Skottland går till val

STORBRITANNIEN. Den I8 september 2014 går skottarna till valurnorna för att rösta för eller emot självständighet från Storbritannien. Efter 307 år i union kan landet alltså komma att stå på egna ben. På pappret skulle landet klara sig bra ekonomiskt. Trumfkortet är Nordsjöns olja. 90 procent av skatteintäkterna från de samlade brittiska oljetillgångarna hör till Skottland.

ScotlandLandet har i dag högre bruttonationalprodukt (BNP) per invånare än Storbritannien i sin helhet.

– Visserligen har man också högre offentliga utgifter per person, men åtminstone på kort sikt skulle det vägas upp av oljan, säger Ross Walker på Royal Bank of Scotland.

En sak som dock vållar skottarna huvudbry är pundet. Med en egen valuta skulle landets näringsliv gå en osäker framtid till mötes och den brittiske finansministern George Osborne avfärdade i veckan en valutaunion mellan ett fritt Skottland och resten av Storbritannien.

-Pettersson vet inte hur det går i valet men helt klart pyr missnöjet med engelsmännen i Skottland. Inte ens efter 300 år är mångkultur tydligen bra…

BBC 

6 thoughts on “Skottland går till val

  1. Integration? Skåne blev svensk 1658, helt integrerat i Sverige 1719. Omkr 1900 började den skånska flaggan användas och den uppges vara populärare än den officiella landskapsflaggan.
    De svedjefinnar som kom över till Sverige i slutet på 1500-talet/början 1660-talet började gifta in sig i den svenska odalbefolkningen på 1700-talet. Och då talar vi om kristnade människor.
    Så det är bara att räkna hur lång tid assimilation tar.

    • Och i Finland, har det inte skett efter hundratals år. Svensktalande och finnar lever sida vid sida om än med visst gnissel.

  2. Skulle vi också göra. Friheten från Sverige. Vi skåningar, svear, götar, jämtar. Vi som är sanna ursprungsbor. Friheten från mångkulturens absurda land. Friheten för våra sanna folk, som en gång bildade vårt land. Vårt Svea Rike. Sverige. Som idag tyvärr är förstört.

  3. Vinner ja-sidan, då måste Skottland och England omförhandla samtliga avtal både sinsemellan och med omvärlden.

    Kan det bli den första knuffen mot EU-kraschen?

Kommentera