MP i regering = dödsstöt för svenskt jordbruk och landsbygd: del 1 av 2

POLITIK. Svenska jordbruk har världens hårdaste regler, världens högsta kostnader och bland världens högsta skatter, men har inga som helst konkurrensfördelar eller tillgång till unik teknik eller unika odlingsförhållanden. Miljöpartiet har för avsikt att slå ut jordbruket genom kraftiga kostnadshöjningar , och minskningar av de bidrag som håller 75% av jordbrukarna från att gå i konkurs.

Om miljöpartiet går in i regeringsställning tillsammans med socialdemokraterna efter riksdagsvalet i september, innebär det dödsstöten för svenskt jordbruk och landsbygd. Uppskattningar pekar på att ca 80% av alla svenska jordbruk tvingas läggas ner och att landsbygden töms på bland annat affärer. Sverige är det land i västvärlden som har sämst självförsörjningsgrad på mat, och vi importerar runt 50% av det vi äter.

En sammanfattning av vad miljöpartiets politik vill genomföra, och som delvis redan förhandlats fram med socialdemokraterna följer: Höjd skatt på diesel, även för bönder; skatt på konstgödsel, som slår mot upp till 95% av svenska bönder; milskatt på lastbilar, vilket slår stenhårt för transporter till landsbygdens företag, alla kategorier, inklusive lokala butiker, samt distanshandlande privatpersoner; slopat jordbruksstöd till svenska bönder; dubblade kostnader för djurskyddet för de sista djurhållarna; förbud mot pälsdjursuppfödning; ytterligare privatägd skog ska beslagtas och göras till reservat.

Resultatet blir att svensk självförsörjningsgrad, samtidigt som Europa ser ut att kastas in i ett halvljummet krig med ett aggressivt och expansivt Ryssland, kommer falla till ca 10%. Istället för Sveriges antibiotikafria djuruppfödning ska vi importera antibiotikauppfött kött från utlandet och i Sverige förkastliga förhållanden.

Johan Westerholm (s) skriver på sajten ledarsidorna.se:
Och Miljöpartiet är, de facto, det ännu levande lantbrukets största enskilda hot utöver vädrets makter. Vi har idag en livsmedelsförsörjning som till övervägande del faktiskt går med stora förluster och skulle behöva lägga ned sin verksamhet om inte EU:s jordbruksstöd funnes. Det finns ett antal moln vid horisonten som riskerar att bryta ut i full storm om Miljöpartiet skulle hamna i regeringsställning och slutligen slå in de sista spikarna i det svenska jordbrukets kista.”
Enligt uppgifter hos ledarsidorna.se har (mp) och (s) redan kommit överens om skatten på konstgödsel.
Av rapporteringen framgår att S kommer att införa skatt på bekämpningsmedel och handelsgödsel. Med detta förslag kan det djupa samarbetet med det kanske tillväxtfientligaste partiet i Riksdagen, Miljöpartiet, anses vara cementerat.[…]Skatten är med andra ord meningslös ur miljöeffekt och är just fiskal. Problemet med att nu höja dessa skatter är att de finns för få lantbruk med en lönsamhet. De 75% som inte upplever en lönsamhet får en ökad kostnad av rätt stor del, och de 25 procentens vinstmarginaler reduceras. Svenska jordbrukare är mest rädda för Mp.
Vidare har (mp) lagt budgetförslag om att höja dieselskatten med en krona litern, vilket slår stenhårt mot bönderna. Detta kommer ovanpå den prisexplosion vi sannolikt får 2015,  som resultat av det så kallade svaveldirektivet, som dock åtminstone inte slår enbart mot svenska bönder.

Cornucopia

19 thoughts on “MP i regering = dödsstöt för svenskt jordbruk och landsbygd: del 1 av 2

 1. Observera, denna information avser 2013 och har felaktigt presenterats på nätet som varande från maj 2014. Hade gärna sett att det varit från maj i år men någon har planterat felaktig information (medvetet?)och jag lät lura mig.
  Man kan lita på Status och eftersom inget fanns redovisat från Sentio i maj 2014 blev jag misstänksam och undersökte saken närmare.

 2. Jag har låtit lura mig av felaktig information på internet. Status har inte med den och när jag kollade där visade det sig att siffrorna kommer från Sentios undersökning maj 2013, INTE 2014. Ber om ursäkt att jag litade på det jag såg men samtidigt en påminnelse om att alltid dubbelkolla det man läser på nätet!!

 3. Jag minns tidigare när vi fick höga bensinskattehöjningar. Då lovade många politiker att glesbygd som inte hade utbyggd kollektivtrafik skulle få göra avdrag på skattsedeln. Dessa löften infriades aldrig.

  Problemet idag har förvärrats. Inte ens Fridolin eller Romson (eller Annie Lööf) har fattat om man bor i Stugun och arbetar i Östersund (5 mil enkel resa) så finns det ingen tunnelbana att ta till sitt jobb.

  • Fråga inte dem Pica de råder dig,att flytta till Stockholm.
   Hellre åka bil i Jämtland,än sitter i T-banan tillsammans med Rinkebyborna !

   • Du har rätt Stenbocken, det är bättre här än där – än så länge…

 4. För mig verkar denna undersökning den som ligger närmast sanningen…Det som övertygar mig att så är fallet,är V och MP`s siffror !

 5. Allemand är de således inte ens ute i sommarstugorna och klagar på servicen där heller
  längre? Det var vanligt när jag var lite yngre. De klagade på sortimentet och kvalitén.

  • Snälla Olli, sommarstuga skulle damerna från Söder aldrig sätta sig i. De kräver residens i skärgården med lattemaskin och barnpassare inbyggda.

   Sommarstuga är för fattiga arbetare, typ Nisse i Hökarängen.

   • allemand!
    Tror du att de pumpar med svansen, om de är ute för att stjäla lite mjölk till latten. Rika är ofta snikna, så det kan nog förekomma.

 6. Jag har sagt det förut förbjud (MP) Dom axepterar inte demokratiskt valda
  partier i Sveriges riksdag ! Kan bara konstatera !

 7. Bara ett litet problem. Nisse i Hökarängen får aldrig reda på detta.

  Å’ lattedamerna på Söder de har tappat förståndet för länge sedan. Samtidigt har damerna aldrig hört talas om vad landsbygd är för något.
  De tror förmodligen att mjölken i Latten kommer endast från Nestlé och inte från kor.

  YouGov idag rasar MP stort. Vi får hoppas att det håller i sig.

 8. Är nog en dödsstöt för mycket annat utom invandringsindustrin som nog kör tills pengarna tar slut.

  • Konstigt varför flytta jordbruket utomlands medan vi tar emot så många därifrån? Man säger ju att vi behöver importera arbetskraft till jordbruket…och klagar på att det inte kommer så många…nu löser flytten av vår matproduktion det problemet i.a.f.

   • Håller med dig kalasbetalaren.
    Det överskott av pengar som under rekordåren fanns att fördela gjorde det möjligt att skapa ett välfärdssamhälle. Numera består pengarna av en växande statsskuld som måste börja återbetalas med sämre vård samt lägre pensioner och bidrag(?) + ökande skatter, – vilket man inte i valtider vill upplysa folket om?

Kommentera