Bildombudsmannen stämmer fel person

Bildombudsmannen Staffan Teste AB, med organisationsnummer 556463-7295 är ett privat företag som drivs av Staffan Teste, före detta VD för Pressens Bild. Företaget företräder upphovsmän och försöker hjälpa dem att få betalt för sina verk.

Så här var det, i januari 2012 lade Petterssons bloggsida.se (vår gamla blogg) upp en film när australiskan Erin Langworthy hoppade Bungyjump från Victoria Falls Bridge över den krokodilrika Zambezifloden när linan gick av. Detta filmades och lades ut på gratiskanalen YouTube.

På Youtube får bara material som man själv har upphovsrätten till laddas upp så det finns ingen anledning att misstänka att materialet där inte är fritt.

Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet kritiserar Bildombudsmannens metoder. Dels anser han att namnet på företaget är vilseledande, eftersom det låter som en myndighet. När Journalistförbundet företräder fotografer skickas alltid en varning och uppmaning att ta bort bilden. Att fakturera direkt anser han är en tveksam metod.

”Så håller inte vi på, det låter som något vissa advokater i USA skulle göra”, säger Olle Wilöf.

2012-02-20 kom ett mejl från Staffan Teste, som kallar sig Bildombudsmannen, alltså ingen varning som journalistförbundet rekommenderar. Pettersson tog omedelbart bort filmen från Petterssons bloggsida.se där den legat en kort tid. Den 29 februari 2012 kom ett följebrev och en faktura på 19 000 kr som Pettersson bestred och sedan blev det tyst.

Nu har Staffan Teste vid Attunda tingsrätt i Sollentuna stämt helt fel person. Som en del av er vet så flyttade vi bloggen till en ny plattform på grund av tekniska problem med den gamla. Den nya startades den 17 september 2012, alltså ett drygt halvår efter att filmen var införd på Petterssons bloggsida.se. Den nya sidan fick namnet Petterssonblogg.se och namnet fick vi från den person som nu stämts av Staffan Teste. Namnet är det enda den personen har med bloggen att göra, han skriver inte på bloggen, han har inte tillgång till någon inloggning, kort sagt han har inget som helst ansvar för det som läggs upp på bloggen.

-Pettersson tycker att Staffan Teste ska skriva ett brev till den felaktigt stämde mannen och be om ursäkt, sedan lägga ned hela ärendet totalt. Ingen har gjort någon uppsåtlig stöld av material, ingen på denna blogg har tjänat ett öre på filmen eller något annat på bloggen. Teste blandar ihop två olika bloggar, tar fel på datum, stämmer fel person, ljuger om vad jag sagt så jag undrar hur det står till.

Filmen ligger fortfarande kvar på Youtube i ett tiotal olika varianter, eftersom den inte plockats bort eller spärrats för länkning så kan man anta att Staffan Teste vill få chansen att på provisionsbasis tjäna en extra hacka…det påminner om gamla tiders brännvinsadvokater.

7 thoughts on “Bildombudsmannen stämmer fel person

  1. Staffan Teste är tyvärr väldigt skicklig på sitt område, han gör fel emellanåt men eftersom hans stämningar alltid är på relativt låga belopp, så måste alla stå för sina egna advokatkostnader om det går till rättegång. Detta gör att många väljer att jämka ner summan och betala, för de har inte råd att låta det gå till rättegång, även om de skulle vinna.

  2. Det verkar att vara en bra inkomstkälla för rufflare
    att skicka bluffakturor till folk, en del av dessa
    ljusskygga individer håller sig även med egna
    inkassoföretag!

  3. Jag har för mig att länkning har varit uppe i EU-domstolen som kom fram till att det var OK. Om nu Staffan Teste var advokat och inte annat med brännvin i namnet skulle han naturligtvis veta detta.

    • Största problemet är att länkningen skedde ett halvår efter publiceringen och borttagandet av videon.

      Problem för Testa alltså.

  4. Måste vara en bedragare. Den stämde bör polisanmäla honom för bedrägeri.

    Finns eller fanns han inte på Handelns lista över bedragare?

Kommentera