Bonanza och Yankee Doodle

Minns ni pojkar? Ja, ja, tjejerna också, ni var galna i ”Little Joe”. Bröderna Cartwright var en TV-serie som gick mellan 1959 och 1973 och fortfarande sänds på sina håll.

Johnny Cash – Bonanza

Yankee Doodle är en amerikansk sång, ofta använd i patriotiska sammanhang. Den är staten Connecticuts nationalsång. En yankee är en person från USA, särskilt de nordöstra delarna. En doodle är idag ett klotter eller en figur, men betydde vid sångens tillkomst ungefär ’dumbom’. Det användes då av syd som en beteckning på personer från nordöstra USA, och om människor som stred för resp. representerade nordstaterna under inbördeskriget. Ännu idag finns det många amerikaner som tycker illa om att bli kallade ”yankee”, om de har sitt ursprung i exempelvis södra eller västra USA. Uttrycker avser personer från nordöstra USA och är belagt från 1683.

Sången är känd från 1775 och sjöngs ursprungligen av brittiska officerare för att driva med de ovårdade och dåligt yankees.

Amerikanerna gjorde sången till sin och vände den mot dem som en gång drivit med dem. Efter slaget vid Lexington skrev en Bostontidning: ”När de återvände till Boston frågade en engelsman sin officerskollega vad han tyckte om sången nu. ’Fan ta dem’ svarade han ’de fick oss att dansa till den tills vi tröttnade’ och sedan dess klingar den inte längre så vackert i britternas öron.

One thought on “Bonanza och Yankee Doodle

Kommentera