Hygienregler inget för muslimer


Tandläkartidningen skriver om en muslimsk kvinnlig student som hotar hoppa av utbildningen om hennes religiösa krav inte tillgodoses.

Den 28:e februari skrev 20-åriga tandläkarstudenten Nema Abdihakim en debattartikel i Aftonbladet där hon gråter ut över de hygienregler som Karolinska Institutet, liksom alla vårdinrättningar i Sverige har.

”Ett stort antal beslöjade muslimska kvinnor väljer att inte utbilda sig till yrken som innefattar att man är vårdgivare och har direkt kontakt med patienter. Det beror på den kortärmade arbetsdräkt som krävs inom vården, som hindrar dem från att täcka sina armar och därmed bibehålla slöjan”. Orden är Abdihakims och härmed menar hon att religionen också här bör gå före allt annat, i detta fallet de hygieniska regler som finns inom vården och förövrigt också andra arbetsplatser.

Socialstyrelsen har meddelat att de inte tänker ta avsteg från sina hygienrutiner, men i sann muslimsk anda accepteras inte detta av Abdihakim som nu självklart vänt sig till DO, då hon anser att Socialstyrelsens regler inte är vetenskapligt baserade och att långärmad skyddsklädsel inte är mer ohygienisk än kortärmad.

Min personliga åsikt är att de mest troende muslimerna och alla västerländska samhällen innebär en oundviklig krock. Till tröst för Nema Abdihakim finns en mängd muslimska länder där krig och konflikter ständigt råder. Dessa länder är i starkt behov av läkare, tandläkare och andra vårdyrken, så varför inte ta din långärmade klädsel, flytta dit och hjälp dem som är i behov av vård.

Källa: Tandläkartidningen

På KI:s webbsida står föreskrifter om de hygienregler som gäller för studerande och jag förutsätter att denna kränkta 20-åring tog del av dessa innan hon sökte utbildningen.

I Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien kan bl.a. följande läsas.

Såvitt jag vet gäller regler och föreskrifter för alla. Vill man inte acceptera dessa har man nog valt fel land att bo i.

Ps. Redan 2011 skrev just Tandläkartidningen att äldre inte längre har råd med tandläkaren. Vilka som får denna tandvård gratis vet väl de flesta idag. Frågan är om våra gamla känner till det?


10 responses to “Hygienregler inget för muslimer

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: