Saab redo att utveckla ”Sjö-Gripen”


FÖRSVAR/TEKNIK. Försvarskoncernen Saab är redo att sätta i gång med en ny version av sitt stridsflygplan Gripen, Sjö-Gripen, ett flygplan som ska vara anpassat för att kunna starta och landa på hangarfartyg. Det säger Lennart Sindahl, chef för Saabs flygverksamhet.

2014-07-16_1033

– Nu är vi klara med att ge oss in i en definitionsfas av hur Sjö-Gripen kan se ut. Den vill vi helst göra tillsammans med en potentiell kund och vi drar i gång så snart vi har ett avtal klart, säger Lennart Sindahl.

Bland de potentiella kunderna för en sådan modell finns bland annat Brasilien, Indien och Thailand, som alla har ambitioner att skaffa sig nya stridsflygplan som kan utgå från hangarfartyg, enligt Sindahl. Thailand har redan tidigare köpt Gripenplan, medan Brasilien just nu förhandlar med Saab om köp av 36 Gripen.

Saab lämnade för flera år sedan in en offert till Indien. Men 2012 valde Indien att gå vidare med en offert från franska Dassault. Jätteaffären, som rör 126 stridsflygplan, sköts upp tidigare i år av Indiens tidigare regering på grund av brist på pengar. Indiens försvarsdepartement uppgav för Reuters i juni att den nya regeringen inte ännu hade hunnit ta tag i frågan utan var upptagen med att arbeta med sin första budget. Dassaults vd har sagt att Dassault fortfarande hoppas kunna skriva under en affär med Indien under 2014.

Flera länder har sedan tidigare visat intresse av att hyra eller köpa Gripen. Slovakien är ett av de länder som kan vara på väg att bestämma sig för att hyra Gripen efter en tids förhandlingar med svenska staten. Saab har även lämnat in ett erbjudande till Malaysia om att köpa eller hyra svenska stridsflygplan. Nyligen lämnade Saab även in en offert till Danmark, som ska köpa nya stridsflygplan och räknar med att bestämma sig nästa år.

Slovakiens grannland Tjeckien hyr redan 14 Gripen C/D av svenska staten, och förlängde sitt kontrakt nyligen, medan Ungern hyr 14 plan som köps loss 2016.

-Pettersson tycker det är en bra, vi behöver ett fartygsbaserat stridsflygplan till Sveriges hangarfartyg som för övrigt är världens största och heter Gotland….

Ny Teknik 


2 responses to “Saab redo att utveckla ”Sjö-Gripen”

 • BornagainChristian

  Personligen hade jag hellre sett att de utvecklar JAS i olika versioner (ungefär som det amerikanska F-35 planet). En landbaserad del som kan placeras på Gotland jämte övriga landet och en version som kan utgå från fartyg. Flera länder (Spanien, Italien, Thailand) har utvecklat mycket mindre hangarfartyg så även Sverige borde rimligtvis klara av att bygga ett sådant (kanske i samarbete med övriga Norden?)

  Ett mini-hangarfartyg (även den amerikanska flottan överväger att börja bygga sådana då de större helt enkelt är för dyra) med medföljande sjöversionen av JAS kan behövas som eskort åt civila handelsfartyg samt att hålla sjöfarter öppna utifall en större global kris inträffar och Sverige helt plötsligt inte kan importera såväl livsmedel som bränsle och mediciner.

  Även länder som Sydkorea, Singapore och Japan har för avsikt att inskaffa hangarfartyg (men valet av flygplan faller på F-35) just bara för att försäkra sig om att handelsrutter kan hållas öppna och skyddade.

  Sverige kan klara sig utan Gotland men inte utan livsmedelsförsörjning och politiker som känner ansvar för sitt eget folk och inte mot aktieägarna på Wall Street borde givetvis klara av att skydda bägge delarna.

  Gilla

 • Crilla

  Bygg ett hangarfartyg åt Sverige och några kärnvapen så vi får vara ifred.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: