Extremvänstern hotar demokratin

KRÖNIKA av Naomi Abramowicz: Våld från extremhögern fördöms alltid i skarpa ordalag, av politiker och debattörer från både höger och vänster. Annat är det när våldet kommer från den autonoma vänstern. Då lyser vänsterns kritik alltför ofta med sin frånvaro.

Våldsdåd och brott som begås av den extremvänstern anses vara lite finare, lite mer okej. För de kämpar ju för ett solidariskt samhälle.

I det senaste numret av Magasinet Neo uppmärksammar skribenten Ivar Arpi hotet från den autonoma vänstern, hur partiaktiva misshandlas och hur journalister skräms till tystnad.

Till skillnad från vad man kan tro är det inte ”bara” högerextremister som är måltavlor för deras våld, även om det är illa nog. I Arpis reportage berättar flera unga borgerliga politiker om hur de har utsatts för misshandel, påhopp och hot av vänsterautonoma. En ung kvinna, aktiv inom Folkpartiets ungdomsförbund, säger att hon inte längre pratar om politik offentligt. Efter de hot och verbala påhopp hon har fått utstå vågar hon inte.

En man i 20-årsåldern, verksam inom samma förbund, blev nedslagen bakifrån när han begav sig hem en sen kväll. De som attackerade honom skrek ”borgarsvin” medan de sparkade honom när han låg på marken.

Tidigare i år gjorde Säkerhetspolisen en kartläggning av våldsbejakande extremism i Sverige. Där pekas den autonoma vänstern ut som ett hot mot delar av det demokratiska systemets grundläggande funktioner. 2014-07-27_0835

Särskilt då rörelsen är välorganiserad och arbetar systematiskt mot förtroendevalda, myndighetspersoner och politiskt aktiva.

Dessvärre är det inte helt okomplicerat för journalister att skriva om den autonoma vänstern och dess aktioner. Det är ett otacksamt jobb.

Arpi har intervjuat flera journalister som berättar om de reaktionerna de möts av från sina kolleger när de föreslår att rörelsen bör granskas mer.

Flera av dem säger att de möter motstånd. Till och med den kände reportern Janne Josefsson berättar att han stötte på motstånd inför Uppdrag Gransknings program om den autonoma vänstern.

De autonomas aktioner betraktas vara för den goda saken, till skillnad från de dåd som utförs av högerextremister. Och därför ska de inte utsättas för lika tuffa granskningar.

Även om de vänsterextrema säger sig vara antifascister använder de exakt samma metoder som de som de bekämpar.

Trots att de är varandras främsta motståndare har våldsverkarna inom extremhögern respektive extremvänstern mycket gemensamt.

De för kampen för sitt idealsamhälle med knytnävar, slagträn och knivar. De vänsterextremas våld är inte finare än de högerextremas.

Fråga bara deras offer.

Naomi Abramowicz, Liberal skribent 

6 thoughts on “Extremvänstern hotar demokratin

  1. Ja det är priset för demokratin . I vår riksdag sitter både extrema V och extrema SD. Synd men extrema människor kommer alltid att finnas. Som tur är , är deras påverkan på politiken obefintlig. Man kan säga att de är riksdagens svarta får.

    • Mona Sahlin fick i uppdrag att utreda Estonia katastrofen, jag är glad att hon inte fick uppdraget att leda Sverige.

  2. I Kärrtorp gick ju bl a Löven hand i hand med de värsta kriminella våldsverkarna RF och AFA., sämre omdöme får man leta efter.

  3. ”Reinfeldt legitimerar våld mot Sverigedemokrater”

    Den som öppnade upp för ”legitimerad” våldsutövning var Fredrik Reinfeldt, makabert… eftersom denne är Sveriges statsminister, dock förblindad av ett hat, riktat mot sverigedemokrater. Att demokratin innebär att partiet (sd) etablerat sig och samlar alltfler sympatisörer och röstande, verkar inte falla denne mörkerman på läppen, istället menar han att deras yttrandefrihet och synpunkter på en abnormt invandringspolitik, gör att de p g a ”fel åsikter”… ”kan räkna med att få stryk”. Detta har legitimerat en grogrund för kommunistiskt gatuslödder och kriminella våldsverkare, att känna sig understödda från landets högste ledare, att öppet attackera meningsmotståndare, på gator och torg, i deras bostäder mm. Inte sedan Hitler har vi sett en regeringschef öppet ge sin sympati till lagbrott och kriminalitet, som denne Reinfeldt gjort.

Kommentera