Socialchef – har de inte råd får de åka hem igen


GÄVLE. Utsatta människor som kommit för att tigga och plocka bär hamnar utanför socialtjänstens upptagningsnät säger Wolther Planck, enhetschef för biståndsenheten.

– Vi kan inte bidra med något. Det handlar eventuellt om vi kan hjälpa dem med en biljett tillbaka till hemlandet om det är akut.

Som Gefle Dagblad rapporterat om tidigare lever tiggarna i Gävle under mycket fattiga förhållanden. De kommer oftast från Rumänien eller Bulgarien där de lever utanför samhället.

I Sverige står det i socialtjänstlagen att kommunen har skyldighet att hjälpa behövande invånare med hjälp och stöd. Är man däremot från ett annat land på tillfälligt besök innefattas man inte av det skyddsnätet.

– Det ska mycket till innan vi gör något. Blir någon akut sjuk exempelvis kan vi eventuellt gå in och hjälpa. Människor inom EU har rätten att flytta runt i tre månader utan uppehållstillstånd och skulle de under den tiden få rätt till arbete så kan läget ändras för dem. Då kan vi gå in och eventuellt hjälpa till med vissa medel.

Enligt socialtjänsten förändras situationen om det finns tecken på att barn far illa. Men i övrigt har man inga skyldigheter att hjälpa de människor som tigger i Gävle.

– Kommer de till ett nytt land innebär inte det att gästlandet, Sverige i det här fallet, tar över det sociala ansvaret för människorna. Har de inte råd att bo på hotell eller vandrarhem så får de åka hem igen helt enkelt, berättar Wolther Planck på socialtjänstens biståndsenhet.

-Pettersson säger att äntligen säger någon ifrån. Det som sagts om EU:s fria rörlighet stämmer inte. PK ljuger sig blåa…

”…Som EU-medborgare har du rätt att vara i Sverige utan uppehållstillstånd om du har pengar, normalt 450 kronor per dygn du tänker stanna, så att du kan försörja dig. Du har också rätt att börja arbeta eller studera i Sverige. Vill du stanna längre tid än tre månader ska du registrera din uppehållsrätt hos Migrationsverket…”

Alltså tiggande zigenare har inte rätt att vara i Sverige vad politiker och journalister än säger!


6 responses to “Socialchef – har de inte råd får de åka hem igen

 • Pica pica

  Nu kör PK-media en snyfthistoria om de stackars romernas ”boplatser” i Stockholmstrakten. Tydligen har några ”rasister” försökt riva deras läger och de är så rädda. Polisen säger att det inte är många som vill anmäla men idag har en gjort det.

  Som de ockuperar och svinar ner (som ingen svensk kan göra) förvånar det mig inte att folk tar lagen i egna händer. Polisen gör det ju inte för svenskar.

  Gilla

 • Tony

  Men detär ju så att Svenska politiker brukar påtala att
  vi måste rätta oss efter dom konvetioner som vi
  undertecknat, me det gäller visst inte alla konvetioner!
  Förbjud tiggeri!

  Gilla

  • angelicaplacet

   Det är ju faktiskt en lag.Men väldigt många människor vill inte lyda lagen som är upprättad om skyldig- och rättigheterna vid besök i annat EU-land.
   Knepigt det där – att så många kan trotsa en lag utan åtgärd från staten.

   Gilla

 • ossie

  Rasist !! Han får nog snart kicken.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Ja,så är det.

  Sen har jag för mig att tiggarna som går under det organiserade ligorna får behålla runt 20.000 kronor per månad av intjänade pengar.

  Tiggarna behöver knappast hjälp av Svenska samhället.

  Gilla

 • Stefan i Std

  Kommentar ”cirkus” på Gefle Dagblad:

  ”VEM ska betala deras boende på hotell och/eller resa ”hem”. Ett så oerhört hånfullt uttryck av en chef på Soc!!!”

  Fråga på det blir:

  Vem har betalat deras resa hit då?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: