Israel – landet för 4000 uppstartsföretag

TEL AVIV. Både statsminister Löfven och familjen Wallenberg är inspirerade av innovationsbolagen i Israel. Israels har över 4 000 uppstart-företag. Landet har flest innovationsföretag per invånare i världen. Till Israel kommer politiker och företagsledare från hela världen för att försöka lära sig hemligheten.

Statsminister Stefan Löfven har imponerats och presenterade i våras en ny modell för att stödja företag hämtad från Israel. Han kallade modellen för ”innovationskatapulter” och idén är hämtad från Israel.

I våras reste ett 30-tal av Wallenbergsfärens företagsledare till Israel för att lära sig mer om innovationskraften i det israeliska näringslivet.

I boken ”Start-Up Nation”, the Story of Israel’s Economic Miracle, står att Israel har lockat till sig 2,5 gånger mer riskkapital per invånare än USA, och 30 gånger mer än i Europa. Där står också att Israel har flest bolag på Nasdaq än något annat land utanför USA.

Många kända high tech företag har etablerat sig i Israel, eller köpt israeliska företag. Intel etablerade sig här redan på 70-talet och har numera upp emot 2000 FoU-anställda i Israel, samt tillverkning. På plats finns även Cisco, Ebay, Google, Facebook och AOL. Även Ericsson har handlat i Israel. Företaget köpte nyligen sitt första isrealiska bolag Fabbrix Systems of Ra’anana för 95 miljoner dollar. Fabrix har cirka 100 anställda som jobbar med videoteknik.

Ny Teknik

8 thoughts on “Israel – landet för 4000 uppstartsföretag

  1. Då kan det vara på sin plats att påminna om att det inte tillkommit något nytt storföretag i Sverige de senaste 30 åren…
    Trots i år minst 150 000 nyanlända ”entreprenörer”…
    Vad vet dom i Israel – som inte vi vet???

  2. Men palestinierna producerar kryddor ! Mer kommer dom nog att lära sig av Israel ? Men vad och varför ? Dom får ju så mycket hjälp från väst, så varför vill dom producera och bygga upp landet ?

  3. Så den ena hjärnhalvan åker till Israel för att lära sig något
    Den andra är insyltad i ”ship to gaza”
    Vilka jävla muppar

  4. Finns det någon möjlighet att ni kan komma på något besök. Ring mig snälla. Ni kommer att bli glada

  5. De du Ali, det är stor skillnad på Israel och många av dom
    dysfunktionella Nationer i området som bara sysslar med
    att bekämpa andra och sig själva!

Kommentera