Zigenarna har återvänt till Borås


För några veckor sedan bussades 44 zigenska tiggare hem till Rumänien. I dag kom flera av dem tillbaka. – Efter två dagar hemma pratade de om att åka tillbaka, säger boråsaren Siinto Hämäläinen, som varit hos rumänerna i Buzau.

Vid lunchtid kom åtminstone ett 20-tal rumäner till Resecentrum. Både nya ansikten och några som varit i Borås förut. En av minibussarna stoppades av polisen. Ett av backdäcken såg ut att sakna luft.

Hemresan för zigenarna kostade 200 000 kronor för skattebetalarna i Borås…

2014-01-06_0803

BT

Tidigare 2013-12-13. Nu har Borås bestämt sig för att stänga romernas tältläger och hjälpa dem tillbaka till Rumänien. Det glädjer de flesta romerna – de vill åka hem men har inte råd.

Sedan i somras har ett antal romska tiggare varit bosatta i ett improviserat tältläger i ett skogsområde, mitt i centrala Borås. Nu har kommunen beslutat att riva lägret som står på kommunal parkmark.

Borås kan inte tvinga romerna att åka hem, bara att lämna platsen som lägret nu står på. Men de som vill åka hem kommer att få ekonomisk hjälp att göra det.

Virel är en av de ungefär 70 romska tiggarna i Borås. Han är glad över kommunens hjälp.

– Det är perfekt, många av oss har inte råd med biljetter hem till Rumänien, så det är jättebra att den här staden vill hjälpa oss. Nästan alla vill åka hem, det är kanske tio som vill stanna men jag vet inte hur de ska göra, säger han.

Både Virel och Vica är som sagt glada att kunna åka hem över vintern, att få komma bort från kylan och få träffa familjen. Men Vica tycker att det är synd att de ska bli bortkörda från sitt läger. När hon kommer tillbaka i vår hoppas hon att de kan bo på samma ställe.

På måndag avgår bussen och därefter rivs de delar av lägret som inte packats ner.

-Pettersson tycker att tiggande romer från Rumänien är Rumäniens sak och nu vet de att näst år behöver de inte betala hemresan heller…

2013-12-13_0853

SR 


5 responses to “Zigenarna har återvänt till Borås

 • Pica pica

  Hörde på nyheterna i går att Sverige måste ordna flera jobb för okvalificerade!? Undrar just hur långt tillbaka i tiden de menar vi ska gå?

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Någon som vet om man begär motprestation från Socialkontoren i Sverige,när de begär socialhjälp ?
  Läste nämligen om liknande fall i Berlin.En 64-årig zigenerska besvärade sig i BZ,för att hon måste deltaga i en språkkurs om 1200 timmar, för att erhålla sitt socialbidrag om 3.500:-/mån.Nu påstod denna juvel att hon var analfabet och att det inte hade något sinn,att lära sig läsa vid hennes ålder.Alla knep är ju bra utom de dåliga !
  Kanske kommer hon också att flytta över till Absurdistan och Borås om våra regler är h u m a n a r e !

  Gilla

  • Anna Aronsson

   Lite fakta: ”Turister, tiggare, affärsresande eller arbetssökande har uppehållsrätt i 3 månader utan att behöva registrera detta hos Migrationsverket. Den enda formalitet som behöver uppvisas är pass eller giltig legitimation. Dessa EU/EES-medborgare har ingen särskild rätt till bistånd under de 3 första månaderna utan bedöms som en vanlig turist. Ett undantag kan vara att hjälpa i direkta nödsituationer, som med respengar tillbaka till hemlandet.

   För att ha uppehållsrätt som arbetssökande krävs att du aktivt söker arbete och har en verklig möjlighet till anställning.

   De som inte har uppehållsrätt har inte rätt till bistånd annat än i akuta situationer, oftast sker detta i form av bistånd till hemresa.” (Crossroads)

   Alltså, ingen hjälp av socialen annat än möjligtvis en enkel biljett hem. Beträffande ditt exempel från Tyskland, så är ju frågan vilka chanser en 64-årig alfabet har på arbetsmarknaden.

   Gilla

   • Lars Å Månsson

    Nej hon har ingen möjlighet att finna arbete i Berlin.Detta är också själva avsikten,för alla de lyckosökande zigenare som översvämmar stan.Nu har man tagit fram förslag för en ny lag,som skall förhindra att dessa ”östeuropeèr” utnyttjar det tyska socialsystemet otillbörligt.
    Naturligtvis kommer stora delar av dem då,att resa vidare norrut eftersom det är välbekant,hur naiva man är i Sverige.
    T.o.m. negrer från mörkaste Afrika,känner till hur bekvämt de kan leva sitt liv,utan möda i Absurdistan.

    Gilla

 • ossie

  Ohyra blir man inte av med så lätt. Kalla in Anticmex,

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: