Somaliernas egna röster och bilder


MALMÖ. ”Egna röster, egna bilder” är namnet på boken som skrivits av somalier för somalier – och andra.

– Boken är unik, det finns inget liknande, säger Warsame Osman, ordförande i somaliska kulturföreningen Hidde Iyo Dhaqan.

Ungdomar i Malmö och i Skåne har lämnat sina berättelser, men många har också intervjuat äldre släktingar om hur det var i Somalia förr.

– Den här boken är jätteviktig, folk har en sådan negativ bild av somalier. Det enda man hör i media är något dåligt, aldrig något gott om somalier och aldrig är det någon somalier som gjort något bra. Men det är jättemånga ungdomar i Malmö som gör något bra, som gör något för samhället, säger 24-åriga Amal Abdi Hakim.

Det är tänkt att boken ska finnas på alla bibliotek i landet och kulturföreningen kan också hålla föreläsningar om landet, maten, musiken och mycket annat. Dessutom finns en film.

– Den 14 mars har vi bjudit in lärare och skolklasser i Malmö som kan komma och titta på vår utställning här på Kyrkogatan i våra nya lokaler, säger Mohamed Yassin, en allt-i-allo i projektet och som själv medverkar i boken.

Projektet har finansierats av Allmänna arvsfonden.

-Pettersson tycker också det är bra med en bok om somalier, ännu bättre vore om de slutade göra dåliga saker och finansierade sin bok själva. Det finns mängder med somaliska föreningar som får bidrag…

Sydsvenskan


8 responses to “Somaliernas egna röster och bilder

 • Tony

  Ja Allmänna Arvsfonden är snart finansiär av alla Menaprojekt som förekommer i landet ,och det är många. varför skänka sina
  tillhörigheter till Alm. arvsfonden. när det finns Barnkancerfonder,
  dom Nerologiskt Handikappades förbund och flera andra??

  Gilla

 • biran

  Ännu ett själ för att varna för Allmänna arvsfonden.

  Gilla

 • Kurt

  Varför ska vi indoktrineras med den Somaliska ”förträffligheten” vad är vitsen? När jag kom för 36 år sen till Sverige. Fick jag sagt ”Ta seden dit du kommer”. Och så blev det, varför gäller det inte idag längre varför skall jag behöver lera mig om en kultur som är så motbjudande enligt västerländsk synsätt och normer att man saknar ord, könsstympning för att bara nämna en sak stening och alla de andra ”trevligheter”. Den dagen jag se en allvarlig ansträngning av den Somaliska befolkningen att låta sig assimileras eller integreras i ett civiliserad västerländsk samhälle kan vi börja prata. Jag se inget denna kultur kan bidra med i Nord Europa eller i Europa i största allmänhet. Nej tack!

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Ni kan ju väcka mig när rubriken är: zoomaliernas egna pengar!

  Gilla

 • Pica pica

  Vi har nog med indoktrinering från PK-politiker och -media.

  Det finns nu så många somalier i Sverige – överallt. Dessa människor lär oss genom sitt uppförande och handlingar direkt vilka de är, behövs ingen tillrättalagd skrift för att göra oss medvetna om deras ”kultur”.

  Gilla

 • Naivtive

  Vad är problemet? Inte ens somalierna vet vilken roll de spelar utan de måste skapa en bok som visar att även de gör bra saker… Ehhhh hur vore det om somalier gjorde bra saker så att de slapp att läsa om hur andra gjorde det som de själva borde göra?

  Nu är det så att jag inser vad Lynn/Vahanen har bevisat för oss, folk söder om Sahara skall stanna där de är och inte förpesta livet för andra, japp!

  Gilla

 • Freja

  Herregud är det till sånt här som pengarna från allmänna arvsfonden går till? Se för h-vete till att aldrig lämna efter er något kapital som kommer allmänna arvsfonden tillhanda!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: