Ytterligare 2,4 miljoner till zigenare


UPPSALA kommun föreslås ge YTTERLIGGARE 2,4 miljoner kronor till boende och andra insatser för hemlösa EU-medborgare.

I början februari gav kommunstyrelsen i uppdrag att utreda frågan om medel till boende för hemlösa EU medborgare, ofta fattiga romer från Rumänien. Det är nu klart och under onsdagen, ska politikerna ta ställning till förslagen. Konkret innebär det att 1,2 miljoner kronor avsätts till boende och aktivitet vid ett dagcenter i höst. Ytterligare 1,2 miljoner under våren nästa år. Insatserna föreslås pågå från den 5 oktober till den 15 april och omfatta 40 personer som har behov av akut boende.

Om resurserna räcker är svårt att säga.

– Vi kan inte veta hur behovet kommer att se ut under vintern. Vi hade cirka 35 platser förra året. Jag vågar inte uppge en siffra. Det kan variera kraftigt över tid beroende på om människor reser hem och kommer tillbaka. Det är vår erfarenhet efter den här vintern. Men vi hoppas att det ska räcka, säger mångfaldsstrateg Monika Lagerkvist som handlagt förslaget.

Det dagcenter med arbetsmarknadsinriktning som föreslås ska avlasta Mikaelsgården som drivs av Uppsala Stadsmission. Dit sökte sig många under föregående vinter.

Uppsala stadsmissions verksamhetschef Margaretha S Paras är positiv till förslaget och vill delta i den dialog kommunen föreslår. Men anser inte att det räcker.

– De pengar som föreslås är en bra grundplåt. Men det är för lite för att driva en sådan avancerad verksamhet som man tänkt sig. Det behövs lokaler, personal och utrustning. Men vad jag förstår så ska kommunen söka medel från EU:s socialfonder för det, säger hon.

-Pettersson föreslår att Uppsala kommun och alla andra kommuner som älskar att slänga ut andras pengar på människor som inte har här att göra börjar annonsera i Rumänien, Bulgarien och Mellanöstern…

Kom hit – Sverige skattebetalare har obegränsat med resurser och skulle pengarna trots det ta slut så kan vi sänka pensionerna och spara in på vården av våra egna gamla och sjuka…

UNT 


2 responses to “Ytterligare 2,4 miljoner till zigenare

 • Pica pica

  Hur många gånger ska vi betala. Först kostar medlemskapet i EU multum, sen är vi med och ger extra pengar till fattiga länder, bl a Rumänien, sen ska vi försörja dem i Sverige?

  Varför lyssnade inte politikerna på Rumäniens utsände som sa att vi skulle skicka tillbaka dem? Rumänerna känner nog sina romer bäst.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Men bryter inte Uppsala kommun mot lagen då?

  ”Som EU-medborgare måste man kunna försörja sig själv vid besök i annat EU-land”

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: