Skogsarbetare dömd för knivinnehav – hade kniv i bilen på väg till jobbet.


Skogsägaren Wincent Kvarnrud, 70, var på väg för att laga en skogsmaskin när han stoppades i en poliskontroll. I bilen hade han en kniv i bagageutrymmet och en i bildörrens sidoficka. Nu har två instanser dömt honom för brott mot knivlagen. Om HD väljer att ta upp den överklagade domen får det stor betydelse, bland annat för jägare. 

2014-05-10_0500

Wincent Kvarnrud berättar den smått häpnadsväckande historien om vad som hände den 12 februari 2012, när han med bilen full av verktyg var på väg till sitt skogsskifte utanför Mariestad för att reparera en skogsmaskin.

Han stoppades av polis som ansåg att han kört för fort på en 70-väg. När Kvarnrud inte höll med om det uppstod diskussion, och när polisen såg att det låg en kniv i bildörrens sidoficka kom saken att handla om något helt annat.

När patrullen också hittade en kniv i bagageutrymmet tillsammans med diverse verktyg, upprättades en anmälan om brott mot knivlagen.

Wincent Kvarnrud försökte förklara för polisen att han behövde knivarna. Dels för att skära av trasiga hydraulslangar, dels för att kunna avliva trafikskadat vilt.

Men det hjälpte inte. Saken gick vidare till åtal och Kvarnrud har nu dömts för brott mot knivlagen, först av Skaraborgs tingsrätt och senare av Hovrätten i Jönköping.

-Pettersson undrar vad våra myndigheter håller på med – polis och åklagare lägger stora resurser på hederliga arbetare medan billgrillare och våldsmän går fria…förresten är nog Pettersson lika olaglig som Kvarnrud, ett multiverktyg hänger nästan alltid med mig men jag ska avslöja att det inte är så multi som reklamen säger – den saknar korkskruv!

2014-05-10_0511

Svensk Jakt 


13 responses to “Skogsarbetare dömd för knivinnehav – hade kniv i bilen på väg till jobbet.

 • Peter Lindström

  Hur får man lagligt hem en kniv från affären?

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Även jag har en fick-kniv liggandes i bilen. Har fått den som gåva. Är jag då kriminell? Har faktiskt aldrig tänkt på det.

  Gilla

 • Bertil Nilsson

  Sverige är ett sjukt land. Svenska poliser liknar samma som den tid då Stalin fanns.

  Gilla

 • Bengt Lundström

  Det är väl inte kniven som är farlig, utan människan? Hur ser man på en yxa eller en lie i bilen?

  Gilla

 • Pica pica

  Va? Är det förbjudet? Men alla rädda högskoleelever har ju kniv i skolan?

  Skämt åsido (fast det ligger en hel del sanning i det också) polisen borde vara så pass praktisk att de kan göra skillnad. I detta fallet behövde han kniv i sitt arbete. Ska de ge sig på snickarna nu också?

  Gilla

 • Varg i Veum

  Wow, jag har kniv (nåja, Gerber med inbyggd ficklampa) på mig på arbetstid. (vad vore jag för finne annars ;)) för att den är bra och ha när jag felsöker och reparerar hastigt uppkomna problem.

  När jag går sörmlandsleden har jag en stor fallskärmsjägarkniv och Bear Grylls fantastiska hopvikbara lilla kniv för att göra upp sovplats i de fall de officiella redan är bebodda för natten (när jag går i skogen vill jag vara ensam) eller om vindskydden är nerbrända, vilket händer förvånansvärt ofta med tanke på att de kan vara många kilometer från närmsta bebyggelse!

  Enligt den logiken som dessa individuella poliser använder så ligger man risigt till. Verkar inte klokt. Nog borde det finnas utrymme till eftertanke och logik i lagen?

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Han befann sig i fel kommun. i Danderyd är det inget som hindrar att folk går omkring med kniv. De bär kniv t o m inne på lunchrestaurang! Och det handlar inte bara om en person, utan ett flertal. Man är dessutom på väg till jobbet när man har lunchrast. Skillnad på kommuner och på folk. Men polisen hålls ju numera i Täby och antalet pizzerior i området har minskat.

  Gilla

 • Robert Gustafsson

  Man blir bara så besviken på ”polisen”

  Gilla

 • Blodsven

  Den usla uppklarningsprocenten måste bättras på. Enda chansen är väl att ge sig på vanligt folk, för buset törs man inte att hantera tack vare alla kärringar av båda kön i chefspositioner….

