Svenska invandrare jobbar minst


INVANDRINGEN. Nationalekonomen Magnus Henrekson säger i en intervju med den socialliberala tidskriften Neo att Sveriges invandrare, jämfört med ursprungsbefolkningen arbetar minst i hela den i hela den industrialiserade världen.

Sverige har det största ”sysselsättningsgapet” i OECD mellan infödda och invandrare – Det är den svenska politikens kanske största misslyckande – men ändå går det ingen nöd på den nyanlända befolkningen.

Enligt Magnus Henrekson, liberal forskare vid handelshögskolan i Stockholm, beror det på att kostnaderna för att leva ett drägligt liv i Sverige numera är förhållandevis låga jämfört med bidragen. Detta leder till att man kan köpa mat och kläder och delta i samhällslivet även om man helt och hållet lever på de svenska skattebetalarna.

Att Sveriges nuvarande invandring skulle vara en ”ekonomisk tillgång” håller inte Henrekson med om. Det kommer den helt enkelt inte att bli innan man byter ut den nuvarande bidragsinvandringen mot invandring av kompetens som Sverige saknar – en modell som tillämpas i Kanada och Nya Zeeland. Ändå är det vanligt att ”borgerliga” debattörer hävdar att invandringen är just en tillgång för Sverige, konstaterar Magnus Henrekson och fortsätter – Man bor inte i Husby, man hör bara om Husby på nyheterna. När de välmående inte ser problem omkring sig minskar trycket att göra något åt det.

– Det fina med det Sverige som jag växte upp i var att människor levde och jobbade tillsammans. Så är det inte längre, och det är en sorg för mig.

Läs hela intervjun på NEO 


5 responses to “Svenska invandrare jobbar minst

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: