Separatismen sprider sig

EUROPA. Skottland och Katalonien tänker genomföra folkomröstningar om självständighet. I Tyskland och Frankrike finns områden som vill bli självständiga.

Folkomröstningen i Katalonien är planerad till den 9 november 2014. I början av det gångna året godkände Kataloniens parlament en självständighetsdeklaration, som dock förklarades ogiltig av den spanska författningsdomstolen. Domstolen förbjöd folkomröstningen, men provinsen är redo för en ensidig självständighetsförklaring.

I Skottland hålls självständighetsomröstningen den 18 september 2014. Där är det lugnare än i Spanien: London anstränger sig för att lindra nationella problem, det har tillåtit en folkomröstning i Skottland och gett en viss ekonomisk autonomi till Wales.

Av allt att döma kommer katalaner och skottar att gå i spetsen för de europeiska separisterna.

Spanien och Storbritannien blir exempel för andra nationalrörelser. Europas karta kommer att förändras, eftersom den inte är gjord enligt etniska principer. Rumänien har till exempel ett stort område med en ungersk befolkning. Några försök att återförenas kan också inträffa. I det forna Jugoslavien finns till exempel en tendens till en återförening mellan Serbien och Montenegro.

Den europeiska integrationen har under den senaste tiden blivit EU:s viktigaste idé. Ju fler länder som blir slukade av EU desto fler områden inom unionen börjar längta efter självständighet.  

Det finns en hel del områden som är på väg att separeras, världens största ö Grönland samt Färöarna (Danmark), Padanien (norra Italien), Baskien (Spanien), Korsika (Frankrike), Nordirland (Storbritannien).

Inte ens de europeiska giganterna Tyskland och Frankrike kan undvika regionala nationalitetsproblem. Paris riskerar problem med inte bara Korsika, utan också Alsace och Lorraine. Berlin är bekymrat över att några politiker är säkra att Bayern måste vara självständigt.

Belgien kan delas mellan Flandern och Vallonien.

Det har EU inget emot, unionens tjänstemän vill därigenom försvaga de starkaste europeiska ledarna. Nu kan bara fyra av de fem ledarna (Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien) påtvinga de resterande 23 EU-staterna sina beslut. Delas giganterna i flera mindre stater blir det lättare att styra Europa, och EU:s ledning börjar spela en större roll i den alleuropeiska politiken.

– Pettersson undrar om inte spanjorer, katalaner och basker, skottar och engelsmän, tyskar och bayrare, fransmän och korsikaner, italienare och padaner (norditalienare), danskar och färingar, valloner och flamländare kan hålla sams.

Hur kan då den svenska 7-klöverna tro att de kan bygga ett multikulturellt paradis i Sverige som till stor del ska bestå av intoleranta muslimer…??? Minns de inte kriget i det forna Jugoslavien, konflikterna på Korsika, Baskien, Nordirland, ser de inte att de flesta konflikterna i världen beror på etniska och religiösa spänningar och naturligtvis i grunden ekonomiska men eftersom någon absolut rättvisa inte finns så måste man vara tolerant…

2014-01-11_0839

Rysslands röst 

10 thoughts on “Separatismen sprider sig

  1. Varför inte även vi, när begreppet svensk är dött. Det är det enda som skulle bita på svenskdödarna.
    Splittringen är det enda som kan ena oss, när nu mångkultursplittringen har blivit överhetens maktdogm.

    Vi har ju våra grundursprung i detta land, vi som är de verkliga svenskarna. Tänk på det, nu när svenskar är dött som begrepp.

    Det handlar om vilken typ av splittring och ening vi vill ha. Inte om vi vill ha den. För splittring blir det i vilket fall som helst. Men blr det på våra vilkor, eller blir det på de utländska huliganernas.

  2. Citat: ”Minns de inte kriget i det forna Jugoslavien, konflikterna på Korsika, Baskien, Nordirland, ser de inte att de flesta konflikterna i världen beror på etniska och religiösa spänningar och naturligtvis i grunden ekonomiska men eftersom någon absolut rättvisa inte finns så måste man vara tolerant…”

    Som att hälla bensin över en eld.

    Jag har vid upprepande tillfällen försökt för förklara för naiva närstående att ENDA…ENDA anledningen till att Sverige varit förskonat från krig och inre konflikter i landet, är att vi var ett av världens mest etniskt och religiöst homogena länder till så sent som 1960-talet.

    Vad som nu väntar oss alla är en Europeisk balkankonflikt med massmord och enorm förstörelse…allt för att svenskar var ”toleranta”.

    • Kloka ord Joakim som jag skriver under på….
      Under många år har svenska folket daltats bort i en procedur,som inledes redan på dagisplanet !Medvetet fördummar och isolerar man en hel nation från verkligheten.
      Förräderi är i mitt tycke ett allt för milt uttryck..

  3. Svenska politiker är nog bland det mest naiva som går att träffa
    på, man ser inte vad som hände i forna Jugoslavien i det forna
    Sovjet, att krav på flera håll på självständighet förekommer på
    många ställe, nej här kör man sitt eget korkade race med intag av
    all slags människor som inte gjort annat än slagits i hundratals år
    och tror i sin naivitet att det kommer att fungera.

    • Är det verkligen politikerna som är naiva?
      På kommunal nivå, säkerligen, men på riksdagsnivå, tveksamt.
      Högt uppsatta svenska politiker följer en agenda och vet precis vad deras handlingar ger för konsekvenser.

      De som är naiva är den stora massan, den svenska befolkningen.

  4. Klok slutsats Pettersson. För egen del skulle jag kunna leva med att freden i Brömsebro rivs uppp och Skåne ges tillbaka till Danmark. Efter de senaste dagarnas utspel om utvecklingen av vårt försvar, där vi bara kan(?) försvara Stockholm (medan övriga landet får hålla till godo med hemvärnet) är väl frågan om inte Stockholm kan avskiljas och därmed bli ett nytt nordiskt Hong Kong. Samtidigt skulle man kunna fortsätta uppdelningen i Götaland, Svealand och Norrland som det var en gång i tiden. Samt ge Norrland tillbaka till samerna.

    • Ja en mur runt hela Mälardals området hade varit bra,
      eftersom 95 % av alla korkade beslut har sin hemvist
      därifrån.

Kommentera