Abeba Aregawi riskerar skattesmäll

INVANDRING. Löparstjärnan Abeba Aregawi utreds av Skatteverket för sina inkomster 2012. – Vi har fått en förfrågan på hennes inkomster men hon har inte begått något skattebrott, säger hennes agent Keith Karlsson.

2012 var Abeba Aregawis taxerade inkomst 128 700 kronor. Samma år tjänade hon 550 000 kronor i prispengar i Diamond League.

Det här ska enligt Expressen ha fått Skatteverket att inleda en revision av löparstjärnan och hon riskerar enligt tidningen att få betala mellan 500 000 kr och en miljon i restskatt.

– Jag har ingenting att säga mer än att vi fått ett brev och det ska vi svara på. Det är våra skatteexperter som gör det, för hon vet ingenting om det här säger Aregawis agent Keith Karlsson till Expressen.

– Pettersson har tidigare skrivit om att återkalla Aregawis medborgarskap.

Aregawi gifte sig med den svenske medborgaren och etiopiern Henok Weldegebriel av som det verkar ett skäl – svenskt medborgarskap. Hon fick gräddfil och hade sitt medborgarskap i näven redan efter tre år. Hon flyttade omedelbart till Etiopien och skiljde sig utan att meddela det.

OK, det är tillåtet att skilja sig men flera personer i hennes närhet vittnar om att det var ett skenäktenskap. Fördelarna med svenskt medborgarskap är att hon är garanterad att få tävla i alla mästerskap och stora galor på grund av den bristande konkurrensen och att ett svenskt pass ger henne visumfrihet till nästan alla länder. Det är tillåtet att bosätta sig utomlands för att minska skatten men…

– Nu vet vi att det inte går att återkalla ett medborgarskap, trots mängder av utredningar och förslag från olika partier genom åren, men det Svenska Friidrottsförbundet bestämmer vilka som ska tävla för Sverige och Aregawi har ljugit, sedan om hon själv ligger bakom eller om det är någon annan, tränare, exmake, sponsor, klubb, agent har ingen betydelse – damen är medborgarskapsdopad.

Gör sedan om lagen – det måste gå att återkalla medborgarskap för dem som fått dem på felaktiga grunder, som ljugit, som hotat, som mutat eller som gift sig för pengarna på löparbanorna och inte av kärlek… Ett svenskt medborgarskap är en förtroendegåva och ska under inga omständigheter ges och få behållas av någon som fuskar…

Aregawi med fel flagga
Aregawi med fel flagga

3 thoughts on “Abeba Aregawi riskerar skattesmäll

  1. Hon får en skattesmäll, vägrar sedan att betala, får därför inte längre vara med och tävla vilket i sin tur gör alla svenskar till rasister.
    Den vanliga visan bland kulturberikande folkgrupper.
    Frågan är om skatteverket kommer att pudla.

Kommentera