Därför ska du inte säga negerboll


Alla har inte förstått att n-ordet kränker många. Eller vill inte förstå. Ordet har blivit aktuellt igen i och med den företagare från Älvkarleby som säljer ”Gammeldags fördomsfri Negerboll”. Kulturredaktionen förklarar varför n-ordet inte bör användas.

Denna artikel borde inte behöva skrivas, på samma sätt som artiklar om faxen – det nya häftiga kommunikationssättet – och det heta, unga stjärnskottet Lasse Berghagen är inaktuella. Men negerbollens framrullning i det svenska språket verkar vara svår att stoppa.

Ordet är alltså ”neger”. Så var det sagt, och hädanefter i artikeln är det n-ordet som gäller, förutom i citat.

Anledningen är moderatpolitikern Eva Sidekrans från Älvkarleby, vars företag Saema Delikatesser marknadsför ”Gammeldags fördomsfri Negerboll”. Fniss, fniss … snark. Upprörda ord slungades runt i sociala medier och nu har också bollarna från Älvkarleby polisanmälts av föreningen Afrosvenskarna.

N-ordet används fortfarande av människor, vilka kan delas in i tre kategorier:

 1. De riktiga rasisterna som på allvar tror att de står över mörkhyade på grund av hudfärg.
 2. De som visserligen inte är fullblodsrasister, men som tycker att den politiska korrektheten har gått för långt och, i ett barnsligt försök till motstånd, använder sig av ordet n-boll med ett slugt det-får-man-väl-inte-säga-i-det-här-landet-leende.
 3. De som inte förstår ordets negativa laddning, som inte förstår att människor blir upprörda över dess användning, och som gärna använder försvaret att de visserligen inte vill kränka någon, men att de alltid har sagt n-boll och inte har för avsikt att ändra invanda beteendemönster.

Ovanstående och mer därtill står i Arbetarbladet och det största felet i denna historia är att Afrosvenskarnas i Stockholm polisanmält bakverket för hets mot folkgrupp.

Om man tycker negerbollarna är söta och goda. Hur kan det vara hets mot folkgrupp?

Kallar man det chokladboll eller kokosboll bryter man mot Livsmedelverkets regler eftersom  varken kokos eller kakao är huvudingredienser.

Förresten har jag aldrig hört en finne bli kränkt av finska pinnar, dansk skalle är inte så positivt och en svensk som blir kallad ”swede” trots att det betyder kålrot på svenska brukar inte bli upprörd.

Undrar förresten hur en svensk neger, om det nu finns några sådana skulle reagera om han blev kallat kålrot?

-Pettersson tycker helt enkelt att alla lättkränkta ska  rycka på axlarna och skaffa sig riktiga jobb i stället för att ta upp samhällets resurser…

Det finns mycket om negerboll på bloggen. läs gärna…


11 responses to “Därför ska du inte säga negerboll

 • Karl

  ”Kallar man det chokladboll eller kokosboll bryter man mot Livsmedelverkets regler eftersom  varken kokos eller kakao är huvudingredienser.”

  Bryter man inte mot reglerna om man döper den till negerboll då? För negrer är väl knappast huvudingrediensen i negerbollen. Haha
  Så korrekt ord borde vara Havreboll eller som det heter nu Chokladboll.

  Gilla

 • Rannug

  Jag blir kränkt varje gång någon mördas våldtas och rånas, är det någon som tager min kränkning på allvar?

  Gilla

 • Tony

  Negerboll,Negerboll Negerboll,Negerboll, Negerboll!

  Gilla

 • Thomas

  Vad kallar Afrosvenskarna en neger i Afrika ?
  Är Afroafrikan OK ?

  Gilla

 • Argus

  På samma vis som ”equal in dignity and rights” blivit ”lika i värde och rättigheter” har ”neger” blivit ”nigger”. Korrekt översatt till engelska är ”neger” ”negro” och inget annat.

  Detta är inget annat än ren ock skär härskarteknik för att vinna fördelar eller de små stegens tyranni om ni så vill.

  Förövrigt kan vi börja kalla dem Klingonbollar då ”Afrosvenskarnas” riksförbund är lika mycket aliens som klingons.

  ”The word ”Negro” is used in the English-speaking world to refer to a person of black ancestry or appearance. Negro denotes ”black” in Spanish and Portuguese, derived from the ancient Latin word, niger, ”black”, which itself is probably from a Proto-Indo-European root *nekw-, ”to be dark”, akin to *nokw-, ”night”.

  ”Negro” superseded ”colored” as the most polite terminology, at a time when ”black” was more offensive. This usage was accepted as normal, even by people classified as Negroes, until the later Civil Rights movement in the late 1960s. One well-known example is the identification by Martin Luther King, Jr. of his own race as ”Negro” in his famous 1963 speech I Have a Dream.

  […]

  The United States Census Bureau announced that ”Negro” would be included on the 2010 United States Census, alongside ”Black” and ”African-American”, because some older black Americans still self-identify with the term.” (Wikipedia)

  DETTA mina damer och herrar är en sann anti-rasist:

  De som idag kallar sig anti-rasister är inte ens värda att torka dammet av gigants skor. (Lyndon B skall också hyllas.)

  Gilla

 • Varg i Veum

  Jag tycker som Pettersson. Ordet neger är säkert ”kränkande” eftersom n-ordet och diverse åsiktspoliser håller kränktheten levande för att hålla liv i föreställningar om att alla som inte håller med är ”rasister” i ordet ursprungliga bemärkelse. Gör som bögarna och ta makten över orden istället för att stanna i utvecklingen.

  Vad jag stör mig på är varför bara vissa inte får kränkas? Jag föreställer mig att det finns många människor som inte håller med om att invandringspolitiken de senaste decennierna är så god idé blir kränkta av att beskyllas vara människor som vill utvisa/utrota alla som inte är vita bara för att de inte är vita. Varför är vissas kränkthet mer värt än andras? Var inte alla människor ”lika mycket värda”?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Det gick tio år innan Zakaria Zouhir satte igång denna oerhört viktiga process angående ” Nollbollen”. Han är inte snabb men han är dryg.

  Afrosvenskarnas riksförbund har polisanmält Eva Sidekrans för hets mot folkgrupp.

  ”Skulle etiketter inte omfattas av diskrimineringslagen så är det kanske någonting som man borde ändra på. För det här är rasistiskt och kränkande”, säger ordförande Zakaria Zouhir.

  Förbundet har även skrivit ett brev till Moderaternas partisekreterare Kent Persson och bett om en förklaring.

  Enligt Jessika Vilhelmsson, ordförande för Moderaterna i Uppsala län, kommer frågan att diskuteras internt.

  ”Det är olämpligt att använda det ordet och vi kommer att ha ett möte i förbundsledningen och även ha ett samtal med henne, men jag kan i dag inte ge besked om hon kan stå kvar på valsedeln”, säger hon.

  I ett mejl till TT kommenterar Eva Sidekrans anmälan:
  ”Om någon känner sig kränkt av mitt bakverk, ber jag om ursäkt. Den har aldrig under de tio år jag sålt den, haft som syfte att göra någon ledsen.”

  http://www.di.se/artiklar/2014/7/26/politiker-polisanmals-for-bakverk/

  De flesta jag känner och de i sin tur känner, använder oss av sötsakens original namn. Skriver inte det namnet här, för jag vill inte att Zakaria Zouhir ska bli överbelastad med arbete, som humanist vill jag inte att han ska ”gå in i väggen”.

  Om det inte redan har skett………..vill säga.

  Då blir mitt råd istället…….ta det lugnt. Så jobbar vi andra på med det viktiga arbetet som gör att Sverige fungerar och vid vissa fika pauser köper vi oss nog en …….ja du vet Zakaria Zouhir.

  Gilla

 • ossie

  En negerboll är en negerboll och bör så kallas.

  Gilla

 • Pica pica

  Det glömde en kategori till: De svarta kallar varandra för nigger!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: