Israel – vår enda chans till att få en bra lön

ISRAEL/PALESTINA. På Västbanken bland israeliska bosättning ligger Sodastreamfabriken som enligt många svenska journalister, vänsterextremister och politiker kränker palestinska rättigheter och borde bojkottas.

Det tycker inte de 950 arabiska anställda på fabriken är en vidare bra idé.

Norska Dagens Jerusalem-korrespondent John Solsvik har besökt fabriken och till skillnad från de svenska kollegerna frågat palestinierna hur de har det på fabriken och vad de anser. 950 av de 1 300 anställda vid Sodastream är palestinier. 450 av dem är israeliska palestinier med israeliska identiteskort och bor i östra delarna av Jerusalem.

– Detta är vår enda chans att få ett bra betalt arbete. I Ramallah får jag 15 shekel per timme, medan jag får 24 shekel per timme på Sodastream. Vi har samma lön och blir behandlade precis som de israeliska arbetarna vid fabriken, säger Almar Nasser.

Måste du säga det här för att inte förlora jobbet? – Nej, på intet sätt. Jag kan säga precis vad jag vill och uttala mig om allt jag vill. Här är ingen censur eller några straff för att man inte skulle hålla med om vad ledningen står för, försäkrar Nasser.

Maskinoperatör Zafer Awadallah, 28, från Ein Nakuba i Jerusalem säger att fabriken måste stängas om den bojkottas av västländer. – Jag är israelisk palestinier, så då måste jag försöka hitta ett annat jobb. Det blir inte lätt, i de palestinska områdena är det helt omöjligt att få arbete, säger han.

Han skakar på huvudet när han får frågan om sin syn på den så kallade ockupationen av Västbanken. – Här ägnar vi oss åt att leva tillsammans i fred. Du ställer en politisk fråga, men här pratar vi inte politik. Vi är glada att vi har ett jobb att gå till, och vi får bra betalt för det, ler Awadallah.

Jussif Beshara, 21, från Jaber Ramallah är lika positiv. – För mig är det inte några problem att arbeta på det här företaget. Här är ingen diskriminering mellan palestinier och israeler. Vi har samma förmåner, god lön och hälsovård, säger han.

Skådespelerskan Scarlett Johansson valde att hoppa av som ambassadör för människorättsorganisationen Oxfam, som vill ha en bojkott av fabriken, sedan hon kritiserats av organisationen för att hon gjort en reklamfilm för Sodastream.

4 thoughts on “Israel – vår enda chans till att få en bra lön

  1. Om jag vore dig skulle jag inte bry mig om töntarna till skribenter i svensk MSM. De gör grodor av småsaker, men glömmer det väsentliga.

    Senast igår i Rapport om Schweiz och folkomröstning. De hade långt reportage om järnvägen och folkomröstning. Inte ett ljud om invandring och folkomröstning.

    Läs inte skiten, köp inte skiten och de är snart borta.

    • Har själv levt efter den regeln att inte köpa skiten,
      och det fungerar jättebra, är glad över att inte under
      4 år ha utgett en enda Svensk krona som kommit Svensk
      media till del. Så bara bojkotta skiten, upplagorna sjunker
      som en sten, dom är inte ens hjälpta av ifall Staten höjer
      Presstödet, för om ingen köper skiten når heller inte deras
      propaganda ut till folket!

  2. Tala om antisemitisk förvriden nidpropaganda från vänstern, va. Det är samma nidpropaganda dom kör mot SD här. För Israel, judarna och SD, SKA vara dåliga, förtryckande och ”rasistiska”. Annars passar det inte vänsterns stalinistiska och palmedoktrinära världsbild.

Kommentera