  Gilla

 • Peter Lindström

  Jag minns detta så väl från min ungdom. Då jag blev stoppad av polisen för någon smärre trafikförseelse de ansåg jag begått och de inte kunde bevisa detta, kompenserade de med alla möjliga saker, smutsig registreringsskylt, smutsig bakruta, dålig läsbarhet av namnskylten, för lågt ställda framlysen, skadad framruta osv. om jag någon gång argumenterade emot ökade de bara på med fler böter. En gång kom jag direkt från en godkänd besiktning och fick omedelbart körförbud pga. att bilens vikt inte kunde kontrolleras på platsen. Senare läste jag psykologi och lärde mig hur man handskas med personer som har behov av att dominera, jag har sedan dess inte haft en enda bot på 35 år. Den svenska poliskåren är oftast ytterligt inkompetent då det gäller umgänget med vanligt folk. I detta fall har det uppenbarligen gått prestige i ärendet och då fallet gått så här långt finns inga möjligheter att högre instans kommer ge WK rätt. Bara att blunda, räcka ut tungan och slicka så inte också jaktlicensen och körkortet försvinner.

  Gilla

  • Varg i Veum

   Själv har jag aldrig råkat ut för denna sortens poliser så jag kan inte hålla med ”oftast”. (vilket säger lite om logiken att använda sig själv som exempel när man generaliserar företeelser och grupper man inte gillar)

   Gilla

   • Peter Lindström

    Jag reser mycket och har ett ganska udda yttre, så jag har genom åren blivit stoppad många hundra gånger av polis och tullpersonal. Under åren har jag lagt märke till att attityden från olika länders tjänstemän skiljer sig åt. Naturligtvis generaliserar jag grovt men följande har jag märkt. Den Svenska polisen är den mest konfliktsökande av dem alla, övriga nordiska polismakter fungerar bra. Den Tyska, Nordamerikanska, Engelska, Australiska, Nya Zeeländska har ett neutralt och professionellt arbetssätt, det har aldrig varit några problem i kontakten med dem på något sätt, snarare tvärt om, de har varit trygga i sina roller och glatt hjälpt till då de kunnat. Forna öststaterna, korrekta och tråkiga. Hela Asien fungerar bra, jag har för få erfarenheter från Israel, Mellanöstern, Sydamerika eller Afrika för att kunna bilda mig en uppfattning om dessa. Jag har tre ggr i mitt liv haft skarpladdade vapen riktade mot mig, en gång vid en genomsökning av ett Sovjetiskt tåg samt två gånger då jag blivit stoppad av Svensk polis och de inte kunnat hantera situationen utan dragit vapen och skrikit och hotat, väldigt mycket likt de Amerikanska serier som visas på TV. Bägge gångerna Svensk polis riktat vapen mot mig har misstagit mig för någon annan, ingen av gångerna har de bett om ursäkt utan bokstavligen bett mig dra åt helvete när de åkt därifrån. En gång åkte jag nattåg mellan Köpenhamn och Stockholm och delade kupe med en ryss, vi tog en nattfösare utanför Köpenhamn och sedan gick jag och lade mig. Jag vaknade vid gränsen till Sverige av att jag hörde ryssen säga på dålig svenska: Nej, väck honom inte, han är min vän. Naturligtvis tog de mig av tåget och jag fick spendera natten i häkte, dagen efter släpptes jag utan ursäkt eller förklaring. En liknande incident hände i Nynäshamn då tullen fått tips om en narkotikaleverans och stoppade mig och min bil baserat på att jag såg misstänkt ut, efter att de skruvat sönder bilen i småbitar, vilket tog hela natten, släppte de mig med ett hånflin med orden: Ja, då kan du åka då. Någon hjälp med att sätta in säten, inredning eller packa bilen fick jag inte, jag fick heller inte ringa min familj och förklara förseningen, min mobiltelefon togs ifrån mig och jag fick inte låna en vanlig telefon. Jag har otaliga exempel på klumpiga och onödiga möten med svenska myndigheter. Min uppfattning om Svensk tull och polis är att de tagit de sämsta sidorna av Östeuropeisk polis och till dessa lagt inkompetens och osäkerhet. Med denna arbetsmiljö följer naturligtvis arrogans, kåranda och ett främlingsskap i relationen till vanligt folk. Jag är ostraffad och har inte fått några böter förutom de repressalieböter jag nämnde i min förra kommentar.

    Gilla

   • Peter Lindström

    Naturligtvis har du rätt i att jag inte bör skriva oftast eftersom detta pekar på att en majoritet av poliserna beter sig illa. Så är inte fallet, det stora flertalet beter sig korrekt. Jag borde skrivit ofta istället. Problemen med bristen på social kompetens, kåranda och prestige kvarstår dock och fläckar hela kåren. Kraven för att bli antagen till polishögskolan är idag de lägsta någonsin, lägg till detta positiv snedrekrytering så ser inte framtiden ljus ut för ordningsmakten och dess förhållande till allmänheten.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: