Kioskchef beskyller romer för att vara tjuvaktiga


ZIGENARE. ”Tänk om det finns någon rom som jobbar på Pressbyrån, och så kommer något sådant här från huvudkontoret.”
Här är mejlet där säkerhetssamordnaren på Pressbyrån och 7-Elevens ägarbolag beskyller romer för att vara tjuvaktiga. – Det är en fruktansvärd formulering, säger en butiksanställd.2014-07-07_2153

Så skriver Marikka Krejci, säkerhetssamordnare på Reitan Convenience som äger Pressbyrån och 7-Eleven i Sverige, i ett internt mejl som Aftonbladet tagit del av.

I mejlet varnar Marikka Krejci för en bedrägerimetod som går ut på att bedragare köper läsk med stora sedlar. Sedan ångrar sig dock personen, och när sedlarna ska ges tillbaka stjäls pengar.
Bedragarna är enbart romer, enligt Marikka Krejci.

– Jag reagerade över att hon pekar ut en hel folkgrupp på det där viset. Man kunde ha varnat för bedrägeriet utan att skylla på romer med svepande formuleringar. Det visar på hur utbredd antiziganismen är i Sverige, säger en anställd på Pressbyrån som reagerat på mejlet.

Mejlet har gått ut till alla chefer på Pressbyrån och 7-Elevens butiker i hela landet.
– Idioter finns överallt, men det är precis lika fel som att säga att alla romer är på ett visst sätt som att säga att alla muslimer är på ett visst sätt, säger den anställda.
– Tänk om det finns någon rom som jobbar på Pressbyrån, och så kommer något sådant här från huvudkontoret. Det är en fruktansvärd formulering. Sådana saker händer då och då. Men det är inte specifikt romer som sysslar med det.

Erland Kaldaras vid Romska kulturcentret i Malmö blir bestört när han får höra om mejlet.
– Fortfarande år 2014 är den allmänna bilden att romer är tjuvaktiga och lögnaktiga och försöker sno åt sig pengar från andra, säger han. Beskyllningarna riskerar att öka misstänksamheten mot romer i samhället, anser Erland Kaldaras.

-Pettersson säger att tänk om det är sant att zigenarna är mer tjuvaktiga än andra. Det finns mycket som tyder på det och det går inte att lösa ett problem genom att förneka att det finns eller som Jan Guillou skrev i Aftonbladet 1996 – för många zigenare stjäl för mycket

Polisen hittade stöldlager hos zigenarhövdingen

”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades. Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott”

Eller programledaren Siewert Öholm, som ledde debattprogrammet Nattcafésändning och berättade…Hans gäster var just zigenare! De satt i studion och förklarade att de led av lögnerna och fördomarna om att de var tjuvaktiga. Pausrummet var fullt av släkt och vänner till debattdeltagarna. När det hela var över var hela rummet länsat, på bl a allt porslin.

Det är zigenarna själva som förstört sitt varumärke, och ett förstört varumärke är inte så lätt att arbeta upp igen, det räcker definitivt inte med att ändra namn till romer…

Svensk invandring under 500 år


6 responses to “Kioskchef beskyller romer för att vara tjuvaktiga

 • Tony

  Och varför tror man att Romer är tjuvaktiga? Det kan
  möjligtvis inte bero på gammal och gedigen erfarenhet?
  Sen förstår jag inte tjafset om att peka ut en hel folkgrupp,
  om en eller flera zigenare stjäl, pekar man väl inte ut alla
  ziggenare, likaså omvänt om ett antal Svenskar snor varor
  någonstans och att man vet att dom är Svenskar är det väl
  inte alla Svenskar som menas om man påstår att dom är
  just Svenskar.
  Men jag förstår syftet,först stjäla , och sen kanske kunna
  hösta in lite kränkningspengar via det alltid lika behjälpliga
  DO, så har dom ju gjort fina affärer1

  Gilla

 • ossie

  Obehagliga sanningar skall som vanligt bestraffas. Drevet går.

  Gilla

 • Naivtive

  ”Tänk om…” Polisen och pressen hade känt lite ansvar i att informera oss finansiärer av den svenska staten hur det förhåller sig med zigenarnas laglydighet. Vi ”vet” hur det står till men vad är verklig fakta i denna fråga?

  Gilla

 • Varg i Veum

  Undrar hur Inkvisitionsbladet reagerat om han lagt till nånting om att ”alla romer är inte bedragare….” ?

  För det stämmer ju att det är osannolikt. Däremot kan man vara extra vaksam när romer (kanske kunde specifierat vilken sorts romer det handlade om?) kommer med stora sedlar. Det är faktiskt inte vanligt att folk betalar med tusenlappar precis.

  Det är ju i och med den rasifierade nyrasismen idag ok att döma folk efter utseende och hudfärg. (om nu vänstern och rasifierade inte hycklar förstås…)

  Eller, nä det undrar jag inte när jag tänker efter, det hade inte varit nån skillnad, för den svenska inkvistionen vet ju hur alla (vita) är…. egentligen.

  Gilla

 • Robert Gustafsson

  Det var väl bara ett konstaterande, utom det med fingerfärdigheten.

  Gilla

 • OLLE

  Man kan inte annat än att skratta.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: