Jobbhälsobarometern 2013


ARBETSMARKNAD. Den årliga Jobbhälsobarometern visar att medarbetarna i privat vård och omsorg är mer nöjda med jobbet än de offentliganställda kollegerna. Jobbhälsobarometern är en undersökning som genomförs av Sveriges Företagshälsor.

Jobbhälsobarometern bekräftar att medarbetarna i privat vård och omsorg är mer nöjda med jobbet än de offentliganställda kollegerna. Det gäller framför allt på områden där välfärdsföretagens kritiker ofta hävdar motsatsen.

En majoritet av de privatanställda är nöjda med arbetsmiljön, vilket inte gäller bland anställda i kommuner och landsting.

De som är anställda i privat sektor är mer nöjda med hur ledningen kommunicerar och utvecklar verksamheten.

Alla är inte helt nöjda med lönen. Men fyra av tio privatanställda anser att lönen står i proportion till arbetsinsatsen. Det är mer än dubbelt så stor andel jämfört med de offentliganställda.

61 procent av de privatanställda anger att arbetsplatsen har ett gott anseende, att jämföras med 42 procent av de landstingsanställda och 37 procent av de kommunanställda.

Årets jobbhälsobarometer ger många argument för den som vill hävda poängen med konkurrens och alternativ inom välfärden. Den är också ett kvitto på att de privata arbetsgivarna är på rätt väg. Och för den som oroar sig för kvaliteten i den privatdrivna vården och omsorgen är barometern lugnande läsning. För även här gäller givetvis att den som trivs på arbetet gör ett bra jobb.

Föräldrar till barn i friskolor är mer nöjda. Äldre som väljer omsorg är också nöjda.

– Pettersson har noterat att de som inte är nöjda är Miljöpartiet och Vänsterpartiet och när vi vet var våra PK-journalister har sina sympatier är det inte så konstigt att bilden om den privata sektorn är minst sagt felaktigt beskriven, den också.

Nåväl, det blir en delikat uppgift för socialdemokraterna som har legat bakom en stor del av privatiseringen att innan valet tala om hur de ska ha det.  Ska apotek, renhållning, friskolor, sjukvårds- och omsorgsföretag förstatligas eller kommunaliseras igen eller ska S göra sig osams med MP och V?


One response to “Jobbhälsobarometern 2013

  • Pica pica

    Ja, de där tre partierna kommer att ha en del att diskutera och kompromissa om. Tänk dessutom om F! kommer in och de väljer att ta in den galna Gudrun i gänget. Då kommer Stefan att behöva metall i nyporna om han ska klara av att styra skutan.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: