vid flygplatser och busstationer.

För att nu undgå detta hinder och upptäckt har, enligt Pierre St Hilaire, chef för kontraterrorism vid Interpol, allt fler att blivande krigare i stället valt andra transportmöjligheter, skriver brittiska BBC.
− Eftersom de vet att flygplatserna numera övervakas mer noggrant, använder man kryssningsfartyg för att resa till dessa områden, säger han.

När fartygen lägger till i hamnarna är det lätt för de blivande jihadisterna att gå iland och sedan oupptäckta smita förbi säkerhetskontroller och fortsätta till Syrien och Irak. − Det finns bevis på att personer, i synnerhet i Europa, mest tar sig till Izmit (hamnstad cirka 10 mil öster om Istanbul. Red.) och andra platser för att sedan engagera sig i sådana aktiviteter, säger han.

Enligt Interpol är det bara på de senaste tre månaderna som kryssningsfartygen har dykt upp som en möjlig transportväg för krigarna, men hur många som har tagit sjövägen, finns inga säkra uppgifter om. Dock säger Ronald Noble, avgående Interpolchef, att det handlar om en växande skara och enligt honom är det därför nu tvunget att länderna kontrollerar inte bara alla flygpassagerare utan också sådana som reser med fartyg.

Samtiden

1 thoughts on “Kryssningsfartyg tar jihadister till ISIS

Kommentera