Fotboll eller ramadan?

ISLAM. Fotboll eller religion? VM sätter de muslimska spelarna på hårt prov när fastemånaden ramadan inleds på lördag.

– Jag tror de flesta kommer att skjuta upp fastan, säger Malmö FF:s troende mittfältare Erdal Rakip.

För första gången sedan 1986 infaller ramadan under ett fotbolls-VM. Den inleds den 28 juni, då de första åttondelsfinalerna spelas, och fortsätter en månad.

Då ska muslimer avstå från att äta och dricka så länge som solen är uppe. En utmaning för religiösa spelare som belgiske Marouane Fellaini och franske Karim Benzema.

– Jag tror det kommer bli riktigt jobbigt för dem, säger Erdal Rakip, som tror att de flesta muslimska spelarna ändå väljer att inleda ramadan efter VM istället.

Erdal Rakip, med rötter i Turkiet, står inför liknande problem själv. Malmö FF har både allsvenska matcher och Champions League-kval under ramadan.

– När jag spelade med juniorlaget fastade jag. Men nu ska jag försöka ta en startplats i A-laget, det kommer inte att gå då.

Istället kommer den 18-årige MFF-talangen att göra så gott han kan.

– Jag får fasta på lediga dagar. Och har vi dagar med lättare träningar kan jag kanske fasta då också. De dagar jag missar får jag ta igen i november, när säsongen är över, säger Rakip.

Läs mer på Sydsvenskan som dock glömmer att berätta att ingen muslim i västvärlden behöver fasta, ingen muslim behöver äta halal, ingen muslim behöver be till Allah fem gånger om dag.

Sharia har två principer som ger vägledning i den situation då muslimer inte kan inte utöva sin rena islam enligt sharia. De tekniska namnet är Tayseer, vilket betyder ”lätta någons börda” eller ”gör det lätt”.

Koranen 04:28 Allah vill lätta er börda, för människan skapades svag.

När omständigheterna är svåra och sharialagar inte är i kraft, lättas en muslims börda. Muslimer är, till exempel, skyldiga att be och att inte hantera fläsk, men om omständigheterna är svåra, då är kraven lättare. Detta leder till begreppet darura, nödvändighet.

Om det är nödvändigt, är det som är förbjudet tillåtet. Om en muslim är hungrig och det inte finns halal (sharia – kompatibel) mat, då kan han äta någon annan mat. Om en muslim är där de inte kan be, då kan bönen göras senare.

Om sharialagar inte har genomförts i ett land, då kan en muslim hantera fläsk utan några konsekvenser som exempel.

Kort sagt, om en muslim inte kan be på jobbet eller i skolan, kan det göras senare.

Islamiska krav är ”önskemål” inte nödvändigheter. Om deras krav inte uppfylls, innebär det ingen skada på deras religion.

– Eftersom Sverige är ett sekulärt land, där den muslimska lagen sharia inte gäller tolkar Pettersson koranen och Allah den högstes regler som så att mussarna kan ta sin koran och stoppa upp någonstans. Allt som fattas är att någon talar om för dem att här gäller inte deras bok, här kan ni äta fläsk, vara som folk och ta en liten virre för det är nödvändigt i vårt land…allt detta enligt koranen.

Darura 

7 thoughts on “Fotboll eller ramadan?

 1. Med andra ord allt är bullshit, vill man inte så finns det kryphål för allt som stå i denna sagobok.

 2. Mycket bra skrivet om Darura vilket de flesta av oss inte får höra av dem själva. Istället kommer det krav efter krav på anpassning efter deras religion, t o m i fängelser!

  Ingen arbetsgivare är skyldig att anställa en sopsäck, fixa bönerum och fotbad eller ge ledigt på fredagar. Visst kunde de få ledigt någon fredag om de jobbar in det men arbetsscheman kan inte göras efter deras krav. Vi är ett sekulärt land och det innebär också frihet från religiös påverkan.

  • @Ruben
   Nu är jag nästan säker på att du får en “tummen ner ” av Ali…. 😉

 3. Det är ändock skönt att Allans lagar är skrivna,efter samma mönster som det nutida svenska rättsväsendets ! Vad som inte nödvändigtvis måste ske idag,kan du vänta med fram till November !
  Allah Achba !

Kommentera