Fabriken som blev en framgångssaga för flyktingbröderna


Fler människor i världen är på flykt i dag än under andra världskriget. Den syriska flyktingtragedin har skakat världen med sina hjärtskärande mänskliga öden; ett folk som kläms mellan islamistisk extremism och en regim som inte drar sig för att döda sitt eget folk. I Kairo, i Egypten, har två syriska flyktingar, bröderna Mohamad och Bassel al Hamali, öppnat en textilfabrik efter att de tvingats lämna sitt hemland.

En fabrik som blivit en framgångshistoria. Brödernas skjortor konkurrerar framgångsrikt på den egyptiska marknaden och de har över 100 anställda varav de flesta är syriska flyktingar.

-Pettersson lyssnar på Sveriges Radio och hör att bröderna har problem, många syriska arbetare ger sig av, de struntar i jobbet och drar till Sverige där syrier får uppehållstillstånd och…

 

 


5 responses to “Fabriken som blev en framgångssaga för flyktingbröderna

 • Pettersson

  De hånskrattar åt oss

  Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

  Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

  Gilla

 • Pica pica

  Har tidigare sagt att flyktingar från Syrien har så mycket lättare att assimileras och lyckas på arbetsmarknaden i grannländer med samma språk och kultur.

  Men våra PK-politiker har målat ut vårt land som ett ställe där mjölk och honung flyter till alla utan motkrav. En bubbla som snart spricker. Ju fler de tar in på bekostnad av hårt knegande svenskar som alltid får stå tillbaka befrämjar inte välkomnandet. Resurserna tryter och snart kommer det att drabba lyxturisterna också. Sverige kan inte ge dem allt de förväntat sig = falsk marknadsföring. Det har redan klagats på allt de fått i detta land.

  Gilla

  • Varg i Veum

   Det är ganska tydligt att svensk immigrationspolitik passiviserar människor från kulturer där man är van att kämpa för att klara sig. Kulturchocken med bidrag som faller ner från himlen måste bli stor för driftiga människor. Det är ju någonting de aldrig varit med om förut. Förmodligen hade inte bröderna orkat stånga emot den jämförelsevis snåriga byråkratin som finns i Sverige och ”nöjt” sig med bidragen. De hade inte behövt kämpa så som i Egypten där de bara har sig själva att lita på.

   Gilla

 • Elaka gubben

  Babords slagsida ökar dagligen.

  Gilla

  • Ruben

   Det är bara till att fortsätta och länspumpa, med en ny ansvarsfull befälhavare och rätt besättning ångar vi vidare mot en tryggare hamn. 😉

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: