Organisationen Neem misstänks för lagbrott

KATRINEHOLM. Åter igen blåser det snålt kring organisationen Neem i Katrineholm och dess ordförande Joyce Kimwaga Lundin.

Ordförande Joyce Kimwaga Lundin har 15 miljoner skäl att se glad ut.
Ordförande Joyce Kimwaga Lundin har 15 miljoner skäl att se glad ut.

Efter avslöjande i höstas om att organisationen fått närmare en halv miljon kronor i bidrag från arbetsförmedlingen, där Kimwaga Lundin själv satt med i styrelsen. Tvingades hon avgå från Arbetsförmedlingens styrelse och nu krävs Neem på återbetalning från statliga Tillväxtverket för misstänkt lagbrott.

– Man har inte följt regelverket kring lagen om offentlig upphandling och det är det vi har kommunicerat ut, säger Tommy Anjevall, enhetschef Tillväxtverket

Neem har till uppgift att stödja invandrarkvinnor ut på arbetsmarknaden genom att utveckla egna företag.

I tidigare granskning framkom att Neem fått nära 15 miljoner kronor av olika statliga bidragsgivare under förespegling att skapa hundratals företag. I verkligheten blev resultatet mycket blygsammare än så. Idag kom så Tillväxtverkets besked.

– Det innebär att vi kommer att upphäva beslutet om stöd med motsvarande och det är det vi har kommunicerat med stödmottagaren Neem. I det här läget är det ungefär 670 000 kronor vi kommer att kräva tillbaka, säger Tommy Anjevall, enhetschef Tillväxtverket.

-Pettersson hör att det kan bli aktuellt att kräva tillbaka betydligt större summor. Det är också svårt att förstå de kulturella avvikelser som förekommer bland invandrare. Varför måste de sko sig oärligt i stället för att jobba hårt…15 miljoner till ingen eller obetydlig nytta och det finns tusentals liknande organisationer som blåser oss på miljarder…integrationen och rasismen är omättligt, bara att knäppa med fingrarna så kommer stålarna.

ÖSTNYTT 

2 thoughts on “Organisationen Neem misstänks för lagbrott

Kommentera