Invandringen knäcker kommunernas ekonomi


GRANSKNING SVERIGE. Sandviken presenterade nyligen en rapport att invandringen är lönsam för kommunen. Integrationsminister Erik Ullenhag twittrade ”Sandviken påminner oss om vi blir rikare av öppenhet”. En annan folkpartist, Birgitta Ohlsson kommenterade ”Invandring är frihetsvinst för individen, välfärdsvinst för kommunen och kompetensvinst för företagen”. Problemet, mitt i allt jublande, var att det inte stämde med verkligheten, vilket t o m Medierna i P1 uppmärksammat efter att lokalpressen granskat siffrorna. De som beskrev verkligheten kunde visa att invandringen inte var en vinst på en halv miljard, utan gick med exakt plus minus noll. Men stämmer det? Eller var det bara ett sätt hitta på en siffra för att rädda ansiktet? Sandvikenlögnerna fick Granskning Sverige att granska de svenska kommunernas ekonomi.

Det visar sig att Sveriges kommuner blöder pengar. Av landets 290 kommuner är det mindre än 10 kommuner som är självförsörjande. För att dölja detta finns det flera statliga utjämningssystem, vilket innebär att staten betalar kommunernas skulder. Ju sämre en kommun går, ju mer får man i bidrag. Trots detta statliga bidrag lyckas många kommuner ändå inte ens få sin årliga budget och resultatrapport att gå ihop. För att rädda sitt ansikte säljer man då kommunala egendomar och återbetalar ålderspensionsförsäkringspremier!?

Rikspolitikerna i Sverige lever i en visionär värd där okontrollerad massinvandring hävdas vara bra för ekonomin. I bakgrunden finns nationalekonomiska antagande, som att ”vi måste ha en ökad befolkning, i form av invandring, för att vi skall kunna ha tillväxt”. Detta uttalas ofta på ett sätt, som om det vore en sanning. I kommunerna tvingas man leva i verkligheten. En verklighet som visar att det är precis tvärt om.

Granskning Sverige har tittat på de tio kommuner som haft störst utveckling och de som rasat i skattekraft. Därefter har vi jämfört med hur mycket invandrare de berörda kommunerna tagit emot och hur många svenskar som flytt dessa kommuner. Skattekraft är kommunens samlade skatteintäkter, delat på antalet invånare i kommunen.

Gemensamt för de tio kommunerna, som rasat som stenar i skattekraft, är att de nästan i samtliga fall haft Socialdemokrater och Vänsterpartister i den politiska styrningen och att de haft extremt hög invandring, samtidigt som de haft hög utflyttning av svenskar. Många av dessa kommunerna har av rikspolitiker hyllats som expansiva och offensiva. Trots detta har alltså skattekraften rasat i botten.

De kommuner som stigit som raketer kännetecknas istället av att inget har hänt. Kommunerna har ofta styrts av små borgerliga och lokala partier. Både invandringen av utrikes födda och utvandringen av svenskar har varit väldigt låg. Det har alltså inte funnits några direkta politiska visioner, obefintligt bostadsbyggande och små eller inga befolkningsförändringar. Allting verkar ha fortsatt som det alltid har varit. Dessa kommuner, som enligt nationalekonomiska tillväxtteorierna skulle stagnerat, har visat sig gå bäst.

Kanske är de svenska kommunernas ekonomi ett förebud på hur hela Sveriges ekonomi kommer att utvecklas i takt med att invandrarna ökar och den svenska ursprungsbefolkningen minskar i antal.

Granskning Sveriges kan alltså visa på svagheter i teorin om att befolkningsökning och bostadsbyggande leder till tillväxt.

Granskning Sverige kan avslöja att många kommuner använder pensionspengar för att finansiera befolkningsutbyte och integrationssatsningar.

Granskning Sverige hoppas slutligen att någon medborgare eller journalist i Sverige kan ställa integrationsministern och mångmiljonären Erik Ullenhag mot väggen och fråga hur han kan hävda att invandringen är en ekonomisk vinst för Sverige.


7 responses to “Invandringen knäcker kommunernas ekonomi

 • Bertil Nilsson

  sju klövern inte bara höjer skatterna, de stjäl våra pensionsfonder. t ex göran persson sa att Svenska folket kommer bli arga när de upptäcker att sju klövern har stulit Svenska folkets pensions fond på 700.000.000.000:-SEK. Kommunerna stjäl Svenska folkets sju klövern säljer Fastigheter pensions premier likt en knarkare som är helt desperat efter pengar till knark. Märkligt att det kan fortsätta som det gör.

  Gilla

 • Pica pica

  Jag misstänker starkt att våra politiker försöker montera ned välfärdssystemet. Alla experter hävdar att detta system inte går att vidmakthålla och samtidigt vara en av världens största invandrarstater med människor från andra världsdelar vilka inte vet hur vårt system fungerar. Det bygger på att alla arbetar hårt, betalar skyhög skatt och ställer upp för varandra efter förmåga.

  Många från utomeuropeiska länder (inte ens demokratier) tror att vi får enorma pengar från t ex FN. Det gäller då att bevaka sina rättigheter och få ut så mycket som möjligt av ”sina” pengar.

  Sjukvård, barn- och äldreomsorg, mediciner, tandvård allt har bara de senaste åren blivit så mycket dyrare för skattebetalarna. För att inte tala om pensionerna. Nu krävs det privata försäkringar för att man ska överleva som pensionär trots att vi i många fall arbetat längre än i andra EU-länder.

  Sen räknar de rödgröna med att höja skatterna ännu mer? För att vi ska få mindre?

  Gilla

 • pappasvenpappasven

  Gjorde ett överslag och gruppen inlands-födda bidrar med cirka 100 miljoner mer än de förbrukar….

  Gilla

 • Crilla

  Psykiatriker är framtidsjobbet nummer ett. Tänk positivt!

  Gilla

 • nisse

  Man behöver inte vara professor i nationalekonomi för att förstå det håller
  inte i längden att importera analfabeter som kräver livs lång försörning av
  oss skattebetalare…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: