Nu blir det färgfilm

”Nu blir det färgfilm”. Så presenterade konferencieren en mörkhyad man på Guldbagge-galan i Sverige på måndagskvällen.

Måndagskvällens Guldbagge-gala, där Sveriges finaste filmpriser delades ut, har lett till en ilsken debatt om rasism. Bakgrunden är att konferencieren, kända skådespelaren och komikern Sissela Kyle, har skämtat på ett sätt som en del uppfattat som rasistiskt.

Bland annat hennes presentation av komikern och radioprataren Kodjo Akolor, som på galan delade ut priset för bästa utländska film, får kritik.

– Det finns en värld utanför Sverige också. Nu blir det färgfilm. Kodjo Akolor, sade Sissela Kyle innan Akolor skulle upp på scen.

Ordvalet har fått kritikerna att ilskna till. Själv säger Kyle till Aftonbladet att det var en ordlek, som anspelade på hans namn, Kodjo Akolor, eller ”kodak color”.

Men det är inte det enda som Sissela Kyle får ris för. Hon skämtade friskt med publiken och prisutdelarna och sade enligt Aftonbladet så här om komikerna Özz Nûjen och Marika Carlsson.

– Tack vare dem vet vi mycket mer om en negers uppväxt och en kurds hårväxt.

Till saken hör att Carlsson har turnerat med en pjäs med namnet ”En negers uppväxt” och att Özz Nûjen ofta skämtat om hår på kroppen.

-Pettersson undrar vad det är frågan om? Får inte kultureliten skämta om negrer när de får hota med att spöa Sverigedemokrater?

Mer på HBL.fi 

7 thoughts on “Nu blir det färgfilm

  1. Det märkligaste är att Sissela fick vara med överhuvudtaget. Ser hon inte lite väl svensk ut = rasist?
    Har dessa språkförändrare inget viktigare att ta sig för?

Kommentera