Ryssland återupptar kolonisering av Månen

Ryssland återupptar månforskningsprogrammet som avbröts år 1976. Inom en snar framtid kommer tre månsonder Luna-25, Luna-26 och Luna-27 att skjutas upp. Ryssland tänker försöka upprepa tidigare prestationer på en ny högre teknologisk nivå.

Klicka gärna på månen, den är högupplöstFullmåneMånen är täckt med mångrunden – blandningen av det fina dammet och stenar efter meteornedslag. Detta skikt är från ett par centimeter till tiotals meter tjockt. Forskare tror att man av mångrunden kan få järn, aluminium och kanske kisel, titan, krom och mangan. Det kommer syre, väte och vatten som biprodukter. Av mångrunden är det dessutom möjligt att producera glas och keramik.

Det behövs gruvor för att utvinna bergarter på Månen. Och detta kostsamma arbete kommer att löna sig, är astronom Vladimir Surdin säker: Vetenskapliga forskningar upptar en ytterst liten del av landets budget, precis som i andra länder. Det spelar därför ingen roll huruvida det är dyrt eller billigt. Frågan är den om man avstår från månforskningen eller inte gör det och blir ett av världens ledande industriella länder.

Helium-3, en lovande bränsletyp, bör ägnas en särskild uppmärksamhet. Detta termonukleära bränsle finns inte på vår planet, men Månen har gott om det. Dess energikapacitet är enorm. Ett ton helium-3 kan ersätta tjugo miljoner ton olja. Men det behövs tjugo kvadratkilometer månyta som ska grävas till ett djup av tre meter.

Ett annat problem är att mänskligheten ännu inte lärt sig att kontrollera den termonukleära fusionen. Forskare är dock säkra att detta problem går att lösa. Den nukleära fusionen med hemium-3 blir miljövänlig och energieffektiv. Mänskligheten får faktiskt en oändlig energikälla om den behärskar tekniken och får tillgång till Månens resurser.

Utvinningen av helium-3 kommer att medföra en rad biproduktioner. Redan nu ska man börja utveckla tekniken. Det land som först av alla etablerar sig på Månen kommer att vara den globala ekonomins ledare. Ryssland är av allt att döma redo att utnyttja detta unika tillfälle.

-Pettersson anar att detta kan ha något att göra med att det just nu puttrar omkring ett kinesiskt fordon på månens yta…

Rysslands röst

1 thoughts on “Ryssland återupptar kolonisering av Månen

  1. Har dom klart med kosmonauter, annars kan vi skicka muhammedaner. Det finns många fler sådana än det finns apor på Jorden, så då tar man vad man haver, sa Kajsa Warg

Kommentera