En stor anledning till att Malmö går 4,5 miljarder back per år


MALMÖ. När Samir Abdo kommer till jobbet tidigt på morgonen den 17 mars är det något som inte stämmer.

Under natten har någon sågat upp flera kassaskåp inne hos ett av Malmös största livsmedelsföretag. 2,1 miljoner i kontanter och guld för 400 000 kronor är borta.

Hassan Abdo visar oss runt i lokalerna på Danska vägen i östra Malmö. Han stannar till vid bageriet inne i livsmedelsaffären och pekar på en lagning i taket.

– Här tog de sig in.

En trappa ner öppnar han dörr efter dörr och visar hur någon kunde komma åt ett kassaskåp där alla nycklar förvarades.

Samtidigt som polisutredningen pågick drog bröderna Abdo igång en privat brottsutredning.

– Vi hoppas att ni får tag på dem före oss, minns polisutredare Göran Söderberg att någon av bröderna Abdo ska ha sagt.

Familjens utredning riktade misstankar mot en 25-åring, som en av bröderna kontaktade den 24 mars. 25-åringen säger att han kidnappades och torterades, bröderna Abdo menar att han följt med frivilligt. Det är nu upp till rätten att reda ut vad som hänt.

Under den pågående rättegången visas Sydsvenskan runt av Hassan Abdo i affären. Familjen vill berätta om familjeföretaget och om de hot man nu tvingas leva med.

På en av väggarna inne på kontoret hänger tio tv-apparater som visar hela butiken via övervakningskameror. Med på mötet förutom bröderna Youssef och Hassan Abdo är brödernas mamma Alia Abdo och Eddy Sousa som presenterar sig som en vän till Samir Abdo.

– Det är många som har helt fel bild av oss. De säger att vi är gangsters och maffia. Men det är vi inte, säger Youssef Abdo.

– Vi har blivit förföljda när vi har kört till jobbet. Vi är rädda att det ska hända något mer, säger Hassan Abdo.

Själva beskriver de sig som en familj med stark sammanhållning. Affärsverksamheten drivs som ett kollektiv, där alla är delaktiga i besluten.

– Det är Samir som är vd, men vi kör det här gemensamt, säger Hassan Abdo, företagets styrelseordförande.

I en paus under sista rättegångsdagen får Sydsvenskan tillfälle att ställa fler frågor kring familjens kollektiva ledarskap.

– Samir som är vd skriver på papper och det är han som sköter kontakterna med kommunen och sånt, förklarar Hassan Abdo.

Men om ni är oeniga, vad händer då?

– Då blir det som flest av oss vill, säger Hassan Abdo och håller upp fyra fingrar.

Brödernas största tvist uppstod för sex år sedan — en familjestrid som lämnat spår efter sig i bokslut och andra offentliga handlingar. Plötsligt byttes den grupp av bröder ut som under många år hade haft ansvaret för affärerna.

Någon gång under 2008 försvann ledartrion Bachir, Hussein och Youssef Abdo. Sedan dess är det Samir och Hassan Abdo som utåt står som företagets ledning.

– Vi hade olika uppfattning om företagets storlek. Vi ville växa, säger Hassan Abdo.

Den nya ledningen, med Samir Abdo som drivande vd, inledde en kraftig expansion. De köpte loss livsmedelsaffärens tomt från kommunen, tog över två grannfastigheter och etablerade två nya fastighetsbolag och några grossistbolag. Politikerna i stadsbyggnadsnämnden backade upp Abdos förvandling av kvarteret vid Danska vägen och Scheelegatan — först genom att godkänna en stor utbyggnad av livsmedelsaffären och sedan genom att ta fram en helt ny detaljplan för området.

Expansionen gick inte problemfritt.

Under Samir Abdos första tid som vd föll både vinst och omsättning under ett par år, innan allt åter stabiliserade sig. Han skulle också få stora problem med polisen, som vid olika tillfällen slagit till mot företaget i jakt på misstänkt stöldgods och illegal arbetskraft.

Myndigheternas allt tätare kontroller slog snart igenom även i företagets redovisning. Abdos har aldrig någonsin haft problem med att betala för sin löpande verksamhet. Den redovisade kassan låg under många år på flera miljoner kronor.

Vid årets slut 2011 hade kassan rasat till endast 12 000 kronor. Det saknades kontanter.

Lösningen fick bli en checkkredit på en miljon kronor, som utnyttjades till fullo. Året efter, 2012, hade checkkrediten växt till tre miljoner, fortfarande fullt utnyttjad.

– Det är inte för att vi behöver det men företagen som skickar varor till oss vill vara säkra på att vi kan betala, säger Youssef Abdo.

Varför hade ni så mycket kontanter liggande? – Det var kassan för hela veckan. Ibland är man lat och missar att lämna in, nu har vi ändrat rutinerna, säger Hassan Abdo.

Bristen på kontanter kan vara en förklaring till brödernas Abdos reaktion på inbrottet. Att bli av med två miljoner i kontanter kan rasera allt de har byggt upp.

De behövde få tillbaka sina pengar, snabbt. Det slutade med att fem av de sju bröderna står åtalade för att ha bortfört och torterat en 25-årig man.

Krisen som skakar livsmedelsjätten

Familjen är gamla bekanta på bloggen

Kidnapparna drog ut tänder och naglar på offret

Ärliga tuggummin?

Stort polispådrag i Malmö

Detta har hänt

16 mars Inbrott i livsmedelsjättens affär på Danska vägen. Familjen Abdo startar en egen brottsutredning för att hitta de skyldiga.

24 mars En 25-årig man attackeras i närheten av Lottaparken i Stenkällan. Enligt åtalet kidnappas och torteras mannen av bröderna Abdo.

26 mars En av bröderna Abdo överlämnar den 25-årige mannen till polisen. 25-åringen misstänks för inblandning i inbrottet men släpps efter förhör.

31 mars 25-åringen berättar i polisförhör att han kidnappats och misshandlats av bröderna.

9 april Polisen slår till mot familjen Abdo i en gryningsräd. Samtliga fastigheter som ägs av företaget och av bröderna genomsöks. Fem av de totalt sju bröderna grips misstänkta för bland annat människorov, grov misshandel, olaga tvång och vapenbrott.

11 april De fem misstänkta häktas.

25 juni Åklagaren Anna Edebalk åtalar männen. Hon har gjort en detaljerad gärningsbeskrivning utifrån förhör med 25-åringen, vittnen och teknisk bevisning.

1 juli Rättegången inleds i säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö. På åhörarläktaren sitter anhöriga till de misstänkta och till 25-åringen. Då och då är stämningen irriterad.

2 juli Familjen Abdo attackeras i korsningen Nobelvägen/Industrigatan av tio män. Händelsen inträffar när de är på väg hem från andra rättegångsdagen. Senare på kvällen grips 25-åringens äldre bror misstänkt för mordförsök. Han släpps två dagar senare.

9 juli Rättegången avslutas och tre av bröderna släpps ur häktet.

21 juli Tingsrättens dom i kidnappningsmålet kommer.

Familjen Abdo

Verksamheten startades 1989 när Samir Abdo öppnade grönsaksstånd på Möllevången. Bröderna startade handelsbolaget Abdos Export, Import och Försäljning, som 2003 ombildades till aktiebolaget Abdos Multifood med stor livsmedelsaffär.

1. Bachir Abdo, 49. Ordförande i Abdos Multifood 2003–2007. Startade därefter handelsbolaget VDM Foodservice. Bosatt i Turkiet 2010-2012. I dag aktiv med nya IM Handelsträdgård i Klågerup.

2. Hassan Abdo, 47. Huvudägare och styrelsemedlem sedan Abdos Multifood startade, ordförande sedan 2008. Också ordförande i Abdos Fastighets AB och Abdos & Co.

3. Hussein Abdo, 45. Vd för Abdos Multifood 2003–2007, i dag styrelsemedlem i Abdos Fastighets AB och personalansvarig. Misstänkt för olaga tvång.

4. Samir Abdo, 44. Vd för Abdos Multifood sedan 2008. Också vd i Abdos Fastighets AB, Abdos Trading och Abdos Sverige, styrelsemedlem i Abdos & Co och Ideal Hotel Groupe. Misstänkt för människorov.

5. Youssef Abdo, 43. Styrelsemedlem i Abdos Multifood 2003–2007. I dag inga styrelseposter, arbetar främst med grossistverksamheten inom Abdos Trading. Misstänkt för medhjälp till olaga tvång.

6. Wadih Abdo, 41. Styrelsemedlem i Abdos Multifood 2008–2011, i dag butiksansvarig. Sitter fortfarande häktad misstänkt för människorov, grov misshandel, och grovt olaga tvång.

7. Biland Abdo, 37. Inköpschef och sedan 2011 styrelsemedlem i Abdos Multifood, Abdos Fastighets AB och Abdos & Co. Suppleant i Abdos Trading och Ideal Hotel Groupe. Misstänkt för människorov, grov misshandel och grovt olaga tvång.

-Petterssons slutsats är att araberna borde skickas hem till, liksom många av deras kollegor och de politiker som tillåter och uppmuntrar detta borde straffas. Svarthandeln i Malmö beräknas omsätta sex miljarder kronor, åtta av tio butiker skattefuskar, de som är eller vill vara hederliga slåss ut. Välfärdssamhället hotas med politikernas godkännande…

En stor del av nysvenskarna har inte tagit seden dit de kommit utan gör som de gjorde hemma och vi ser att Sverige blir mer och mer likt Mellanöstern för varje dag som går.

 


17 responses to “En stor anledning till att Malmö går 4,5 miljarder back per år

 • Bilder från det mångkulturella paradiset Malmö | Petterssons gör skillnad

  […] En stor anledning till att Malmö går 4,5 miljarder back per år […]

  Gilla

 • Ruben

  Några av dem blev dömda, dock inte huvudmannen.
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/foretagarfamilj-doms-till-fangelse/

  Gilla

 • Stefan i Std

  Vet av egen erfarenhet att invandrare får en mildare behandlingar än svenskar av t.ex Skattemyndigheten. Har haft 5-6st invandrare som kunder och bara en av dessa klarade en kontantberäkning.

  Den egentliga verksamheten hittar man aldrig i balans/resultaträkningar.

  Att det dessutom alltid är en massa ”tjafs” och problem med invandrare (araber) som kunder är en annan femma och skälet till att jag inte vill ha invandrare som kunder. 🙂

  Gilla

 • Crilla

  Skattemyndigheten borde ha rätt att stänga ner verksamheter som bevisligen inte går ihop sig? Om 3-4 svenskar inte fått ordning på företaget och så kommer det en invandrare som kan ”trolla med knäna”. Då borde skiten stängas ner. Vi skall inte ha något multikriminellt samhälle!

  Gilla

 • Ruben

  Hela den näringsverksamheten runt de suspekta företagen är ett stort jävla träsk, som borde sanerats från grunden.

  Gilla

  • Lars Å Månsson

   Liksom din kommun Ruben..Hjälper ”politiker och tjänstemän” maffian,är det helt jämförbart med Italiens glansdagar !

   Gilla

   • Lena

    Lars och Ruben : ” Träsket” är numera iklädd ”Armani” och deras barn går på ”högre utbildning”, de undviker Italien idag och försöker och lyckas att bedriva sin kriminella verksamhet från Spanien, där straffen är mer kriminellvänliga.

    Gilla

   • Ruben

    @Lena
    Har ingen betydelse vad de tar på sig, eller vilka utbildningar de skroderar med. Ränderna och och deras högst tvivelaktiga manér är bestående, och helt klart synliga. 😉

    Gilla

   • Lena

    Ruben : Visst är det så men tyvärr endast för oss som har ögonen öppna. Resten av de avsomnande önskar att sussa vidare och det vet patrasket !

    Gilla

 • Argus

  Varför har ett ”livsmedelsföretag” guld för 400.000 liggande i ett kassaskåp? Luktar kriminell verksamhet och skattefiffel ända upp till Treriksröset.

  Gilla

 • Agnostiker

  Ja, i vår moderna värld med relativt öppna gränser är det svårt att skydda sig mot brott. Men tex. EU,s öppna gränser tillför nog ännu mer nåt positivt.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: