Kvinnor och män tittar på fotboll tillsammans – trots förbud

TEHERAN, IRAN. Det är sällsynt att kvinnor och män i Iran kan njuta av spänningen i sport tillsammans offentligt. Men det hände under helgen när flera restauranger och kaféer ignonerade förbudet mot att sända fotbolls-VM.

2014-06-23_1731
I ett kafé i Teheran kafé höll en ung iransk kvinna sin fästman hand tätt under Irans VM-match mot storfavoriterna Argentina.
En annan kvinna bet lite försiktigt på sina välklippta naglar när hon satt mellan två manliga vänner som var dränkta av nervöst svett och hade förlorat sina röster.

I resten av kaféet satt andra kvinnor och skrek, jublade och flämtade till matchbilderna på storbilds-TV.
”Det är 100 procent bättre på detta sätt, det händer inte ofta men det vore bra om vi fick mer av det” sade Negar Valayi.
”Det är faktiskt mycket bättre att titta på fotboll med en massa människor runt eftersom det gör dig mer upphetsad” säger Roya Marzbahan.

Myndigheterna i Iran förbjöd kvinnor att komma in på idrottsliga evenemang efter den islamiska revolutionen 1979 eftersom blandad publik ansågs icke-islamisk.

Under de senaste 35 åren har publiken på fotboll – Irans populäraste sport – enbart varit manlig.
Iranska kvinnor fick en kort tid delta i volleybollmatcher under Mohammad Khatami men förbudet återinfördes 2005 när Mahmoud Ahmadinejad kom till makten.

Åtgärder för att avskräcka blandade folksamlingar är att inte visa kvinnor i de statliga TV-sändningarna som använder en fördröjning på flera sekunder under matcherna föra att censurera bilder av kvinnliga fans i publiken.
Men i Iran kolliderar konservativa sociala normer ofta med en ung, trotsig, lättroad befolkning och med kvinnor som kräver jämlikhet.

Tidigare i juni, smet flera iranska kvinnor in på herrarnas volleybollmatch i Teheran förklädda till brasilianska fans, rapporterade flera medier.

-Pettersson säger att det finns hopp, bort med gudsmännen och islam bara…

 CNN med film

 

3 thoughts on “Kvinnor och män tittar på fotboll tillsammans – trots förbud

  1. Var det inte en iransk kvinna som la ut bilder av sig själv och andra kvinnor obeslöjade på nätet? Många kvinnor i Iran är välutbildade och får info om hur världen ser ut utanför det muslimska hemlandet.

    Kanske är det kvinnorna som ska göra’t? Men samtidigt lär sig deras män att de är mera värda och att de ska trycka ner kvinnan först. Förlorar de den makten så är det kört för islamisterna.

  2. Rent informationsmässigt vill jag upplysa er om,att det har helt med deras ”samhällsklass” att göra… Sådana personer som på bilden,tillhör en överklass,och de har mycket större befogenheter än gemene man !
    Vi i aftonlandet har mycket att lära kring arabvärldens och deras märkliga kulturer…

  3. Sedan kommer militären och gör rent hus som brukligt i de underutvecklade länderna.

Kommentera