Jämviktsarbetslöshet


Jämviktsarbetslöshet. Hur många av er hade hört det ordet förut? Jag hade det inte, det måste medges.

Moderaternas och Socialdemokraternas fagra löften om minskad arbetslöshet har alltså bara varit en dimridå. I.o.f.s. har Moderaterna varit mer ärliga i sin valrörelse, när de går till val på att 5 miljoner svenskar ska vara sysselsatta år 2020. De talar överhuvudtaget inte om hur många som kommer att vara arbetslösa samma år.

Socialdemokraterna är mer oärliga. De talar nämligen om att den svenska arbetslösheten ska vara EU:s lägsta år 2020, dvs. halverad jämfört med idag. Innerst inne vill de inte det och med sig i båten har de LO som inte heller de vill sänka arbetslösheten för mycket.

Jämviktsarbetslösheten ligger för närvarande på 6,8% och lägre än så får alltså inte arbetslösheten sjunka för att inte inflationen ska stiga.

Nu ställer sig följande frågor som baseras på att de styrande politikerna från våra två största partier vill öka sysselsättningen i ena ändan och samtidigt öka arbetslösheten i den andra.

 • Jag ställer frågan igen. Hur många av er kände till det här och hur många ute i samhället tror ni gör det?
 • Ställer sig inte politikerföraktet på spets när partiledarna för Sveriges två största partiet ljuger väljarna i ansiktet om en sådan viktig sak som jobben?
 • Vad säger LO-kollektivet om att deras företrädare inte vill minska arbetslösheten och vad säger de LO-medlemmar som redan saknar jobb?
 • Förstår alla nu varför både regering och opposition vill ha en ökad arbetskraftsinvandring, när närmare 400 000 svenska medborgare saknar ett jobb?
 • Moderaterna och Socialdemokraterna slåss om nya åtgärder för att få folk i arbete. Det innebär att man i andra änden måste fylla på med arbetslösa. Förstår alla nyanlända att de bara är en bricka i ett spel och att 7-klöverns partier inte ser till deras bästa, utan till den svenska inflationen?
 • Förstår ni nu varför partier som vill minska invandringen kastas ut i kylan och blir påklistrade epitet som rasister?
 • Är detta orsaken till att svenska regeringar så lättvindigt låtit arbetstillfällen lämna landet?

Se gärna programmet på SVT Play om ni missade det. Stackars ni Socialdemokrater, ni Arbetets söner och döttrar, ni är och har varit lurade av ert eget parti.


6 responses to “Jämviktsarbetslöshet

 • Olli Rein

  Om Jämviktsarbetslösheten är noll, finns det ingen rörlighet att tala om på arbetsmarknaden, och ingen eller väldigt lite av utveckling går att utföra på grund av brist på arbetskraft. En lägsta arbetslöshet konstrueras fram. Detta är inget stort problem om det är enkla jobb i basen som ska bort, men de ska ersättas med nya mer komplicerade och det är nu karusellen sätter igång. Inga utbildade för de nya jobben finns, eller de är få och vet sitt värde. Det är där LO och SAF kommer in, och då pratas det jämviktsarbetslöshet för alla arbeten, då allt hänger ihop. Jag har en länk till NAIRU som det kallas här. Det finns fler artiklar om detta på samma ställe.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/NAIRU
  Det betyder att det måste finnas NAIRU som inte driver inflationen och därmed arbetslöner för högt. Läs mer på Google.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Varför är det inte bra att alla personer i arbetsför ålder arbetar i ett land?Vad händer med ett land om ingen arbetslöshet finns?Och är c.a 7% någonting som andra EU-länder använder sig av eller är det bara Sverige som tillämpar att det måste vara minst 7% som inte ska arbeta?

  Gilla

  • Olli Rein

   Det blir knappast någon utveckling, då det saknas arbetskraft till all nyinvestering. Det är värre än kommunism. Men 8 % Nairu verkar mycket. Formel för Nairu vid olika värden. Det tar hänsyn även till efterfrågan av arbetskraft. Innan detta körde sossarna med 10-15 % årlig inflation. Absolut ingen drömsits.

   Klicka för att komma åt J%C3%A4mviktsarbetsl%C3%B6shet.pdf

   Gilla

  • ericr45

   ”0% arbetslöshet” innebär att ALLA arbetssökande har exakt rätt utbildning för exakt rätt jobb och bor i exakt rätt del av landet där hans exakt rätta jobb finns och att alla är villiga att flytta till exakt där hans rätta jobb finns..
   Naturligtvis en fullständig omöjlighet.. (utom för vänsterpolitiker förstås).
   Om det i nägon ekonomi uppstår brist på någonting så ökar priset på detta,gäller även arbetskraft..

   Gilla

 • Pica pica

  Jag är ingen Tino S vad gäller matematik och statistik men jag får inte ihop det hela. I år kommer vi att ta emot minst 150.000 om man räknar på 80.000 – 90.000 asylsökare plus anhörighetsinvandrare (brukar vara betydligt fler) plus kvotflyktingar plus ensamkommande barn. Fredrik Reinfeldt säger att så kommer det att se ut de närmaste åren.

  MV säger att det finns ca 12.000 som fått PUT men inte kommit ut från asylförläggningarna till kommuner. Är det ingen politiker som räknar framåt? Vi fyller bara på och MV:s direktiv om ”fötätning” som innebär lägre krav på förläggningar gör inte asylbehandlingen mer human. Om vi tar in 2.200 – 2.500 per vecka ackumuleras inte de invandrare som inte får plats? Och snabbt går det också.

  Om vi tittar på landets bostadsbrist och lyssnar på 7-klöverns planerade bostadsbyggande så kommer vi inte att kunna ge hälften av nybyggarna bostäder och då räknar jag inte med att svenskarna ska få flytta hemifrån före 35 års ålder.

  Vi har ju redan den mest extrema massinvandringen i världen. Är det detta som ger politiska poäng? Inte hur vi kan ta emot? Det finns enormt många klagomål redan från invandrare som befinner sig i ett sorts limbo.

  Är det inte dags att erkänna att vi inte klarar av den invandring vi har idag på ett anständigt sätt?

  Gilla

 • Crilla

  Jag har klagat på detta så långt tillbaka som jag kan minnas? All diskussion av typen ”Nu kommer jobben”, ”branschen som skriker efter arbetskraft” mm mm kan man ju spola ner på dass!

  Arbetslöshetsnivåerna är fastställda av politikerna själva. All debatt är bara rökridåer och teater!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: