Boko Haram finasieras genom ”Nigeriabrev”

NIGERIA/TERRORISM. Den islamistiska terrorgruppen Boko Haram finansieras genom ”Nigeriabrev”. De svindlade pengarna går till vapen och utrustning. Det skriver terrorexperten David Nordell i ett blogginlägg.

Terroristgruppen Boko Haram har tusentals människors liv på sitt samvete och förde i april i år bort 276 skolflickor som nu riskerar att säljas som sexslavar. Nu hävdar terroristanalytikern David Nordell i ett blogginlägg att gruppen finansieras genom så kallade ”Nigeriabrev”. En form av bedrägeri som trots tydliga varningar från polisen, uppmärksamhet i media och domar i ett antal länder, fortfarande lurar många. Breven dyker upp som e-postmeddelanden där bedragararen meddelar att du vunnit en storvinst i ett lotteri du aldrig deltagit i eller att din okände släkting lämnat ett stort arv.

Pengarna ombeds ofta skickas via MoneyGram, Forex, Western Union eller andra tjänster som är svåra för polisen att spåra. Pengarna plockas sedan ofta ut med förfalskade legitimationer i andra länder kort efter att de överförts. Hur mycket pengar som Boko Haram eller andra terrornätverk har tjänat på Nigeriabreven är omöjligt att säga. Däremot menar David Nordell att det finns otvetydiga bevis för att terroristgruppen är en av de största aktörerna bakom denna typ av bedrägeri. Och en stor del av pengarna går nu till att köpa vapen och utrustning. Han diskuterar i inlägget vilken effekt ekonomiska sanktioner mot gruppen får då ”inkomsten” från Nigeriabreven inte går att frysa.

-Pettersson tror att det delvis kan vara sant men är övertygad om att Saudiarabien och de andra Gulfstaterna har mer än ett finger med i finansieringen av terrorism och radikala moskéer över hela världen…

2014-05-23_1533

Dagbladet 

10 thoughts on “Boko Haram finasieras genom ”Nigeriabrev”

  1. För att inte nämna alla bidrag som västvärldens skattebetalare finansierar, de som islamisterna sänder vidare till terrororganisationer i islams regi. Kolla flödet av pengar som sänds ut ur Sverige till länder i Afrika.

  2. Ja vem trodde att de finansierades genom hårt arbete/uppfinningslusta/farmande
    U-Hjälp och svindlerier är som sagt deras melodi
    Att skapa något för egen hand är för dessa mycket främmande
    Bättre då att sitta som gökungar och bara gapa och svälja
    Vi som är ett litet land (1% av världsmarknaden när det gäller datorer mm)
    Göder gladeligen dessa med 10 tals miljarder som vi lånar av våra Baaaarn 😉
    Ser fram emot att gå och rösta på söndag hörde at UKIP hade framgång i deras val

  3. Detta är ju gammalt som gatan men det finns tydligen idioter som fortfarande går på dylika bluffar.

Kommentera