Visumklart för somalier i bandy-VM

Det blir spel för det somaliska landslaget i bandy-VM i Irkutsk nästa vecka. Tre dagar före avfärden blev det klart med visum. – Jag är så otroligt glad för det! Det hade varit försmädligt om vi inte kommit iväg, säger Patrik Andersson, ledare för projektet med det somaliska bandylandslaget.

Det var i somras som integrationsprojektet startade i Borlänge. Där bor cirka 3 000 somalier och 22 stycken har fått en kort men intensiv utbildning i bandy som ska föra dem till start i VM:s C-grupp.

– Bara att vi kommer till start är en seger för oss, säger Andersson. Ett problem kvarstår. Två av spelarna har tillfälliga pass i Sverige, och det är inte säkert att de släpps in i Ryssland.

– En person från VM-arrangören möter upp i Moskva för att hjälpa till. I Ryssland är det totalt okänt med den här typen av handlingar.

-Pettersson gratulerar Sverige, då har vi två bandylandslag att betala för…

Fem miljoner satsas på den somaliska bandyn i Borlänge, Sverige. För några år sedan fick Oxelösunds IK lägga ned bandyn som varit framgångsrik i många år och legat i toppen på division 1 för att det inte fanns pengar att behålla den konstfrusna bandybanan…det är svårt att begripa varför somalierna, om de nu vill integreras inte kan spela i svenska klubbar och så småningom i det svenska landslaget. Detta är inte idrott det är cirkus, de kan knappt stå på ett par skridskor.

2014-01-21_1211

SvD 

39 thoughts on “Visumklart för somalier i bandy-VM

 1. Har inte sett att Pettersson formidabla blogg,idag redovisat hur det gått för Somalien i Bandy VM…
  I fjärde matchen blev det åter som väntat ny förlust1-12 slutade dagens drabbning.Därmed har man nu efter fyra matcher och fyra förluster en målskillnad 2-59…Hurvida publiken jublade över lagets andra mål i turneringen,framgår inte längre i Text-TV.Man har slutat redovisa lagets resultat !

  • Nej, Stenbock. Jag har inte redovisat detta men såg att Somalias målskytt är en somalier boende i Kanada där han spelar junior-hockey. Kanada har dock inga planer på att sätta upp ett somaliskt landslag varken i bandy, hockey eller något annat men Sverige har ju råd och flög den somalisk-kanadensiske hockeyspelaren till bandy-VM i Sibirien. Hur det ska hjälpa somalierna att integreras i Borlänge som syftet med projektet är förtäljer dock inte historien…men det är säkert väl använda fem miljoner.

   • Schuuuu Pettersson .Inte får sponsorer(skattebetalarna) veta,att det svenska somaliska laget,till delar består av kanadensiska proffs !
    Om jag förstått de knappa pressuppgifter som nu finns,är det slutspelat i Sibirien…Visserligen är de ännu inte lyckligt tillbaka ”hemma”,men slutsumman för de båda målen ligger kring c:a 2,5 miljoner/st.

   • Detta är helt sanslöst !!!
    Undra om gemeneman vet hur skattepengarna används?

  • Jag tycker att det skall bli kul att följa hur det går för dem, idrott är sunt för gammal och ung, för svensk och för invandrare.

  • Första matchen klar för Borlängegänget – Somalia – Tyskland 1 – 22.

   ”Jag är så stolt. Trodde vi skulle förlora med 40–0”, sade lagkaptenen Aboi Abdiirahiin.

   Pettersson tänker på vad de femiljonerna som Sverige betalar för somalisk bandy skulle kunna användas till i stället. Exempelvis skolpaket till 170 000 barn eller 133 000 fotbollar så att barn i krigshärdar och flyktingläger kan leka och få vara barn…

   • Som jag har förstått det så betalar Sverige för Somalias VM deltagande…
    Varför inte sätta upp landslag för Afganistan, Eritrea, Syrien m.fl. om detta är ett bra sätt att integrera mäniskor!

 2. Nu är premiären avklarad och SVT,samt deras ledare Patrik Andersson jublar över resultatet.
  Orsaken till denna stora glädje är att afrikanerna lyckades med konststycket att göra ett (1) mål ! Matchen som spelades mot Tyskland (även debutanter i bandy-VM) slutade med smickrande förlust om 1-22 !!!! Vad månde bliva i andra matchen ?

  • Skulle kanske tillägga att i morgon väntar Ukraina,och vi får hoppas att den glädje som idag (enl SVT) rådde på läktarna består.Sen får vi med spänning avvakta resultatet. Kanske kan man snygga på målskörden med ytterligare ett mål ! Ska vi tippa att matchen i morgon,slutar med ett 30-tal mål för motståndarna ?

 3. Tyskland , Ukraina , Japan och Mongoliet ska Borlänge Bandy …förlåt Somalia , spela mot i sin VM-debut i Irkutsk. Här är spelschemat för alla som tänker följa dessa matcher . Lägg märke till det tuffa programmet den 28:e , två matcher på samma speldag.

  27 januari 2014

  13:00 Japan – Ukraina x-x Record Stadion
  17:00 Somalia – Tyskland x-x Zenit Stadion
  17:00 Mongoliet – Japan x-x Record Stadion

  28 januari 2014

  13:00 Ukraina – Somalia x-x Zenit Stadion
  13:00 Mongoliet – Tyskland x-x Record Stadion
  17:00 Japan – Somalia x-x Zenit Stadion
  17:00 Ukraina – Mongoliet x-x Record Stadion

  29 januari 2014

  13:00 Tyskland – Japan x-x Zenit Stadion
  17:00 Somalia – Mongoliet x-x Stroitel Stadion
  17:00 Tyskland – Ukraina x-x Zenit Stadion

  ( Detta spelschema gällde för en vecka sen , ändringar kan ske. )

  Till ” Magistern ” kan jag tillägga att det spelades två VM-matcher i A-gruppen , i Oxelösund den 30 januari 2006. Sverige spöa Vitryssland och Kazakstan slog Norge. Som liten notis kan meddelas att det var undertecknad som spolade isen till dessa matcher i en av våra då två Rolba ismaskiner.

   • Bara för att Magistern är ett riktigt Mag Ister med dåliga gaser som påföljd betyder det inte att han behöver få tummen ned hela tiden. Nu skev han ju faktiskt att det var bra jobbat med texten Peter skrev. Så rätta mig om jag har fel o han var sarkastisk. Magistern??

    Sciense rules.

    MVH MR J.

 4. Kommentatorn: Ahmed passar till Ahmed som rundar sig själv och passar till Ahmed. Ahmed blir av med bollen men tas åter tillbaka av Abdi som passar till Abdi. Abdi slår en långboll som hamnar i (ånej..) i Sal(l)ads byxor. 😉

  Sciense rules.

  MVH MR J.

 5. Ja… Vad ska man säga? ”Lyteskomik” ligger nära till hands. OK – om man betraktar det som ett lokalt ”integrationsprojekt” (även om alla vet att det inte går att integrera somalier i ett sekulärt, modernt väst-samhälle). Men nu har det dragits för långt, och jag tycker faktiskt (ja!) synd om de somalier som har låtit sig utnyttjas för något som uppenbarligen bara är en dum reklam-idé för Borlänge. Vad kommer härnäst: dvärgkastning?

 6. Kan bara inte låta bli att dra på smilbanden, då jag tänker på kontrasterna mellan Negrerna och en genuin bandysspelare och flottare från Borlänge.

 7. Är detta Somaliska landslaget i bandy, eller är det Sverige 2 ???
  Om det är det Somaliska landslaget, så går det väl en faktura till det Somaliska idrottsministeriet på anmälnigsavgifter och matchställ mm…

 8. Hela världen skrattar ju redan åt Sveriges invandringspolitik så varför inte visa världen vilka vinster vi gjort.
  Lyckas de inte ta guld föreslår jag en flytt av det vintersportälskande laget till Karesuando. Där kan de fortsätta träna till nästa tävling under de bästa vinterförhållande med naturis m m.

  • Du är smart du Magistern. Pettrrsson är avundsjuk, jag hade hellre sett att skattepengar gått till en isbana i Oxelösund där barn, ungdomar och vuxna hade kunnat åka skridskor än att skattepengar går till en resa till Irkutsk i södra Sibirien för somalier som knappt kan åka skridskor. Men som du vet, på bloggen har vi åsiktsfrihet och tycker du det är bra att afrikaner spelar bandy för fem miljoner svenska skattekronor får det stå för dig.

   Annars hade fem miljoner räckt till drygt 4 000 barns skolutbildning under ett år i Somalia eller på Haiti. Du väljer vad du vill stödja.

   • Resonerar man så blir man olycklig. Jag köpte en flaska vin i fredags , hur mycket bättre hade inte de pengarna kunnas användas . Mot lepra osv.
    Men jag kan inte bara tänka på andra. Men jag tror att det är bra om de somalier som bor i Sverige, sysslar med bra och roliga saker det underlättar anpassningen.

   • Bra att du passade på att köpa en flaska vin, det är snart haram. För mig och Sverige finns bara gravöl kvar.

 9. Jag har ju sett Bambi på hal is, men 11 st Bambis på samma
  gång? Och hur reagerar dom Somaliska åskådarna ifall
  domslutet går emot laget? Kommer dom att rusa in på isen
  för att ge domaren stryk,och då göra världens Saltormotal?
  Det är ju inte alla som vet att Is är hal. Ska bli verkligt kul att
  se när dom drattar på Arslet

  • Hela Sverige ligger i Mellanöstern och Nordafrika,
   Araber och Afrikaner är det nya herrefolket, Svensken
   ska, när Femklövern är färdig med sitt samhällsbygge
   inneha samma position som Slavarna hade förr i tiden,
   jobba , betala sina skatter men för övrigt hålla käften!

 10. Hade det inte varit bättre att starta i kälkåkning,där är ju konkurrensen inte tillnärmelsevis så stark,som i denna världssport B a n d y..
  En fråga som fanns med i ”Vem blir miljonär ” i Tyskland,för ett antal år sedan.Kandidaten gick bet på denna svåra 500:-/Euro fråga…Alternativen till Bandy,vill jag minnas var Kegling,Kasting (med metspö) och någon annan av de stora sporterna.

  • Kanal 5 tänker sända en dokusåpa med somalierna.
   TV 4 tänker direktsända VM i Sibirien.
   Dessutom kommer det en långfilm om eländet så småningom.

   Somalierna kommer att göras till åtlöje världen över. Bandysporten kommer att ses som en oseriös idrott. Så vilka som vinner på detta spektakel och vilka som förlorar återstår att se.

  • TV 4 Schermans kommunistiska skittevekanal är väl redan klara.
   Hoppas Ryssland stoppar eländet. Ett lag som har tränat bandy i några månader är knappast det bandyn behöver. Om Per Fosshag och Sebastian Dahl är på isen istället för vid sidan, så kan de kanske ha en chans mot något annat av blåbärslagen, annars inte.
   Det kan vara 20 grader kallt när man spelar, så de får passa sig så de inte fryser fast på isen.

   • Vilka länder ställer förutom dessa ”dalkarlar”,upp i C-gruppen ?Madagaskar,Galapagus och Hawaai ?
    Vad betr. temperaturen (-20) i Sibiren Olli,vore detta av godo..Fick dem kanske rent av komma på idèn….att återvända hem till Somailen !

Kommentera