Nej till slöja är inte diskriminering


Eli Göndör, fil. dr. i religionshistoria skriver i en debattartikel att nej till religiös klädsel inte är diskriminering.

Det var förra veckan som muslimen Yasmine Mejdi skrev en debattartikel i Expressen, där hon uttryckte sitt val att bära niqab och att ett förbud mot denna klädsel skulle utesluta henne och andra kvinnor i heltäckande. Niqab kanske fungerar i muslimska länder, men i moderna västerländska länder väljer de själva att ställa sig utanför samhället.

Källa: Expressen

Nu svarar Eli Göndör, expert på islamologi, på artikeln.

Göndör frågar Mejdi vilka krav hon kan ställa på omgivningen att den ska  anpassa sig efter hennes val och tillägger att det hos många blivit ett levebröd att ständigt utropa sig som kränkta och diskriminerade.

Slöjan, niqaben och andra religiösa kläder är och förblir egna val. Att arbetsgivare ofta anställer personer med icke-religiös klädsel är inte diskriminering, menar Göndör. Snarare är motiveringen hygien, patientsäkerhet och andra former av säkerhet där inte minst heltäckande utgör ett hinder för de som valt att i religiösa tecken iklä sig denna mundering.

Källa: Expressen


3 responses to “Nej till slöja är inte diskriminering

 • Varg i Veum

  Eftersom de nu ”frivilligt” väljer att bära den kan de ju naturligtvis lika frivilligt välja att inte bära den, av respekt för andra. Varför ska just fanatiska muslimer slippa visa respekt för andra i ett modernt samhälle? Vill en arbetsgivare inte anställa en niqab eller restaurangägare släppa in en sån så får hon frivilligt vackert acceptera det likt alla som gillar SS-uniformer.

  Plagget är lika främmande för civiliserade samhällen som peniskoppar som ursprungsfolk i Borneo bär. Det står niqaben fritt att flytta tillbaka i tiden till ett land där trams med slöjor och dylikt är norm.

  Gilla

 • Pica pica

  Om jag väljer att flytta till ett land som har andra lagar, seder och bruk måste jag anpassa mig efter dem. Jag kan inte begära att de ska ändra sig efter mig. Det finns ju andra länder som kanske passar mig bättre.

  Tyvärr ha DO missat mycket i sin uppgift och felaktigt strött ut pengar på ”kränkta” människor som bara är ute efter pengar och inte vill integreras i det svenska samhället.

  Gilla

 • Two Different Shoes On

  Det är väl samma strid som utkämpas om hygieniskt kortärmade sjuksystrar vs muslimkrav.
  Tänk så mycket folk vi plötsligt har i det här landet.

  Det utvalda folket.
  De krävande folket.
  De resande folket.
  De politiska folket.
  De sovande folket (svenskar som inte är ett folk i laglig mening).

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: