Oönskade invandrare

Den långsprötade silverfisken har nu fått spridning i både Göteborg och Stockholm, enligt Anticimex. Den är större än vanliga silverfiskar – men huserar i helt andra delar av hemmet.

Det är inte främst i badrummet du kommer att stöta på den nya, objudna gästen.

silverfisk

Den långsprötade silverfisken, eller Ctenolepsima longicauda som den heter på latin, angriper istället papper och textilier. Finns det stärkelseklister, som i inramade tavlor och inbundna böcker, trivs den extra bra.

– Den nya silverfisken är större och kraftigare än den vanliga och har längre spröt. Samtidigt är den ganska lätt att förväxla med vanlig silverfisk och vi bedömer att vi kommer hitta den oftare nu när vi vet att den finns, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressmeddelande.

Precis som med de vanliga silverfiskarna i badrummet är städningen det viktigaste. Gör man rent regelbundet får djuren mindre mat. Det är också bra att inte låta böcker, papper och kläder ligga framme på golvet under en längre tid.

Får du ändå besök av den långsprötade silverfisken kan du sätta ut klisterfällor vid lister och i tapetkanter, vilket är två ställen där de trivs. Dammsugaren är också ett bra vapen.

-Pettersson noterar att statsradion inte skriver något om varifrån inkräktaren kommer medan Anticimex tror den har kommit med inresande människor. Nu får vi inte veta i vilka bostadsområden i Göteborg och Stockholm man hittar de nya invandrarna, så man får väl förmoda att de liftat hit med utlandssemestrande svenskar boende i lyxlägenheter i centrala Göteborg eller Stockholm…

4 thoughts on “Oönskade invandrare

  1. Ja denna insekt är inte den enda oönskade invandraren,
    det finns många fler! Rälia djur, och sjukdomar som varit
    utrotade här i decennier blir nu allt vanligare i landet som
    backar in i framtiden, det är nog bara fråga om år innan
    sjukdomar som spetälska är lika vanliga här som i
    U länderna!

Kommentera