Stäng

Kaffe med rån, ett sätt att få det bättre på gamla dar

ÅLDRINGSVÅRD. Författaren Catharina Ingelman-Sundberg har bytt genre och skrivit en mycket humoristisk men samhällskritisk bok om en pensionärsliga som tröttnar på ständigt sämre äldrevård.

Deras grepp för att få en förändring är dock helt utanför gamla människors vanliga sätt och om detta berättar författaren under en rundtur till landets bokhandlare, här i Uppsala.

På servicehemmet AB Diamanten bor Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta. De sjunger i kör, ses på rummet och smuttar hjortronlikör i hemlighet, men för övrigt är tillvaron ganska långtråkig. Dålig mat, trist bemötande, ingen motion och allt hårdare besparingar. Föreståndaren, syster Barbro, anstränger sig inte i onödan för att de gamla ska få det drägligt. I stället flirtar hon med direktören – som är förtjust både i henne och i kostnadsnedskärningarna.

Märtha får en snilleblixt – Antagligen skulle de ha det mycket bättre i fängelse! De ska begå ett brott och se till att de blir dömda. Någon typ av ekonomisk brottslighet, en liten kupp av något slag. Bytet ska de skänka till fattiga och gamla. Med rollatorerna i högsta hugg tar gänget in på lyxhotell där det finns gott om förmögna gäster. Men allt går inte som planerat. För att lyckas måste de tänka ut det perfekta brottet. Äventyret tar fart. Snart finner sig ”Pensionärsligan” indragen i den undre världen och vad som helst kan hända.

-Pettersson tycker det verkar kul, så det kanske är dags att börja planera…

3 reaktioner på “Kaffe med rån, ett sätt att få det bättre på gamla dar

  1. Men hon missar väl någonting i själva storyn – att man måste vara näst in till avliden för att få entra ett åldringshus i dagens Sverige.Planeringen blir således svår att sätta i verket som i storyn kan jag tro.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: