Fängelse och livstids utvisning för asylsökande grova brottlingar


DANMARK. Igår föll domarna i den i Danmark uppmärksammade rättegången mot en tjuv- och rånarliga som haft sin bas på asylboendet Center Sandholm. De sex medlemmarna i den kriminella ligan dömdes till fängelsestraff mellan 2 och 5 år, och samtliga sex utvisas från Danmark på livstid.

De sex männen åtalades för c:a 100 bostadsinbrott och har stulit gods till ett värde av sammanlagt 2, 7 miljoner danska kronor. Vid en del av inbrotten har ligamedlemmarna blivit överraskade av boende i de hus de brutit sig in i och de har då använt grovt våld. Brottsrubriceringarna har alltså i en del av fallen även inkluderat grov misshandel och väpnat rån.

Ligan har bestått av tre albaner, en kroat, en iranier och en person med medborgarskap i Kosovo. Gemensamt för fem av dem är att de sökt asyl i Danmark, men fått avslag. De har då överklagat avslaget. Under den tid de väntat på slutgiltigt beslut har de kunnat stanna i Danmark, och denna tid har de alltså utnyttjat till att utöva grov brottslighet i organiserad form.

Vad gäller den person som tros ha varit huvudmannen i ligan, en albansk medborgare, är situationen något annorlunda. Han har befunnit sig i Danmark i vad som på danska kallas ”tålt ophold”. Detta innebär att han egentligen ska utvisas till sitt hemland, men att han fått stanna i Danmark tills vidare eftersom hemlandet vägrat ta emot honom. I detta fall beror situationen på att det finns oklarheter kring mannens identitet.

I Danmark har uppmärksamheten kring den aktuella rättegången fått politiska konsekvenser. Peter Skaarup, rättspolitisk talesman för Sverigedemokraternas danska systerparti Dansk Folkeparti, har i flera skarpa uttalanden menat att reglerna för personer som befinner sig i s.k. tålt ophold måste skärpas, samt att man måste se till att de regler som redan finns också efterlevs. Den socialdemokratiska regeringen har dock inte visat något intresse för Dansk Folkepartis förslag.

Den Korte Avis 

TIDIGARE 2013-12-16. I fredags började rättegången mot de asylsökande män som vi tidigare skrivit om. De sex männen från Albanien, Kosovo och Serbien står åtalade för organiserade brott i stor omfattning samtidigt som de bodde på asylmottagningen Center Sandholm på norra Själland.

Männen tros ha begått c:a 100 villainbrott och det totala stöldgodset uppgår till motsvarande drygt 3 miljoner i svenska kronor. Tre av männen åtalas även för grovt rån eftersom människor ibland varit hemma när de gjort inbrott och då utsatt dem för hot och våld.

Denna brottslighet har föranlett en debatt kring regler samt rutiner för asylmottagningarna i Danmark. Albanen som tros vara ledaren för ligan har nämligen varit internerad i väntan på utvisning, trots detta och att han saknat ekonomiska tillgångar har han åkt omkring i en bil utan att personalen reagerat.

Statistik från det danska Migrationsverket och dansk polis visar tydligt att den aktuella brottshärvan inte är någon unik händelse. Tvärtom tycks många av de personer som söker asyl i Danmark vara kriminella, vars enda syfte med att söka asyl är att få boende och uppehälle under en period, och samtidigt kunna begå brott. 28 % (1767 av de 6184) personer som sökte asyl i Danmark 2012 har åtalas för brott.

Den Korte Avis

Tidigare 2013-08-27: Polisen på Själland grep för några veckor sedan tre asylsökande män på bar gärning vid ett bostadsinbrott. Något senare kunde ytterligare tre män, också de asylsökare, gripas, även de på bar gärning i färd med att begå inbrott.

Totalt tros de sex asylsökande männen ligga bakom fler än 70 bostadsinbrott och några rån. De sex männen är mellan 22 och 33 år gamla och kommer från Albanien, Kosovo och Serbien. Männen kunde efter en tids spaningsarbete gripas efter tips från allmänheten om att ett gäng asylsökare åkte runt och begick inbrott, något som visar att en skärpt grannsamverkan mot inbrott kan vara påkallad i bostadsområden där det finns ett asylboende i närheten. Det visar också att alla asylsökare inte är vad de utger sig för att vara.

-Petterson märker att när PK får bestämma i Sverige är alla asylsökande svältande, mordhotade flyktingar medan media i Danmark är betydligt ärligare…

DR 


3 responses to “Fängelse och livstids utvisning för asylsökande grova brottlingar

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: