Är mångkultur bra?


MÅNGKULTUR. Afrika är oerhört rikt. Afrika är jordens rikaste kontinent. Afrika borde vara lika rikt som Europa eller USA, i Afrika finns allt, mat och råvaror av alla de slag. Afrika är långt ifrån överbefolkat, i Europa bor vi betydligt tätare.  Det finns inte ett enda land i Afrika som är etnisk homogent. Varje land har inom sina gränser en mängd olika etniciteter, religioner och kulturer.

Med denna mångfald borde det vara bäddat för nationell harmoni av yppersta klass. Det är ju den föreställningen som torgförs i Sverige. Särskilt nu i valtider presenteras det som en självklar sanning att ett samhälle berikas av att medborgarna tillhör olika religioner och har olika kulturella värdegrunder.

Tyvärr finns det inte ett enda afrikanskt land, eller något land i världen, som kan visa upp det mångkulturella paradiset.

Verklighetens facit visar något helt annat. I samhällen där olika religiösa och etniska grupper samsas om utrymmet hyser medborgarna mindre tillit till varandra än i homogena samhällen. Det finns uppenbarligen en relation mellan tillit och gemensam identitet, vilket styrks av omfattande forskning, minns det gamla ordspråket om att lika barn leker bäst.

Afrika genomsyras av misstro, ofta hat mot varandra. Misstron och hatet är avgrundsdjupt och har en paralyserande inverkan på länder där människor inte kan samarbeta på grund av sina upplevda olikheter. Inte sällan urartar denna misstro till våldsamma sammandrabbningar. Ibland inbördeskrig.

Listan är lång. Sudan, Etiopien, Liberia, Kenya, Kongo, Centralafrikanska Republiken, Nigeria, Mali och så vidare. I Rwanda finns det bara två grupper av numerär betydelse men likafullt utspelade sig där för 20 år sedan ett folkmord.

Det finns inte ett enda afrikanskt land som utgör en kontrast till det. Ett land där muslimer och kristna, långa och korta, jordbrukare och boskapsskötare, omskurna och icke omskurna lever tillsammans i harmoni. Och har sina olikheter att tacka för denna harmoni.

Var finns det land där en brokig blandning av kulturer och religioner bevisligen har haft en positiv inverkan på det landets utveckling?

Visa mig det landet och jag är beredd att äntra uppfattning, till dess påstår jag att invandring och mångkultur, islam och kristendom, inte kan bygga bra länder tillsammans, det kommer att sluta illa, tro mig…

Läs gärna mer om Afrika och mångkultur hos Bengt Nilsson på Ethnopress.se 

Tänk också på att Afrika har mer än tio gånger så mycket åkermark som USA, där finns oändliga resurser i form av olja, guld, diamanter, gummi, sällsynta jordartsmetaller och vidare. Afrika har allt som behövs för ett rikt och bra liv.

Vad hindrar människorna?

2014-09-09_1941


5 responses to “Är mångkultur bra?

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: