Polisen misstänker att ligor ligger bakom tiggeri

Karlstad. Under senare tid har allt fler tiggare dykt upp i Karlstad. Vi har uppgifter om att det är organiserat, säger polisens presstalesman Per Ström. Och rikskriminalen misstänker trafficking i samband tiggeri. De senaste åren har Rikskriminalpolisen kunnat konstatera att allt fler personer söker sig till Sverige för att bland annat tigga. Man misstänker att det i vissa fall rör sig om organiserade ligor. Och att till och med trafficking där barn utnyttjas förekommer.

Vi har några exempel där barn omhändertagits och där vi driver en utredning mot de personer som kan ligga bakom, säger Thord Modin, chef för Rikskriminalpolisens underrättelsetjänst och fortsätter:

Det här är ett problem men samtidigt kan man inte dra alla över en kam och säga att alla som tigger automatiskt tillhör någon brottsorganisation. Enligt Thord Modin finns förgreningar i Europa bestående av flera celler kopplade till olika huvudmän.

De flyttar från land till land och från stad till stad. Under den senare tid har tiggare också kommit till Karlstad. Här har polisen uppgifter om att det kan röra sig om organiserad verksamhet.

De har fått tips om personer som kommit fram till de som tigger eller spelar och tagit hand om deras pengar. Eller hämtat upp dem för att placera ut dem på nya platser.  Men vi vet inte hur starkt organiserat det är eller vilken typ av organisation, säger Per Ström, informationschef vid Värmlandspolisen. Man vet heller inte om det rör sig om trafficking.

Det är ju fruktansvärt otrevligt om någon utnyttjar personer i utsatta situationer för egen vinning. Men det är väldigt svårt att leda i bevis. Poliserna i yttre tjänst har nu fått i uppdrag att kontrollera de personer som tigger eller spelar. I Sverige är det heller inte olagligt att tigga till skillnad från flera andra länder.

Det är möjligt att det gör Sverige mer intressant jämfört de länder där man förbjudit tiggeri som till exempel Danmark.
Däremot kan polisen ingripa om de som tigger stör allmän ordning, till exempel om de blir aggressiva eller hotfulla i samband med tiggandet. Men vi har inte fått särskilt många påringningar från allmänheten, säger Per Ström.

Fotnot: Trafficking är en samlingsbenämning olika former av illegal handel över nationsgränser. Trafficking har på senare tid kommit att bli synonymt med brottslig verksamhet där kvinnor utnyttjas till prostitution i främmande länder eller som arbetskraft som blir exploaterad för tvångsarbete.

VF.se

2 thoughts on “Polisen misstänker att ligor ligger bakom tiggeri

  1. Vet polisen något om detta? Märkligt då PK et. al. (a.k.a. VMP) påstår att inget organiserat tiggeri finns. Eller skickade man som vanligt “fiction instead of facts” ?? Hoppas verkligen att polisen hinner utreda detta innan valet så vi kan se vilka partier som har ljugit oss rakt upp i ansiktet?
    MEN fanns inte en annons i tunnelbanan där något parti sa att det organiserade tiggeriet borde beivras? Vilket parti kan vara så insiktsfullt ELLER så mycket realister?

  2. AH Sverige vaknar, något som man ha känt till länge i Tyskland och publicerade för inte så länge sen i Tysk media.

Kommentera