13 döda när Eid firades

KINA. Minst 13 människor dödades under upplopp i Xinjiang-provinsen på måndagen under den första dagen av Eid firandet i den muslimska regionen i Kina.

Uigurer attackerade polisstationer och förstörde ett tiotal polisbilar vid midnatt på söndag kväll i Yarkant nära gränsen till Tadzjikistan.

Våldet varade i 24 timmar innan 1 500 militärer skickades till denna avlägsna del av landet och fick situationen under kontroll på den första dagen av Eid firandet som markerar slutet av fastemånaden Ramadan.

2014-07-29_1743

”Tjänstemän av alla etniska grupper i Urumqi, Xinjiangs huvudstad och omgivande städer har fått ett meddelande att de måste gå till jobbet som vanligt idag,” säger myndigheterna.

Många människor som bor i Yarkant, tillhör den etniska minoritet muslimska Uigurer. De 13 döda tros vara flesta hankineser, rapporterade BBC.

Kina uppehöll en mediemörkläggning på tisdagen där statliga tidningar och TV-kanaler inte rapporterade om upploppen, samtidigt som Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, sorterade bort meddelanden om kravallerna.

Rapporter har visat på stigande ilska i Xinjiang efter att den centrala regeringen förbjudet statliga tjänstemän att fira och fasta under ramadan samtidigt som staten uppmuntrar muslimska studenter att äta, bland andra restriktioner, som syftar till att muslimer redan på plats.

-Pettersson har fått rapporter att många muslimer har sjukskrivit sig idag, dagen efter Eid firandet men det är säkert tillfälligheter…

UCA News 

1 thoughts on “13 döda när Eid firades

  1. Jag tror det är Angola som förbjudit ovannämnd religion, det känns mer och mer mycket väl genomtänkt!

Kommentera