Migrationsverket avslöjar bidragsfusk av somalier


GÄVLE. Somalier som redan hade uppehållstillstånd sökte asyl på nytt för att kunna kvittera ut bidrag.  Det avslöjade Anna Högberg, anställd vid Migrationsverket i Gävle, under en träff med politiker i går. Det handlar om ett helt nytt sätt att fuska med bidrag.

Tillvägagångssättet kunde avslöjas enbart tack vare uppmärksamheten hos enskilda handläggare på Migrationsverkets anläggning på Kaserngatan.

Personer från Somalia som med hjälp av anhöriganknytning sökt och fått permanenta uppehållstillstånd på ambassader utomlands har efter ankomsten till Sverige ansökt om asyl på nytt.

På grund av att de haft uppehållstillstånd redan vid ankomsten fanns deras fingeravtryck inte registrerade sedan tidigare.

Somalierna som misstänks för den tidigare helt okända formen av bedrägeri har i sin nya asylansökan enbart behövt uppge ett falskt namn för att kunna kvittera ut stöd som utgår till asylsökande.

Bluffen avslöjades när enskilda handläggare i Gävle blev misstänksamma.

– Vi hade dem ju i alla fall på bild sedan tidigare. Vi har haft tre eller fyra fall. Om det förekommer på andra håll i landet vet jag inte, säger Anna Högberg.

Hur stora belopp bedrägeriet handlar om, eller hur lång tid det pågått, är oklart.

Men polisutredningen har alla utsikter att leda till åtal eftersom de misstänkta ju lämnade sina fingeravtryck när de gjorde de falska asylansökningarna.

– De kan hävda att de inte kände till att de hade uppehållstillstånd eller att de inte hade uppsåt, säger dock Anna Högberg.

Ytterligare information som riksdagspolitiker som besökte Gävle i går fick ta del av gällde folkbokföringen.

Personer som fått tillfälliga uppehållstillstånd kan folkbokföra sig i Sverige.

Med hjälp av folkbokföringen kan de leva ”normala” liv och ha fungerande kontakter med skattemyndigheten, sjukvården, skolan och banker. I kombination med till exempel ett svenskt körkort fungerar tillvaron lika bra som för den som redan har medborgarskap.

Men när det tillfälliga uppehållstillståndet dras in och personen ska avvisas till sitt hemland görs ingen notering om det i folkbokföringen.

Ansvaret för ändringar i folkbokföringar vilar på varje enskild person. Den som gått under jorden för att undvika att bli hittad av polisen struntar naturligtvis i att anmäla ändring.

– Gränspolisen i Gävle har just nu 425 ärenden med efterlysta personer som ska avvisas, säger Willie Aflarenko, chef.

Denna historia är från år 2009 men Pettersson tror inte att det blivit ett dugg bättre, när drygt 90 % av dem som söker identitet saknar giltiga id-handlingar och migrationsverkets personal går på knäna på grund av massinvandringen.

De dubbla eller flerdubbla identiteterna som Anna Högberg inte tror de skaffar med uppsåt!!! kan sedan säljas till vänner och släktingar i tredje världen, som sedan i sin tur kan komma hit och börja göra precis samma sak. Sverige är fantastiskt!

2014-05-21_0810

GD


7 responses to “Migrationsverket avslöjar bidragsfusk av somalier

 • Den meningslösa invandringen | NinaDrakfors

  […] vidare på Petterssons blogg samt Gefle Dagblad. Den logiska förklaringen till att man dumpar sina identitetshandlingar, är […]

  Gilla

 • angelicaplacet

  Avslöjat ett nytt bidragsfusk? Vilka hjälpte till att det kunde bidragsfuskas?

  Gilla

 • Gruvmor

  Liten notis i Nerikes Allehanda 2006-12-06
  Tröttnade på Stråssa – blev bedragare
  ÖREBRO/LINDESBERG Mannen var trött på Stråssa och ville helst av allt inte bo där. Det var, enligt vad han själv förklarar, det som gjorde honom till bedragare. Han har nu åtalats för att ha lurat Migrationsverket på pengar.
  Den 28-årige mannen sökte asyl i Sverige.
  Men han hade flera identiteter och genom att utnyttja tre av dem sökte han bidrag – och han fick också 1 579 kronor för mycket genom dessa manipulationer. Han tycker dock inte att det han gjort var brottsligt. I polisutredningen berättar han hur han blev placerad i en ”liten by långt ute i skogen”.
  – Jag upplevde att det låg långt bort från omvärlden, sade han.
  Han berättar hur han tjatade på sin handläggare om att få flytta från Stråssa, dock utan att få gehör. Han kom då på att han skulle söka asyl i flera namn för att på så sätt skynda på en flytt någon annan stans.
  – Det var inte min mening att lura någon på pengar. Jag ville bara bort från den där lilla byn i skogen, sade han. Numera slipper han Stråssa och är bosatt i närheten av Stockholm.

  Gilla

 • Varg i Veum

  Wow… lite som att om jag tar ett lån och missköter betalningarna så ska jag själv anmäla till kronofogden för att få en prick i protokollet att jag inte klarar av lån.

  Gilla

 • Tony

  Sverige är det mest Naiva och korkade land på jorden,
  man köper vilka amsagor som helst, bara man säger att man
  är flykting, så sätter stora bidragskarusellen igång.
  Så vitt jag vet pågår det väl inget krig i Somalia, så vad
  har dom här att göra om det inte handlar om att skaffa sig
  gratis försörjning. Och tyvärr, i Sverige går det utmärkt
  att berätta vilka sagor som helst för Naiva Myndigheter,
  det är bara som Svensk man blir ifrågasatt och måste
  styrka alla uppgifter man lämnar!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: