Två av tre kommuner misslyckas med ekonomin


EKONOMI/INVANDRING. Två av tre svenska kommuner fixar inte att hålla balansräkningen i schack, visar en granskning som gjorts av Dagens Samhälle.

”Det är en successiv urholkning av ekonomin”, säger Annika Wallenskog, biträdande chefsekonom på SKL till tidningen.

Dagens Samhälles granskning av hur de svenska kommunerna sköter sin ekonomi visar att två av tre kommuner bryter mot lagen. Balanskravet, som infördes 2007, innebär att kostnaderna i kommunens budget inte får vara större än intäkterna. Blir det ändå förlust ska den återhämtas inom de tre kommande åren. En tumregel som vuxit fram med tiden är att man vid årets slut ska ha två procent kvar av skatteintäkter och statsbidrag.

”Det får konsekvenser. Det är en successiv urholkning av ekonomin och när kommunerna behöver lån får de låna dyrare och invånarna blir drabbade”, säger Annika Wallenskog, biträdande chefsekonom på SKL till Dagens Samhälle.

Men två av tre kommuner bryter alltså mot balanskravet – och har betydligt högre kostnader än vad de har intäkter. Samtidigt är kommunerna ofta rädda för att ha ett för högt överskott eftersom invånarna då kan tycka att de inte får tillbaka det de betalat.

Enligt Dagens Samhälles granskning, där man räknat ut i snitt hur stort underskott kommunerna har haft varje år under perioden 2000-2013, så är Oskarshamns kommun sämst på att hålla budget. I snitt har man gått minus med närmare 6 procent. Både Vansbro och Katrineholm har gått minus med drygt 2 procent. Högst överskott hade under perioden Halmstad, på 5,5 procent, tätt följda av Nykvarn och Fagersta som ligger någon tiondels procent under.

-Pettersson tycker det är konstigt att så många inte klarar ekonomin när det kommer fler och fler vinstmaskiner från fjärran land…

Dagens Samhälle 


One response to “Två av tre kommuner misslyckas med ekonomin

  • pappasvenpappasven

    Jag bara undrar….en del kommuner får skatteutjämningsbidrag andra inte…..blir det inte lite konstigt då att fixa en egen budget? För dessa bidrag ingår väl inte i förlusterna?

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: