Historien om en SD blogg

NYKÖPING/JOURNALISTIK. Inför valet 2010 erbjöd lokaltidningen Södermanlands Nyheter som första dagstidning i Sverige de lokala partierna att blogga. SN ville göra något av tidningens starka ställning och låta medborgare och politiker mötas direkt på en demokratisk marknadsplats. SN ville öka intresset för gemensamma frågorna i lokalsamhället och ville prova möjligheten med.

Chefredaktören Göran Carstorp skröt och vinklade sanningen som vanligt, bland annat skrev han ”Alla partier ville vara med…” och det är en typisk Carstorpare, alla partier som blev tillfrågande ville vara med och ni förstår säkert vilket parti som inte blev tillfrågat.

Valet skedde med känt resultat. Sverigedemokraterna valdes in i riksdag, landsting och kommuner men någon blogg i SN blev det inte, trots att SN vid den tiden hade 57 bloggar varav 30 var partipolitiska och SN:s chefredaktör och ansvarige utgivare skrev…

”Ett demokratiskt samtal får inte låta sig begränsas till en valrörelse vart fjärde år, det måste leva hela tiden…”

Tiden gick, Carstorp vägrade lämna plats i sin tidning för det parti som fått 5,7 % av rösterna och var större än V och KD.

Givetvis förnekade 99:an Carstorp att det var en form av censur, han gav helt enkelt uttrycket ”hal som en hål” ett ansikte.

Innan valet nekades Sverigedemokraterna att vara med bland de lokala bloggarna för att de inte var representerade i kommunfullmäktige i Södermanlands Nyheters spridningsområde. Det argumentet går att köpa men…

Efter valet kontaktades SN på nytt och med påpekade att SD nu satt i kommunfullmäktige.

Då blev oroligt på SN. De ville träffa SD personligt för att diskutera vad man fick och inte fick skriva på sin blogg hos SN. SD:s lokale representant Thom Zetterström svarade att han kunde komma vilken dag eller tid som helst. Det var bara att föreslå en tid som passade de inblandade på SN.

  • Inget svar kom.
  • SN fick påminnelse – inget svar kom.
  • SN fick påminnelse igen – svar uteblev igen.
  • Ett år senare påmindes SN igen om det uteblivna möte och att SD fortfarande sitter i kommunfullmäktige och är intresserade av att få skriva blogg på SN.se.
  • Inget svar.

I oktober 2011, drygt ett år efter valet skrev Pettersson till Carstorp och frågade återigen…

Carstorp svarade den 31/10 2011 så här…”SN har för avsikt att även låta SD delta bland partibloggarna. Vi avvaktar dock en planerad förändring av upplägget för bloggarna, en förändring som vi hoppas kommer bli klar före årsskiftet”

Så i mars 2012, 1,5 år efter valet och två år efter de andra partierna så fick SD Nyköpings ordförande Thom Zetterström plats i den tidning som säger ”Ett demokratiskt samtal får inte låta sig begränsas till en valrörelse vart fjärde år, det måste leva hela tiden…”

Sanningen är att SN har långt, väldigt långt till att vara en riktigt demokratisk tidning. Inför EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010 sorterades fullt legitima insändare från SD bort och fortfarande råder en kraftig åsiktscensur på SN med insändare och kommentarer från oliktänkande som plockas bort. HÄR finns några insändare som SN vägrat publicera.

I flera år har chefredaktören skickat mejl där han beskriver hur Sverigedemokraterna bör motarbetas vilket inte uppskattas av alla medarbetare på SN, som exempel bjöd Carstorp in en lokal socialdemokrat till ett möte på tidningsredaktionen i ämnet ”Motarbeta SD” Det var ett rejält demokratiskt övertramp och tyvärr tyder inget på att Södermanlands Nyheters redaktion har ändrat inriktning mot en mer demokratisk journalistik…

Nåväl, läs gärna Thom Zetterströms lokala SD-blogg på SN. och glöm inte att kommentera. Bloggen kommer finns också i länklistan till höger.2014-03-06_1910

12 thoughts on “Historien om en SD blogg

  1. Måste tyvärr säga att sedan SN gjort om sin tidning både pappers och nät så har allt blivit svårt.

    Mkt Plus tjänster på sånt som är relevant för oss på denna kant av detta län det mesta är idag låst lite som politiken i Svea rike du får tänka vad du vill men tänk inte för högt grannen kan höra dig.

    Blir mörkrädd när jag ser ett fritt land dala och man ljuger konstant i media

  2. Södermanlands Nyheters chefredaktör Göran Carstorp har nog inte gått hela demokratikursen.

    Bra inlägg Pettersson.

    Östra Sörmland behöver en bra och opartisk lokaltidning som man kan ha förtroende för. Där är vi definitivt inte idag. De senaste årens utveckling av SN är en sorglig historia , vilket verkligheten tydligt visar.

  3. Kom att tänka på Essos gamla reklam om en tiger i tanken. Men vad hjälper det med en tiger i tanken om det sitter en åsna bakom ratten?

  4. Allt vad ägget Reinfeldt har sagt och gjort under 8 år
    avskyr jag, men sak som han sagt kan jag hålla med om,
    och det var när han beskrev det sovande folket, alltså
    Sveriges befolkning, för visst måste många gå omkring
    så som i dvala när man inte kan se hur makthavare och
    Media totalt skiter i sitt ansvar för landet. politikerna
    kan vi rösta bort, men enda sättet att få media på
    andra tankar det bygger på att vi skiter i att köpa
    deras förbannade smörja tills dom lär sig att inte trixa
    med sanningen. Och om dom inte vill ändra inriktning
    så får dom väl löpa linan ut och gå i konkurs, men ingen
    absolut ingen kan vara omedveten om hur djävligt
    Media agerar! Sluta och köp skiten!

    • Vi har smarta telefoner och dumma människor! Har jag bara den senaste iphonen och kan fotografera min mat innan jag äter den, och lägga ut bilden på facebok, gör det inget om himlen trillar ner!

    • Du Tony gubbe du klagar på allt stick härifrån då Bonn dräng varför bor du här misslyckade människor

Kommentera