Syriska regeringsstyrkor har intagit strategisk stad


SYRIEN. Assads trupper har intagit al-Zara, ett av de två sista fästena för islamisterna vid den libanesiska gränsen som leder till staden Homs. Det sker efter en månad av hårda strider. Militären rapporterade under lördagen att de har ”full kontroll över staden al-Zara och dess omgivningar” på Homs västra landsbygd.

Det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter bekräftar att staden har fallit, aktivisten Samy al-Humsi berättar att staden var en av två sista fästena för rebellerna längs den libanesiska gränsen, som leder till staden Homs, den andra är den närliggande byn al-Hosn.

Utan al-Hosn och a-Zara, är det slut på revolutionen väster om Homs, det var de sista fästena rebellerna hade där.

Observatoriet sade att staden, som bebos huvudsakligen av en sunniturkmensk minorit, togs efter ”hårda strider mellan regeringstrogna soldater och soldater från Jund al-Sham och andra rebellgrupper.”

Militären betonade vikten av staden på grund av sitt läge som förbinder centrala Syrien med Medelhavskusten och dess roll som en ”viktig passage för grupper som kommer från Libanon”.

Zaras fall innebär att armén driver rebellerna vidare söderut runt Yabroud, ett oppositionsfäste i Qalamounbergen nära den libanesiska gränsen. Striderna är en del av en offensiv som startade sent förra året för att säkra motorvägen mellan Damaskus och Homs och för att försvåra för rebellerna att kunna få underhållsleveranser från Bekaadalen i Libanon.

-Pettersson önskar Assad lycka till och tycker att de syrier som flyr till Europa ska ta bussen till Saudiarabien istället så är det närmare hem för dem när det blir fred…

Al Jazeera 


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: