Prinsessan av Bayern dömde ut PK-Sverige


POLITIK. Dagens värd för Sommar i P1 var Anna von Bayern, är journalist, författare och prinsessa.

Anna von Bayern är dessutom politisk korrespondent för Europas största tidning Bild am Sonntag. Författare av två bästsäljande biografier om tyska politiker. Läste statskunskap och historia på Stanford, USA. Har gått ett år på internatskolan Lundsberg. Härstammar från en månghundraårig ätt, döptes till Anna-Natascha, prinsessa av Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Ingift i det före detta bayerska kungahuset.

Programmet sänds exakt 100 år efter att det första världskriget bröt ut. Anna von Bayern, som har läst historia och politik vid Stanford, lyckas väl med att koppla ihop dåtidens händelser med dagens.

Prinsessan upprepar mantrat att ”det förflutna är inte förflutet” och menar till exempel att den ryska drömmen om en stor, stark nation inte var större för 100 år sedan. Hon påpekar också att Tysklands kollektiva skam och viljan att göra upp med landets förflutna efter förintelsen har gett effekt.

Hon vänder upp och ned på den svenska självbilden. Inte genom anklagelser eller sanningar, utan genom att ställa frågor.

Är vi svenskar för politiskt korrekta? Gör debattklimatet att vi censurerar oss själva? Vågar vi inte lita på medborgarnas förstånd?

Poängen är inte att det nödvändigtvis är så, utan att vi måste debattera. Våga tycka olika och inte alltid sträva efter konsensus.

Anna von Bayern säger också att Politisk korrekthet är självcensur och självcensur är början på diktatur, att det är alldeles för många kränkta i Sverige, och att politikerna håller på med tjafs i stället för att ta tag i de stora frågorna som arbetslösheten eller hur vi ska klara integrationen som är en katastrof….

Repris i P1 klockan 22:12 i kväll eller någon av de andra möjligheterna som finns…

Sverige, Sverige älskade vän

En tiger som skäms

Jag vet hur det känns

När allvaret har blivit ett skämt…

…blev avslutning på programmet.

SR 


3 responses to “Prinsessan av Bayern dömde ut PK-Sverige

 • Ulf Lundman

  alla bör lärabsig den enkla kollen om det man uttrycker stämmer med ens ideologiska tillhörighet, är det sällan underbyggt. insiktslösa åsikter bör inte uttryckas. där åsikt möter insikt måste åsikt vika!

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Att Aftonbladets Patrik Lundberg inte skulle kunna ta in ”lite nyttigheter” av vad som sades i detta intressanta ”Sommar” av Anna von Bayern. Var väl inte speciellt oväntat. Den korrekta mediala ”Teflonhuvan”, räddade honom igen.

  Så här avslutade han recensionen av dagens program av Anna von Bayern.

  ”Nu kanske det låter som att Anna von Bayerns sommarprogram är ett skott i krysset. Det är det inte.
  Briljansen blandas med ett staplande av smala referenser, årtal och citat som glider av som på teflon. Det är för mycket redogörande, för lite analys.
  Lite mer kan man kräva av en politisk journalist och bästsäljande författare.”

  Vad ska man kunna begära av Aftonbladets journalister? Är en fråga som vi dagligen får svar på av Aftonbladets journalister och bl.a. Patrik Lundberg.

  Den recensionen besparar vi oss………..vi vet redan.

  Gilla

  • Lena

   Så befriande att inte vara en journalist på Aftonbladet att få njuta av ett sommarprogram så intressant och spännande, önskar att det varat mycket längre.
   Hoppas att många lyssnade tänker själv att lyssna om och tänker att rekommendera de som missade att få en högtidsstund, något av det bästa från SR, tack.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: