Endast 1 av 10 offer för hedersrelaterade brott går till polisen

DANMARK. Akutcentret får fler och fler förfrågningar från flickor som är i hedersrelaterade konflikter med sin familj, medan antalet anmälningar faller hos polisen.

I kvällen kvälls sänds en dokumentär i dansk TV (DR1 20:40) ”Historien bakom historien” som handlar om ett av det gångna årets mest omtalade fall av hedersvåld där en mamma, pappa, faster och farbror dömdes för grov misshandel och frihetsberövande av deras 17-åriga dotter och systerdotter i Taastrup.

Men det är långt ifrån alla fall som slutar hos polisen, antalet anmälningar minskar hos polisen medan antalet förfrågningar vid landets akutcenter för hedersrelaterat konflikter ökar.

-Det är min bedömning att endast en av tio flickor går till polisen med sina anmälningar säger chefen för akutcenter R.E.D, Anita Johnson, och förklarar: –Tjejerna har inte något intresse i att deras förhållande med sin familj utreds av polisen. De har bara en önskan att föräldrarna förstår att de också har vissa önskemål och behov.

 -Vi kan se i vår statistik att nio av tio kvinnor som akutcentret kommer i kontakt med har varit utsatt för antingen psykiskt eller fysiskt våld, så det finns en anledning att gå till polisen, säger Anita Johnson.

Polisen nationella förebyggande centrum (NFC) visar både oro och förståelse att flickor inte rapporterar våld eller hot från familjemedlemmar.

-Självklart, man måste de straffas för vad de har gjort, men det är också svårt att anklaga sin egen familj för brottslighet, säger ställföreträdande polis inspektör Henrik Fremvig.

-Pettersson undrar varför vi ska tjafsa om det, medeltida mångkultur är ju bra…

Därför går hon inte till polisen

Det är långt till jul men och då kommer det mängder med PK-artiklar om julefrid men också om brännvin och familjevåld. I Norge har polisen in lite öppnare inställning till detta – 70 procent av fallen med våld inom familjen rör familjer med icke norsk bakgrund. Det är kulturer som använder lite alkohol och inte firar jul säger polisen Stein Erik Olsen.

One thought on “Endast 1 av 10 offer för hedersrelaterade brott går till polisen

Kommentera