Svenska kyrkan har svikit Iraks kristna

Av Robert Hannah, svensk-assyrier på SvD Opinion

Svenska kyrkan är en rik kyrka med stor biståndsverksamhet. Därför är det upprörande att den ignorerar det hat, våld och den intolerans som idag gör att Mellanösterns kristna står inför total utplåning och fördrivning. Det skriver Robert Hannah, svensk-assyrier och riksdagskandidat för FP.

Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska Kyrkan utsågs av pr-firman Westanders till ”Hetast i Almedalen”. Juryn motiverade priset med att Jackelén står upp mot hat och intolerans och att hon blivit en samlande och tydlig röst för alla människors lika värde. Det är ett pris som Jackelén och Svenska Kyrkan må förtjäna för sitt arbete i Sverige – men för sitt arbete i Mellanöstern förtjänar de en skampåle. Svenska kyrkan är en rik kyrka med stor biståndsverksamhet som fullständigt ignorerar det hat, våld och den intolerans som idag gör att Mellanösterns kristna står inför total utplåning och fördrivning.

Frivilligorganisationen Open Doors rapporter visar att kristna är världens mest förföljda religiösa grupp. Mest akut är situationen i Mellanöstern, och särskilt för Iraks kristna assyrier. Sedan jihadistiska Isis invaderat Irak är domedagen för assyrierna nära. Skyddslösa tvingas assyrierna fly städer som Mosul som man bebott sedan före kristendomens tid. Assyrierna vet vad som väntar.

Efter Saddam Husseins fall 2003 attackerade jihadister assyrierna i en sådan extrem omfattning att antalet assyrier i Irak minskade från 1,4 miljoner till under en halv miljon. Över 80 kyrkor förstördes då av jihadister. Omfattningen av flykten var så stor att assyrierna, vilka utgjorde mellan 3-4 procent av Iraks befolkning, stod för 40 procent av alla flyktingar från Irak. Jag tog personligen emot ett antal släktingar på Arlanda som kom till Sverige för att söka asyl och som var märkta för livet av det jihadistiska våldet.

Trots den extremt akuta situationen för Mellanösterns kristna är Svenska kyrkans intresse för dem obefintligt. Istället är Svenska kyrkans internationella arbete i området fixerat vid Israel-Palestina konflikten, en konflikt som till överväldigande del står mellan muslimer och judar. Att det pågår en etnisk rensning av ett av världens äldsta kristna folk, Iraks assyrier, nonchalerar Svenska kyrkan. Medan en hel miljon assyrier har tvingats lämna sina hem och fly jihadistiskt våld satsar Svenska kyrkan istället sina pengar på att lobba för att israeliska apelsiner inte ska säljas på ICA eller Coop. Att assyriska familjer inte har något att äta för dagen är inget som Svenska kyrkan bekymrar sig över.

Av Svenska kyrkans hemsida framgår att man inte har några projekt för att stötta Iraks kristna. Det pågår heller ingen akutinsamling för Iraks kristna. Det är skamligt att Svenska kyrkan inte använder sitt bistånd för Mellanöstern till att återuppbygga krossade kristna församlingar och agerar för att assyrierna och andra kristna folk i Mellanöstern ska kunna överleva den korsfästelse som just nu pågår. Det handlar om kristendomens överlevnad i sitt ursprungsområde. Jag kräver att Jackelén och Svenska Kyrkan öppet redovisar till vilka grupper i Mellanöstern som deras bistånd går till och förklarar varför de kristna folken i Irak inte får någon del av biståndet.

De är beklämmande att se Svenska kyrkan vinna priser för mod och motverkande av hat och intolerans när de samtidigt är tysta och oengagerade inför den katastrof som de kristna trosfränderna i Mellanöstern just nu genomlever. Svenska kyrkan har inga problem att stå upp mot hat som muslimer och judar möter här i Sverige eller att tydligt tala om vad man tycker om Israel-Palestinakonflikten. Men när Mellanösterns skyddslösa kristna minoriterer korsfästs av jihadister förblir Svenska kyrkan tyst. Frågan som oundvikligen dyker upp är om denna tystnad beror på en rädsla att framstå som islamofob?

Svenska kyrkan och Jackelen borde som privilegierade kristna skämmas över hur man sippar rosévin i Almedalen och minglar med PR-konsulter medan man ignorerar att historiska kristna städer som Mosul för första gången på minst 1800 år rensats på kristna.

ROBERT HANNAH

svensk-assyrier vars föräldrar flytt Irak och riksdagskandidat för Folkpartiet i Göteborg

8 thoughts on “Svenska kyrkan har svikit Iraks kristna

 1. Visst är det så att Svenska Kyrkan sviker de kristna, vilket kan tyckas märkligt.
  Personer som Helle Klein och den nya ärkebiskopen tillhör de som lett in kyrkan på en märklig väg.
  Tur man lämnade i tid.

 2. Ja Antje Jackelen är en beklämmande varelse som
  hamnat på en post hon deffinitivt inte hör hemma på.
  Men som representant för det hycklarsamhälle som
  Sverige har blivit passar hon natuirligtvis in som handen
  i hansken. Det svassande för religionen Islam som hon gör
  sig skyldig till, och att inte lotsas om att kristna blir förföljda
  och dödade i mellanöstern är ovärdigt en Svensk ärkebiskop.
  Jag känner idag en djup avsmak för många höga företrädare
  från Svenska kyrkan, en kyrka som jag jobbat flera år inom !

  • Å 17, Antje är född i Västtyskland, trodde stenhårt det var nåt Stasiaktigt från Öst.

 3. Svartrockarna har all möda med att se efter sin egen rygg, och att liera sig med den inhumana irrläran.

 4. De har svikit svenska kristna också med sina tokiga bögbröllop och annan dekadens. Jag har gått ur. Jag stod inte ut med förfallet.

  • Håller med Dig Crilla. Själv gick jag ur Svenska(?) kyrkan redan 2005 pga att den dåvarande ärkebiskopen Hammar gullade med islamister. Behöver knappast räkna upp för Dig allt vad de rättrogna islamisterna ägnar sig åt? Undrar Du eller någon annan hur jag vill att Sveriges allt värre problem med dem (och övriga kriminella) skall lösas så finner Du det i Varjagers arkiv den 16 feb. 2013 pga att den svenska försvarsmakten eller Hemvärn eller polis inte mera fungerar.
   Finlandssvensk

 5. Finns alltför många mörkermän och kvinnor som gömmer sig bakom religiösa attribut. Uppmanar alla att gå ur skiten innan sista oktober, då kyrkoåret startar 1a november….

Kommentera