Stäng

Rädda svenskar hör av sig från Gaza

MELLANÖSTERN. Det svenska generalkonsulatet i Jerusalem har de senaste dagarna mottagit ett flertal samtal från oroliga svenskar som befinner sig i Gazaremsan. ”De undrar vilka möjligheter som finns att lämna området”, säger Axel Wernhoff, utrikesdepartementets (UD) generalkonsul i Jerusalem.

UD avråder sedan 2003 resor till Gazaremsan. Att få en klar bild av hur många svenskar som ändå befinner sig där är mycket svårt.

– Vi uppmanar alltid människor att registrera sig hos oss när de besöker de här områdena, men de gör de ju inte alla gånger. Så det är väldigt svårt att uppskatta, säger Wernhoff.

Situationen i Gazaremsan har förvärrats betydligt den senaste tiden.

– Under förra veckan betraktade befolkningen inte bombningarna som så hårda. Men de här senaste dagarna, och främst på måndagskvällen, skedde en riktig upptrappning som skadade ett flertal människor, säger Linda Öhman, svenska Röda korsets representant i Palestina.

Hur situationen kommer att utvecklas den närmaste tiden går bara att spekulera i.

– Israels premiärminister har skickat militära trupper som förbereder sig för en markinvasion. Men det såg vi 2012 också – och då ledde det inte till någonting, säger Öhman.

-Pettersson tycker att de ”svenskar” som befinner sig i Gaza trots UD:s avrådan gott kan stanna där…troligtvis har många av dem flytt därifrån det är för farligt att leva och efter att de fått uppehållstillstånd återvänt…

DN 

14 reaktioner på “Rädda svenskar hör av sig från Gaza

 1. Ha man skitit i UD’s rekommendationer få man ta sig hem på egen hand. De klarade ju första gången att ta sig till Sverige utan Svensk Hjälp!
  Vi vad det ha blivit många kolsäckar på stan nu (Oxelösund)

  1. Nej ”döda korset” har inget med sånt här att göra. De skrämmer bara ihjäl gamla svenska tanter, som jobbat gratis nio år åt höginkomsttagarna med miljonlöner. Faktum är att det skulle vara tvärtom i löneskalan.
   De var även tvungna att skicka efter en hel grupp andra höginkomsttagare från DK i Stockholm. Men kvinnan ville de inte ens tala med, hon var alltför förfärlig och kanske farlig. Men de satt gärna tillsammans med en misshandelsdömd, yrkeskriminell som Daban Ibrahim Sofi Mohammad. Enligt Tommy Hansson som brukar vara välinformerad så ligger det till som följer.
   Den 24-årige irakiern Daban Ibrahim Sofi Mohammad dömdes 2012 för olaga hot, olaga intrång, grov stöld, hot mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman. Det är tydligtvis sådana individer hellre än skötsamma svenska ungdomar som bör komma i åtnjutande av samhällets till följd av pågående massinvandring allt knappare resurser.Det tycker i vart fall det skandalomsusade välgörenhetsinrättningen Döda Korsets högsta ledning i Sverige. Hon som de tycker har gjort fel, kan man väl inte prata med. Nej tillbaka till Stockholm och tjäna massor med pengar på tiggeri.

 2. Det är väl bara att ringa ”Rädda barnen”. Undrar just hur många som ligger på slaktbänken och väntar på att få hela eller delar av könsorganen bortskurna. Det är för dessa mindre smärta än en förlupen kula från någon Hamasjihadist. Vad har vi sagt. Israelernas tålamod är nu slut, troligen även Hamasledarnas mod. Eller skickar dom sina ungdomar i graven?

 3. De ”svenskar” som finns i Palestian, borde stanna kvar och kämpa för sin sak på stället.

  1. @Ruben
   Dessa ”svenskar” har ju själva sökt sig till äventyrsområde…
   Vad kan för dem vara mer intressant än ett besök i sitt sagoland ?
   Vår egen Ali,är möjligen en av dem som nu sitter och njuter vädret i sina hemtrakter ?
   Vid senaste krisen i Libanon,var det hela 4.000 ”svenskar” som bad om hjälp att komma ”hem”… Undrar hur stora summor SEK,som varje månad flyter iväg till dessa stackars utsatta ”flyktingar”,som av rädsla flytt till Absurdistan ?

   1. @Stenbock
    Två själar om samma tanke! 🙂 Trodde möjligtvis att han kunde vara en av ynkryggarna som hade varit och beklagat på konsulatet, sist vi hörde från ”debattören” befann han sig ju på semester. 🙂

   2. Vem är det då som sitter och gör tummen ner utan att argumentera? Fegt!

 4. Gyllene tillfälle att avföra dem ur folkbokföringen. Hoppas alla dokument sparas till räkenskapens dag. Den kommer mina vänner, den kommer.

 5. Nej, det är nog ingen Svensson-familj på semester i Gaza. Möjligen Dror F och hans kompisar. Sak samma, de har själva valt att ignorera UD:s rekommendationer, ta då eget ansvar.

 6. Det är INTE Svenskar, det är s.k. Palestinska flyktingar som har återvänt till Gaza och s.k. Västbanken som uppbär Svenska bidrag ifrån Sverige, och enl. uppgifter så skall det finnas cirka 1.000 på s.k. Västbanken. Så de lever gott på Svenska bidrag ifrån Sverige på våra Skattepengar.

  1. Ja dessa ”svenskar” är nog mest oroliga för,att inte pension och andra svenska bidrag skall utebli/försenas,p.g.a. skärpta läget !

   1. Lars Å Månsson : Ursäkta Lars ibland så är google nödvändigt. Jag googlade med förväntat resultat.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: