Islamism som hotar Sverige


ISLAM. Sverige måste jobba aktivt för att skydda sig mot våldsbejakande muslimsk islamism. Det skriver Lars Adaktusson och Mikael Oscarsson.

Norge kan inom den närmaste tiden komma att drabbas av en terrorattack. Den planerade attacken ska ha kopplingar till muslimer som stridit i Syrien, enligt den norska säkerhetstjänsten.

Hotet som nu skakar vårt grannland kan nästa gång drabba oss. Även Sverige är är uttalad målgrupp för dessa grupper. Enligt svenska säkerhetspolisen är våldsbejakande muslimer den största och farligaste extrema grupperingen i Sverige. Och man jobbar aktivt med att rekrytera fler svenskar. Jihadpropaganda på svenska, på Youtube, direkt från Syrien, är nu ett faktum.

Vad kan följden bli för vårt land? Självmordsbombaren på Drottninggatan i Stockholm, Taimour Abdulwahab, illustrerade detta mycket tydligt. Det är viktigt att förstå att det bara var tillfälligheter som gjorde att det inte blev värre än vad det blev. Hans bomb var mycket sofistikerad och kraftfull och det var ren tur att tekniken fallerade, annars hade vi utsatts för ett terrorattentat som vi i dag hade kommit ihåg som Sveriges elfte september. Abdulwahab agerade heller inte ensam. Hans kontakter globalt visar att han tillhörde ett större nätverk av terrorister – som alla sanktionerar Sverige som ett legitimt mål för terrorattacker.

De senaste åren har vi sett en dramatisk ökning av svenska muslimer som reser till exempelvis Syrien och Somalia för att ansluta sig till våldsbejakande muslimska islamistiska grupperingar.

Enligt Säpo kunde det i slutet av 2013 bekräftas att minst 75 svenska muslimer med svenska pass hade rest till Syrien på jihadistiska uppdrag. I verkligheten kan antalet röra sig om det dubbla och det finns inga tecken på att resandet avtar. Dessa personer riskerar att återvända till Sverige både som välutbildade inom terror och som potentiella tickande bomber.

Rekryteringen av muslimska jihadister pågår i många europeiska länder, där stora grupper lever i Shariaområden där muslimsk extremism florerar.

Enligt internationella beräkningar strider omkring 1500 – 2000 européer för al-Qaida-inspirerade grupper i Syrien. Aktiva rekryteringsinsatser pågår över hela Västeuropa.

De flesta instämmer i att Sverige har ett ansvar att inte bli en bas för terrorism. Men samtidigt hör desperata föräldrar av sig till handfallna myndigheter för att få hjälp med att stoppa sina söner från att ansluta sig till terrororganisationer. Någon sådan hjälp finns dock inte att få. Den skarpaste signal det offentliga Sverige i dag kan skicka till en potentiell jihadist är att markera att han utsätter sig för fara genom att åka och att staten har svårt att bistå på plats.

Det är hög tid att diskutera fler och mer handfasta lösningar, såsom:

 • Att bryta utanförskapet i förorterna – personer måste absorberas av samhället.
 • Offentlig samordning. Problem får inte hamna mellan stolarna och i dag brister kommunikation och samverkan mellan olika politiska nivåer. Vi behöver ett inrikesdepartement för dessa frågor. Det finns även anledning att överväga en antiterrorkoordinator på regeringskansliet. En nationell samordnande aktör måste på ett helt annat sätt än i dag vara en del av det förebyggande arbetet. Det är även viktigt att lokala politiker och tjänstemän lyfter frågan. Framförallt måste bättre förutsättningar för att möta berörda familjer skapas.
 • Lagstiftning. Det är rimligt att den som väljer att resa för att strida med al-Qaida-inspirerade grupper får betala ett högt pris. Här finns flera exempel från länder i Europa, som i vissa fall drar in socialbidrag (Belgien, Nederländerna), i andra fall pass (Tyskland) och i tredje fall medborgarskapet för dubbla medborgare (Storbritannien). Lagstiftningen kan även anpassas för att ge Säpo ett större mandat än det strikt brottsbekämpande.
 • Civilsamhället i förorterna.Muslimska ungdomar med bakgrund från Mellanöstern och Afrikas horn riskerar att hörsamma radikala budskap. Det är därför viktigt att fler goda krafter står upp för tolerans och mot extremismen. Här kan exempelvis föreningar och religiösa församlingar spela en viktig roll.
 • Förbättra samordningen på EU-nivå. Någon form av permanent europeisk kontaktgrupp eller arbetsgrupp borde skapas. Med tanke på skillnaderna i lagstiftning så borde en jämförande studie göras med förslag om tillnärmning eller ökad harmonisering av lagstiftningen.
 • I grunden handlar det om att förhindra brott mot mänskligheten utomlands och skydda vår egen demokrati mot våldsbejakande extremism.

Ovanstående av Lars Adaktusson (KD), EU-parlamentariker och Mikael Oscarsson (KD) riksdagsledamot i UNT.

-Pettersson undrar naturligtvis om herrar Kristdemokrater menar allvar och varför de inte gjort något tidigare eller försöker de värva röster från SD? Att skydda landet mot extrema islamister är en av Sverigedemokraternas huvudfrågor, men KD är välkomna i det islamkritiska och Sverigevänliga gänget…


10 responses to “Islamism som hotar Sverige

 • Tony

  När det inträffar ett terrordåd i Sverige så kommer väl
  ägget att rycka ut till försvar för terroristen.
  Och att det kommer att hända är idiotsäkert, frågan
  är väl när, och var.

  Gilla

 • pappasvenpappasven

  MEN Pettersson märker du inte också de lite ”tillbakadragna tyckandena”?
  Våldet är begränsat till vissa grupper tydligen, varför? Kan andra grupper ”fortsätta ge sig på”?
  ”Det är hög tid att diskutera fler och mer handfasta lösningar” rent snömos mandfasta och effektiva lösningar har redan prövats av dessa partier och om dom till och med själva inte är nöjda så bör någon annan få uppdraget…varför låta dessa ”misslyckanden” fortsätta ÄEG?

  ”Att bryta utanförskapet i förorterna – personer måste absorberas av samhället.” problemidentifieringen gjord sedan mer än 8 år tillbaka . . åtgärder finns i dagens facit . .”Sverige måste jobba aktivt för att skydda sig ” 8 år . . vad har gjorts??
  ”Offentlig samordning.” gjorts i 8 år . . facit??
  ”Lagstiftning.” riksdagen har lagstiftat i 8 år . . resultat?
  ”Civilsamhället i förorterna.” . . . 8år . . resultat??
  ” Förbättra samordningen på EU-nivå.” till exempel ”Schengensamarbetet” många år . . resultat och tillämpning??
  ”I grunden handlar det om att förhindra brott mot mänskligheten ….. och skydda vår egen demokrati mot våldsbejakande extremism.” varför inte städa hemma först innan man tar ett globalt ansvar??

  Näe vilket snömos…visst är det valfläsk men ack så ”härsket” allt detta har ju upprepats till leda speciellt av alliansen och vad har hänt ? Noll och intet bara prat ingen verkstad . . . Inte ens med den starkaste tro man man ta dessa uttalanden på något allvar . . förmodligen har den fina sommaren fått det att ”gå varmt” både här och där . .

  Om man gör samma sak på samma sätt om och om igen är det fåfängt att tro/hoppas att något nytt händer.

  Ett parti bort från kartan 7 kvar!

  Gilla

 • nisse

  Muslimer är alltid ett hot !

  Gilla

 • FruSvensson

  I och för sig bra skrivet och att det uppmärksammas. Men inte ett ord om att vansinnesimporten från dessa länder måste stoppas!

  Gilla

 • Damien Thorn

  Utanförskap och marginalisering.. klassiska rökridåer.

  Det går inte att införliva över 100000 människor årligen, om det redan från början råder brist på bostäder, skolplatser, vårdplatser, arbeten och framför allt PENGAR!

  Kan likna det vid att försöka släcka en skogsbrand genom att spotta på den.

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Ta ifrån alla som reser ut ur Sverige deras svenska medborgarskap.

  Gilla

 • Crilla

  Är det inte enklare att bara kasta ut dem ur landet? Sverige är väl ingen djävla arabstat?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: