Chefredaktören, lögnen och statistiken

JOURNALISTIK. Journalister hamnar allra längst ner på listan när svenska folket får klassa sitt förtroende för olika yrkesgrupper, enligt den nätbaserade SOM-undersökningen som presenterades i tidningen Journalisten för några år sedan.

Bara 24 procent av svenska folket har förtroende för journalister. I topp på listan, med förtroendesiffror på runt 80 procent, finns sjuksköterskor, läkare, forskare och domare. Kvällspressen med Jan Helin och Thomas Mattsson i spetsen är betydligt sämre än så och lyckas med bragden att endast ha 16 respektive 12 procent av folkets förtroende. Trots detta låga förtroende fortsätter många svenska journalister med att gräva sin egen grav.

En av dem som gräver djupt och fort är chefredaktören och ansvarige utgivaren, Göran Carstorp på Södermanlands Nyheter. SN är en lokaltidning i sydöstra Södermanland som ägs av Stiftelsen Eskilstuna-Kuriren.

Idag, lördagen den 22 februari 2014, skriver han på första raden i pappers-SN under rubriken ”Vårt budskap är lokalt” att SN tappade 300 prenumeranter under 2013. Redan här är han ute och tänjer rejält på sanningen.

Sedan skriver Göran att “Vi är vana vid att vara bland de tidningar i landet som ökar” det är en rejäl lögn.

Så här ligger det till: siffrorna senaste åren för SN…

 • 2013, – 300 ex.
 • 2012, – 800 ex.
 • 2011, – 700 ex.
 • 2010,  – 400 ex.
 • 2009,         0 ex.  (oförändrad).

Sammanlagt har alltså SN på fem år tappat i upplaga med 2 200 exemplar. Senast SN visade en upplagehöjning var 2008. Siffran var då + 200 exemplar. Där har ni svaret på 99:ans svammel om att “Vi är vana vid att vara bland de tidningar i landet som ökar”

Att Carstorp efter dessa lögner drar till med ”Det allra viktigaste för oss är att vi har ert förtroende.” Får mig att undra om karl är psykopat eller om han tror att SN:s kunder är dumma i huvudet.

Nåväl det stoppar inte med – 300 exemplar skriver chefredaktören, bakom den siffran döljer sig en inte så lite ”kreativ” sifferexercis. Siffran är förvånansvärd låg med tanke på alla klagomål man hör 0m SN och tittar vi lite på antalet fullbetalda tidningar ser det inte så bra ut för SN.

 • 2012 betalade 2o 400 prenumeranter fullt för SN
 • 2013 betalade 18 500 prenumeranter fullt, den siffran måste svida rejält på redaktionen och det nämner inte den oärlige 99:an.

Det är ett rekordstort tapp av fullbetalda abonnemang och det är snudd på katastrof för Carstorp för det är fortfarande på papperstidningen och annonserna i den som SN tjänar pengar. Lägre upplaga betyder lägre annonspriser.

Tyvärr för 99:an visar inte heller sn.se upp några imponerande TS-siffror. Här är siffrorna minus 12-15 procent för 2013, lite beroende på om man tittar på antalet unika besökare, besökare eller ett snitt under en flerveckorsperiod. Vad jag kan se är mätperioden vecka 7 förra året och det var ju innan betalväggen infördes så webbsiffrorna har ju knappast ökat därefter.

“Viktigast för er läsare är papperstidningen”, skriver 99:an. Det märkliga är att karln med den vetskapen inte presenterar några redaktionella satsningar. Som både ni och jag befarade blev det ju inte ens en tummetott av alla utlovade satsningar i nya SN som lanserades i höstas. Det utlovade utökade lokala materialet har vi inte sett röken av, däremot ett utökat gemensamt material för SN, KK och EK, mer färdigköpt billig spaltutfyllnad samt en nedlagd lokalredaktion i Oxelösund, utlovades gjorde också att Lördagsbilagan ALLTID skulle bestå av minst sexton sidor men där man knappt ens lyckas få ihop tolv sidor trots att man fört över tidningens ungdomssidor för att hjälpligt kunna producera en Lördagsbilaga överhuvudtaget o.s.v.

Ni kan själva kontrollera alla TS-siffror på ts.se.

-Pettersson konstaterar att journalisterna har lågt förtroende därför att de förtjänar det…”Vårt budskap är lokalt” skriver 99:an Carstorp och ljuger för sina läsare och kunder…

SN_upplaga

14 thoughts on “Chefredaktören, lögnen och statistiken

 1. Jag föredrar att fokusera på Journalisters generellt låga förtroende framför upplageminskningar. Visst det ger mindre pengar till tidningarna, men det är ett faktum att fler och fler läser på nätet.

  Jag hoppas på att det ska komma en debatt, a la skolan, om precis varför just journalister får så dåliga siffror i folkets förtroende. Kruxet är att vi har så mycket annat: arbetslöshet, utanförskapsområden, skolresultat, försvaret, vården …. lätt att hålla sig undan.

 2. Ja, trenden är densamma för mellersta Norrland. Både Östersunds-Posten och Länstidningen i Östersund har tappat rejält liksom Sundsvalls Tidning.

  Jag är en av dem som sa upp ÖP då de plötsligt kraftig höjer priset till 21,- per tunt bland. Den enda gång den är tjockare är när de fyllt den med fripassagerare. Anledningen till höjningen sägs vara förbättringar vad gäller lokalt material samt att man kan läsa den på nätet också!?

  Lördagsbilagan har fyllts med snyftmaterial på 5 -6 sidor om de stackars flyktingar vi fått hit – så gick det med de lokala nyheterna.

 3. Läste en tidning som var Ystads Allehanda för två dagar sedan
  när jag satt och väntade på sjukhuset i Lund, och det var ett
  veritabelt skrytande på tidningen, och man festade med
  princesstårta, man hade nämligen ökat upplagan med 100 ex.
  Tog upp detta med en annan patient som också satt i
  väntrummet, och som själv hade denna tidning, han skrattade
  gott åt detta, för som han sade, dom delar ut minst tvåhundra
  gratisprenumerationer om året så det var inte konstigt?
  Ja en del kan glädja sig åt det lilla

 4. Igår skickade jag detta till SN:s chefredaktör angående detta ämne. Min kommentar väntar fortfarande på en granskning. Fast jag delger er här på Pettersson den , för den kommer nog troligen aldrig att publiceras på chefredaktörs Görans blogg. Av vilken anledning kan bara G.C ge besked om.

  ” Peter Skoglund 21 februari, 2014 kl. 17:16
  Din kommentar inväntar granskning.

  Hej Göran .
  Som chefredaktör för centertidningen SN är det nog inte kul att ni 2013 tappade 300 prenumeranter.
  Hur ser trenden ut för jan-feb 2014 ? Fortsätter tappet då , Göran ?

  Du skriver att er upplaga idag är 23 300 exemplar. Detta låter ju hyfsat. Fast då ska vi kanske vara ärliga och säga att av dessa är det 18 500 som är fullprisprenumeranter. Vilket kanske inte då ser lika bra ut.

  Vad kommer du och din tidning göra för att vända utvecklingen ? Jag tror nog att läsarna fortfarande väntar på mer lokala nyheter och en mer tillgänglig tidning på nätet. Samt att man tillåter en mer frispråkig och demokratisk debatt.

  Med vänliga hälsningar från Det Vackra Oxelösund , där vi ökar invånarantalet , vilket även borde gynna en lokaltidning i östra Sörmland.

  Länk till TS http://www.ts.se/mediefakta-upplagor/dagspress/?Aregion=05

  • “Samt att man tillåter en mer frispråkig och demokratisk debatt.” Jag tror att det är det här ni önskar. Tidningar vill kanske själva styra debatten och har vissa etiska riktlinjer som de håller sig till.
   .
   I en centertidning är åkrarna ofta för blöta för tunga maskiner.

  • Väldigt svepande. tillhör du en liten sekt som sett sanningen. Och menar att alla andra är vilseförda.

   • Vad vet ” Ed Crane ” om SN och dess journalistik och deras ” upplageras ” ? Berätta för oss.

   • Ja hela kommunisteran är ju på dekis, så det är helt rätt
    att deras tidningar går samma väg! Eller hur Ed Crane?

   • Jag tror att media är inne i en strukturomvandling. Sen är väl journalister som folk är mest en del bra andra mindre bra.
    Men att säga att alla är dåliga låter inskränkt.
    Vad gäller tjatet om kommunism, så är min åsikt att kommunismen i Sverige är död, och döende i resten av världen.

Kommentera