Brotten mot gamla ökar markant

I snitt luras tio åldringar på pengar och värdesaker varje dag och detta bara i Västra Sverige.

Så här ser statistiken ut enligt polisen i Västra Götaland.

Skärmklipp

De flesta brotten begås utomhus, i köer, vid parkeringsplatser, i köpcentrum och liknande ställen.

Det nya är att allt fler av brotten mot åldringar begås i de gamlas egna hem, genom att brottslingarna lurar sig in i hemmen med förevändningen att de är hantverkare. Bara under årets fyra första månader har 1 100 gamla människor rånats i Västra Sverige, 1 100 gamla människor som kanske förlorat allt de äger av värdesaker och stora delar av sina besparingar, för att inte tala om de psykiska påfrestningar det innebär att rånas och bedras.

Media vill inte skriva vilka som begår brotten, men dessa ord säger ganska mycket. ”Det är inga lokala förmågor. Brotten sker i serier och gärningsmännen rör på sig…”.

Att det rör sig om internationella ligor som tar sig över Europas gränser med hjälp av Schengen-avtalet är ingen vild gissning och jag tror polisen sitter med verkligheten på hand. Tyvärr döljer media hellre än lyfter fram, då fakta kan sätta människors fokus på baksidorna av den fria rörligheten.

Källa: Expressen

4 thoughts on “Brotten mot gamla ökar markant

  1. Funderar på en sak:

    Finns det några personer som har fått lov att lämna landet som EU-medborgare gällande att dom inte har kunnat försörja sig själva här i Sverige?

  2. Min mor har för många år sedan gett bort sina finaste smycken till sitt barnbarn, hon anser att det är säkrare hos henne för hon bor inte i Sverige inte ens i Europa. Min mors käraste smycken försvann då hon blev hämtad med ambulans, de smycken som hon bar när olyckan skedde togs väl omhand av sjukhuset, däremot de som hon förvarade i bostaden var försvunna. Hennes lägenhet var genomsökt och smyckelådorna låg tomma i skåpet.

  3. Våra politiker har fått som de vill, vem bryr sig om gamla spöken som gjort sitt, så länge man inte behöver erkänna det.

  4. Då affärerna slutade handla över disk, ökade snatterierna, men vinsterna steg ännu snabbare.

    Idag är det ”self-service” hemma hos våra äldre, men politikerna har räknat på detta. De kom fram till att detta också är bra för samhällsekonomin.

    Som en bonus dör pensionärerna snabbare, vilket säkert uppskattas av finansdepartementet.

Kommentera